自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一街千篇一律的連鎖食肆、價錢貴、服務差;反而深圳已暗暗追上,食品多元化,已不再局限於廣東美食,環球美食應有盡有,而且價錢平、服務好;想食平靚正好嘢第一時間諗起深圳,香港"美食天堂"個朵可能要讓位了~~
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

開心吸收勳章

Giant 發表於 23-9-13 11:55
一街千篇一律的連鎖食肆、價錢貴、服務差;反而深圳已暗暗追上,食品多元化,已不再局限於廣東美食,環球美 ...

我都覺, 雖然深圳都好多連鎖店,但好多唔同種類連鎖店,如 酸菜魚,燒烤, 韓燒,日式, 越式, 海鮮, 酒樓,西餐.......
還有不同小店,返到去可能有選擇困難

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

各種壓力同負面氛圍下、無咗真正用心去煮嗰班師傅。香港人呢代無口福

pansy888hk    發表於 23-9-15 03:03
dougiewoodie    發表於 23-9-14 12:54

侯爵府

2024年龍年勳章

返上去, 食多一排, 就會覺得都係甘, 新鮮感黎姐

象牙宮

回覆樓主:

香港食野真係好貴,海記粥店食碗魚片粥都$30起 ,去茶記食午餐要$60 疫情前我d親戚外國返黎,都話香港食野仲貴過加拿大

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

香港又貴,服務又差

水晶宮

先唔好計價錢同服務, 香港好多我地認知既好味食物, 質素好似下降左, 朋友話可能麵粉, 蛋, 原料....同以前唔同左, 又或者我地呢班人成長了也見識多了試多了唔同既地方食物, 變左感覺以前我地覺得好味既食物係唔似以前咁驚為天人

價錢問題先問下班業主點樣唔殺雞取卵, 人工要升真係無辦法, 人都要為生活為生存

珍珠宮

深圳從來不是美食天堂,佢亦唔似得廣州那邊咁有文化底藴。,有自己特色野食。只係而家開放,深圳就係包容性高,D人來自五湖四海,你上到去事物新鮮,所以覺得特別不同地方特色食物,全部連鎖店, 只係你以前未食過,但當你每樣都食左,你就會知道(唔知道你識唔識得分辨) 你就會知道其實間間都差不多味道。跟本每間商場食肆都係千篇一律架。

我覺得鍾意上去食都唔係問題,個人喜好,但唔好成日踩低香港。 香港都係自己地方。別人屋企的飯菜緊係特別香架啦。

我自問算識食野,好多菜系都食過,但我都會繼續欣賞香港本身有的野。

hksunshine    發表於 23-9-14 12:00
一元    發表於 23-9-13 20:21
meldoy2216    發表於 23-9-13 17:08
xodebby    發表於 23-9-13 16:50
leekung261105    發表於 23-9-13 16:29
Subconscious    發表於 23-9-13 16:08
MICLOH168    發表於 23-9-13 12:59
hkgra    發表於 23-9-13 12:24

子爵府

wai4919 發表於 23-9-13 11:59
我都覺, 雖然深圳都好多連鎖店,但好多唔同種類連鎖店,如 酸菜魚,燒烤, 韓燒,日式, 越式, 海鮮, ...
而且他們的小店好多都有用心裝飾,就算是城中村的小店老闆都好好客。吾會黑臉。

水晶宮

唔叫劣食都偷笑

大宅

樓主點解咁講呀 香港其實真系好多野食喎 基本上你講得出既菜式都有 當然價錢再平d會更加吸引啦

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

上面野食多又平之餘 ,包裝都唔差。試過買杯野飲 個袋嘅包裝材料都佔幾蚊成本了。同香港差得遠

珍珠宮

上校車 發表於 23-9-13 12:18
先唔好計價錢同服務, 香港好多我地認知既好味食物, 質素好似下降左, 朋友話可能麵粉, 蛋, 原料....同以前唔 ...

可能好多野轉咗國內產品未定。而家國內基本上咩都不缺,新疆都有海鮮了, 生果榴槤都種到,所以基本上國內所有嘢靚的都來自自家產。 當然氣候和土壤,水質,環境都會令到食物本身變味。

唔單止香港味變咗。我舉個例, 一個四川人離開四川,去到廣東,佢想食返四川的味道都已經無乜可能。 無論佢點樣找間個個話地道的食店,佢都係覺得無左當地食的味道。

伯爵府

開心吸收勳章

YEOMORGAN 發表於 23-9-13 12:20
深圳從來不是美食天堂,佢亦唔似得廣州那邊咁有文化底藴。,有自己特色野食。只係而家開放,深圳就係包容性 ...

其實 冇踩低香港,只係講事實,可能深圳近香港,大家會比較下,可能冇比較冇傷害。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hkgra 發表於 23-9-13 12:07
返上去, 食多一排, 就會覺得都係甘, 新鮮感黎姐

Exactly.
咪又是酸菜,牛鍋果d。

男爵府

D食物同成本價差太遠 而且不好吃
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有乜可能貴過加拿大

珍珠宮

YEOMORGAN 發表於 23-9-13 12:20
深圳從來不是美食天堂,佢亦唔似得廣州那邊咁有文化底藴。,有自己特色野食。只係而家開放,深圳就係包容性 ...

我個人覺得,應該咁講,啲人上去深圳食當地相對高檔次食物,然後同香港啲快餐、茶記同一般食店比較,梗係兜得深圳好啲啦。

我認為香港唔係冇好嘢食,我食開嗰啲地方厨藝頂瓜瓜,比深圳嗰啲好食,只不過價錢都係頂級。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 YEOMORGAN 的帖子

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我去過一次深圳食野, 碟底全是油, 用咁多油抄碟餸唔會唔好食囉

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊