自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

星期五阿女要開生日會,有冇人識睇風資訊?星期五機會似打 8 號 or 3號?
因為個生日蛋糕要星期三決定,而家煩惱中。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

呢個moment我諗冇人可以好確實答到你, 天文台/各地預測既路徑一直做緊調整, 存在變數....

男爵府

廷廷媽 發表於 23-10-3 09:37
呢個moment我諗冇人可以好確實答到你, 天文台/各地預測既路徑一直做緊調整, 存在變數.... ...

我明白, 非常明白。 但係心急人想搵個 比較有 呢方面嘅知識嘅人幫我睇下。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

等個風過咗台灣先講

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

應該唔會啦,個風愈行愈慢。仲弱咗,星期六晚先到,埋到黎時已散晒!

男爵府

樓主 , 明白你心情 , 但仲有幾日邊會有人知 , 網上講既都係斷估
你既情況只係好少事 , 如果係我 , 如果係好好大數目就先取消

水晶宮

Mochachoi 發表於 23-10-3 09:35
星期五阿女要開生日會,有冇人識睇風資訊?星期五機會似打 8 號 or 3號?
因為個生日蛋糕要星期三決定,而 ...

如掛8號波係咪拎唔到個CAKE?

男爵府

回覆樓主:

最慘係 今個禮拜取消唔代表下個禮拜唔打風。 上次我朋友9月1號開生日會八號風球 跟住 改9 月 8 日 開生日會點知有極端天氣。 跟住就取消唔搞喇。
因為星期五未係打到正所以我諗緊要唔要go head. 或者我應該聽日問會比較好

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

nicholasmom 發表於 23-10-3 09:41
應該唔會啦,個風愈行愈慢。仲弱咗,星期六晚先到,埋到黎時已散晒!

個風依家未弱喎!仲會增強成為超強颱風。

不過以天文台預測,嚟到香港就已經弱晒喇,但係仲有變數架

男爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-10-3 09:43
如掛8號波係咪拎唔到個CAKE?

係呀8號波 攞唔到。
要隔一日 但係隔多日 星期六就更加近香港 。

水晶宮

Mochachoi 發表於 23-10-3 09:45
係呀8號波 攞唔到。

如事在必行
咪早一日拎定個CAKE 囉

複式洋房

星期四攞定咪冇有怕

伯爵府

Mochachoi 發表於 23-10-3 09:45
係呀8號波 攞唔到。

改雪糕蛋糕,雪入雪櫃
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

希望唔好啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

太多變數,對上嘅10號風,極端天氣,都難以預料

或者先作最壞打算,小朋友派對都係聚焦可以一班齊玩,蛋糕都係錦上添花,到時個風散嘅,買現成蛋糕?

男爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 23-10-3 09:44
個風依家未弱喎!仲會增強成為超強颱風。

不過以天文台預測,嚟到香港就已經弱晒喇,但係仲有變數架

我係講緊埋到黎香港。由早幾日160Km/hr一路下跌。去到最新睇係110Km/hr。其實個愈本愈徧北,條路線愈北佢就愈散得快!

伯爵府

nicholasmom 發表於 23-10-3 09:51
我係講緊埋到黎香港。由早幾日160Km/hr一路下跌。去到最新睇係110Km/hr。其實個愈本愈徧北,條路線愈北佢 ...

行得慢唔係會積聚更多能量嗎?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

vivibabyvivi 發表於 23-10-3 09:40
等個風過咗台灣先講

係喎

男爵府

2024年龍年勳章

Kuri 發表於 23-10-3 09:53
行得慢唔係會積聚更多能量嗎?

我想講既係因為佢行慢咗所以星期五未到香港。之於佢到港時既風力比之前既預期弱係因為佢行咗比較北既路線,會經過台湾,同埋會被東北季候風打散!

大宅

個風弱左好多,應該唔會,祝你一切順利
attach1/tmp/phpEglbpF

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊