自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

虎到金來勳章

每年10月都係國際乳癌關注月,而我.....記得2018嘅夏天,胸口經常陰陰的痛,有一日放假經過法國醫院,那就不如入去檢查一下吧!學懂了,原來乳房不是睇婦產科,係睇乳腺科才正確,經過乳腺中心醫生觸診之後話無咩發現,再問我有無做過乳房超聲波和造影檢查?我即刻諗起原來真係4x歲都從未做過,那醫生就提議不如做個檢查啦!二日後收到電話叫我提早返醫院睇報告,醫生話有懷疑所以再安排我入院做抽粗針鑑定一下係咪癌細胞.......

公爵府

虎到金來勳章

十一哥 發表於 23-10-21 06:58
每年10月都係國際乳癌關注月,而我.....記得2018嘅夏天,胸口經常陰陰的痛,有一日放假經過法國醫院,那就 ...

壞消息好快收到了,快到三日後即刻要做手術,記得聽報告一刻,二行眼淚不停流,腦海一片空白,但明白病情和治療方案一定要先做手術才可以知道,都無時間再俾我思考了!經過五小時局部切除手術,即場化驗,最後確診為乳癌一期,感恩早期發現,並沒有擴散去其他地方!手術後嘅日子維持到宜家,就係覆診,治療,檢查,已經成為我每半年必做嘅事情!私家,政府,不同科目嘅診所都係必去嘅地方!五年了,其實唔講,都冇咩人覺得我有病,而我選擇無刻意同人講係因為唔想嚇親人,唔想令人擔心,仲要我去安慰返大家轉頭,咪搞啦!...........

公爵府

虎到金來勳章

十一哥 發表於 23-10-21 07:00
壞消息好快收到了,快到三日後即刻要做手術,記得聽報告一刻,二行眼淚不停流,腦海一片空白,但明白病情 ...

呢個病之後教識左我心態好重要,我好小去諗自己個病,完全當自己係正常人,想做乜就做乜,最緊要開心!今年張成績表都出左,都控制得唔錯!其實今日我要講呢件事出嚟嘅原因,唔係想大家將焦點放落喺我身上,我淨係想同大家講.......

公爵府

虎到金來勳章

十一哥 發表於 23-10-21 07:01
呢個病之後教識左我心態好重要,我好小去諗自己個病,完全當自己係正常人,想做乜就做乜,最緊要開心!今 ...

唔好再搵藉口唔去做身體檢查喇,希望大家都關注乳房健康,同埋一定要有份個人醫療和危疾保險,真係好幫到手!都係個句,早發現,早治療,早康復!最後都係個句,無人知下一秒發生咩事,唔好浪費時間,做多啲令自己開心嘅事,好好生活,享受每一分一秒,無憾!

登陸火星    發表於 24-4-7 21:26
cattz288    發表於 23-10-24 16:32
siu05    發表於 23-10-21 16:57
ohmygosh    發表於 23-10-21 09:55

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多謝分享!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我親人都曾有乳癌,有割過乳房, 但覆診只睇傷癒口合情況, 有冇發炎.

冇5年後仲要不停覆診及治療. 一年照一次都夠了. 有此必要嗎?

祝你早日擺脫不斷治療, 早日康復

公爵府

虎到金來勳章

Jasmine-4711 發表於 23-10-21 08:12
我親人都曾有乳癌,有割過乳房, 但覆診只睇傷癒口合情況, 有冇發炎.

冇5年後仲要不停覆診及治療. 一年照一 ...

我自己嘅諗法係做得密啲檢查,預防復發機會!癌症係唔會好返,淨係希望可以控制佢唔好復發!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

十一哥 發表於 23-10-21 08:15
我自己嘅諗法係做得密啲檢查,預防復發機會!癌症係唔會好返,淨係希望可以控制佢唔好復發!
...

我好朋友無咁好彩 好後生,因為有家族史,基本上每半年都做一次超聲波, 都好早發現,但發展時係最惡個隻,乳房全切,過唔到第一個五年就復發加擴散

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我有過退左休同事都係有乳癌,做左手術,佢復工要載假髮,佢好貪靚,已過好多年都無事,直到退休,宜家仲好開心幫個女揍孫,所以樓主要加油

大宅

有無摸到硬塊?只係有痛?

伯爵府

祝早日康復我有家族遺傳,要定期檢查

公爵府

虎到金來勳章

牛奶皇 發表於 23-10-21 08:26
有無摸到硬塊?只係有痛?

完全摸唔到有嘢,係超聲波發現!

ohmygosh    發表於 23-10-21 09:57

公爵府

虎到金來勳章

SKLH 發表於 23-10-21 08:32
祝早日康復我有家族遺傳,要定期檢查

我都想問下,我個女而家二十四歲,係咪都應該要檢查呢?

男爵府

每年10月都係國際乳癌關注月,而我.....記得2018嘅夏天,胸口經常陰陰的痛,有一日放假經過法國醫院,那就 ...

恭喜你而家冇曬事 , 另外想請問去法國醫院照一次超聲波同埋造影係要幾多錢?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

多謝樓主分享
祝你一切安好

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

十一哥 發表於 23-10-21 08:36
我都想問下,我個女而家二十四歲,係咪都應該要檢查呢?

有family history 應該每年一次檢查會穩陣啲

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

係呀,上星期日山頂都有乳健宣傳活動

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

Thx for sharing

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊