自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

去玩咗2日,海景係正,但真係好少人住,由小徑灣至最新碧桂園5期也是很少人。
attach0/tmp/phpRHimHW
attach1/tmp/phpESBMhF

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

聽講國內樓市跌得幾勁下

la_source    發表於 23-10-27 15:38

侯爵府

泡泡吹得幾大都有日爆破。睇過一篇報導,連高鐵站起好幾年都無使用,就為咗大吹高鐵新城泡泡。

侯爵府

大約兩幾月前有個新開大宅用户, 一上來就扮問大家佢想買惠州樓意見, 講吓講吓就問銀灘區, 當時啱啱大6班中介又重新發作推驅鬼城, 為免大家港人中招, 我即刻將我所知所見所經歷公開分享。有隻用户ddxxxx同佢一唱一和, 係咁挾擊我, 又屈我反中又屈我漢更, 呢啲物種為咗貪錢, 乜衰嘢都做得出, 嗰個大宅用戶幾日貨仔就被永久禁言。

再次分享我之前留過言:「真心奉勸各位, 惠州十里銀灘及乜灣物灣, 幾平都吾好買。識人用閒錢買左當渡假用, 收樓後發覺入住率奇低, 入到電梯大堂有好不安全感覺、配套設施少、幾平都放唔出, 吾多想再返上去, 但要繼續交管理費及雜費。」

侯爵府

xyz_yy 發表於 23-10-24 09:19
去玩咗2日,海景係正,但真係好少人住,由小徑灣至最新碧桂園5期也是很少人。
有你真實分享, 多好

珍珠宮

呢個屋苑樓下係咪無商店?如果吾近商店又真係會差d

男爵府

Bbpig2014 發表於 23-10-24 09:36
大約兩幾月前有個新開大宅用户, 一上來就扮問大家佢想買惠州樓意見, 講吓講吓就問銀灘區, 當時啱啱大6班中 ...
我住梵高的海既公寓, 帶我地上去既男人同我地講依家2萬一平方..
.我見二手都係6千一平方..2萬可能有, 但係最初既買入價...

子爵府

大約兩幾月前有個新開大宅用户, 一上來就扮問大家佢想買惠州樓意見, 講吓講吓就問銀灘區, 當時啱啱大6班中 ...

其實上面樓市係信心不足, 當信心返番黎, 樓價就會升番, 始終人口基數大.
大陸管理費平香港好多, 如唔等錢駛咪當投資.
(利申: 冇買)

子爵府

我記得你呀!個排我老公又係興起話想買大陸樓乜乜銀灘,我就係睇左你地分享,我即刻叫停,講真上去玩兩日我唔抗拒,但講到要買間樓係度就唔好啦!講真我地又唔熟上面法例,好易中招。多得呢度有你地咁真誠既jm 分享,如果唔係真係中伏

男爵府

loved 發表於 23-10-24 09:50
呢個屋苑樓下係咪無商店?如果吾近商店又真係會差d
有M記, 木屋, 瑞幸, 但小店多.周日都無乜人食野, 無一個好睇啲既商場..
直通巴由十里去蓮塘口岸, RMB 25, 70分鐘,......
如果鍾意游水, 海上活動係OK, 但我唔識游水又怕曬黑..住多一日都悶..
坐車上咗去維景灣睇....山頭上, 住個度無車好唔方便

男爵府

gallygally 發表於 23-10-24 09:53
其實上面樓市係信心不足, 當信心返番黎, 樓價就會升番, 始終人口基數大.
大陸管理費平香港好多, 如唔等錢 ...

咩嘢叫人口基數大? 你知唔知而家國內嘅出生率逐步下降? 你又明唔明咩叫
demand同supply嘅道理?

男爵府

MSAA 發表於 23-10-24 09:56
我記得你呀!個排我老公又係興起話想買大陸樓乜乜銀灘,我就係睇左你地分享,我即刻叫停,講真上去玩兩日 ...
要買大陸樓真係過去睇實境..十里租都好平, 1千多D@月租.

男爵府

我知你講緊邊個ddkxxx, 佢應該唔係專登夾埋一唱一和的。佢買咗中山爛鬼公寓樓,輸錢輸到傻咗所以先心理唔平衡,為撐而撐。佢好慘架,係香港住開公屋做窮L,返大陸買咗樓就一鋪清袋 見佢日日上來自high 就覺得佢可憐

Kittymummy    發表於 23-10-24 12:43
海之風    發表於 23-10-24 11:04
littlefunpig    發表於 23-10-24 10:48

水晶宮

xyz_yy 發表於 23-10-24 09:19

平?如幾萬一層可以買下

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

gallygally 發表於 23-10-24 09:53
大陸管理費平香港好多, 如唔等錢 ...

聽講而家供應量夠4倍人口住,樓價點升?管理費平,管理質素亦一般。

goldpiglet    發表於 23-10-24 10:43

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bb060908 發表於 23-10-24 10:02
我知你講緊邊個ddkxxx, 佢應該唔係專登夾埋一唱一和的。佢買咗中山爛鬼公寓樓,輸錢輸到傻咗所以先心理唔 ...

你點知佢一鋪清袋?我身邊都有人買咗中山樓,擺喺度等退休去住,識人退咗休,久唔久上去執屋小住,都 ok 嘅,不過唔係近兩三年買,近兩三年高價入就慘 d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

感謝如實報告 曾幾何時,以為嗰度好好住,心動過添!

大宅

內地買樓堅系要好小心,聽親戚講好多規條,無香港咁自由

男爵府

pauline_c 發表於 23-10-24 10:11
你點知佢一鋪清袋?我身邊都有人買咗中山樓,擺喺度等退休去住,識人退咗休,久唔久上去執屋小住,都 ok ...

層樓擺得耐都要保養,知嗎?等退休,等得黎層樓已經貶值;久唔久返上去住仲funny, 有靚酒店/租靚屋唔住, 係都要返上去自己屋企住,,住之前仲要俾錢人/自己打掃 ,又要set死一度地方住, 你話唔on x 就假啦

子爵府

bb060908 發表於 23-10-24 09:59
咩嘢叫人口基數大? 你知唔知而家國內嘅出生率逐步下降? 你又明唔明咩叫
demand同supply嘅道理?
...

其實我估碧桂園目標群係俾國內中產或港人有閒錢果堆去渡假去買, 我未去過, 睇相係幾靚, 如果多番人住, 真係咁低價錢去買一間黎度下假應該唔錯. 碧桂園應該唔係唔係以普通民工為目標客群.
至於樓市, 係睇地區, 咁人口會流動, 住外省要出來打工都要搵地方落腳住, 所以唔可以話人口下跌就樓市冇運行.

首頁
12345...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊