自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同樂運動會|何君堯質疑違國安 「市民」促辭任行會先參加 葉劉:荒謬兼好笑

同樂運動會(Gay Games)本周五(11月3日)起在香港舉行,為亞洲首個主辦運動會的城市。身兼行政會議召集人的新民黨主席葉劉淑儀早前表明,將支持並出席作主禮嘉賓。一群自稱是「香港普通市民」今日(11月1日)召開記者會,批評同樂運動會是「糖衣毒藥」,又指如果葉劉淑儀堅持其觀點,他們尊重但「請佢辭咗職先參加Gay Games」。數名立法會議員包括何君堯、邵家輝、梁美芬、狄志遠、龍漢標等接收信件。

何君堯:真正目的推「同性婚姻同法化」 抵觸國安

選委界議員何君堯指,同樂運動會以「包容、多元、平等」包裝為「糖衣毒藥」,指控團體的真正目的是推動「同性婚姻同法化」,指與憲法、法例、國家安全有抵觸。他又稱「Regina(葉劉淑儀)佢有佢自己嘅睇法,但無論咩睇法都好,必須在合法的基礎下行事,可能佢未知」。

社福界議員狄志遠亦有出席記者會接收信件,被問到會否擔心相關行為引起社福界反感,狄志遠向《星島頭條》記者表示他不擔心,「不能以這些看法評定一個人」,指他個人有宗教信仰,不認同同性戀,但他會保持尊重的心態,狄志遠強調今日只是接收信件。

葉劉:特首、中央無叫我唔好去

葉劉淑儀回應指,「睇唔到任何理由行會召集人唔可以主禮,我去主禮係公開嘅,行政長官無叫我唔好做,中央政府無人叫我唔好去主禮」,「只有呢班議員講一啲令到國際社會覺得好好笑嘅嘢」。她稱看不到有法例能取替一個開幕禮,「身為律師可以要求推翻終審庭的裁決,我覺得非常荒謬。」

對於何君堯指控同樂運動會違反國安,葉劉淑儀說,「如果違反國安,警務處國安處會做嘢,佢哋有咩證據呢?」她認為這些指控「接近誹謗」,「無證據而破壞人哋名譽嘅嘢,身為律師唔應該隨便講,普通常識嚟嘅啫,係咪?唔知係咪因為選舉,因此要抹黑我和候選人」。

葉劉澄清從沒有推廣或贊成同性婚姻合法化

葉劉淑儀今日亦在社交平台上發文,指出近日選舉活動遇到不愉快事件,有人辱罵新民黨、新民黨候選人及她本人,指她們支持同性婚姻合法化。她強調新民黨及她本人「從來沒有推廣或者贊成同性婚姻合法化」

至於同樂運動會,葉劉淑儀則解釋活動從2016年開始申請,經多個政府部門贊成,包括政制及內地事務局、商務及經濟發展局局、投資推廣署等,認為此舉不但帶來旅遊收益,更令香港作為一個開放、自由及包容的城市形象更為突出。因此香港在2017年獲得此運動會亞洲第一個城市的主辦權,惟因疫情而推遲至今年舉行。她表示自己支持同樂運動會,因反對歧視和支持平等機會,並列舉《基本法》第39條證明。指出如果香港想繼續背靠祖國、聯通世界,發揮「一國兩制」的優勢,應維持香港是開放、包容和自由的社會形象。

記者:何嘉敏

https://www.stheadline.com/polit ... C%E5%A5%BD%E7%AC%91

大宅

無咗反對派
建制內卷?
葉劉大戰小田田之後再大戰何大狀?

依件事真係好基

珍珠宮

估唔到葉劉會變成咁。。

pansy888hk    發表於 23-11-2 02:49

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

「糖衣毒藥」十2

珍珠宮

同樂會係咪歧視異性戀者?
即係同性戀先正常

oasis18    發表於 23-11-2 10:37
Chunyan    發表於 23-11-2 00:29
ificould    發表於 23-11-1 21:43

珍珠宮

我驚驚痘痘

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

TingTing 發表於 23-11-1 21:18
估唔到葉劉會變成咁。。

記得曾有人之前問過,係咪佢屋企人或好親嘅親友係同性戀者?否則點解佢咁堅定支持呢類運動?即使有掂到‘’軟反中‘’嫌疑都照咁堅定支持?!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

對葉劉好失望

goldpiglet    發表於 23-11-2 07:22

珍珠宮

ificould 發表於 23-11-1 21:42
記得曾有人之前問過,係咪佢屋企人或好親嘅親友係同性戀者?否則點解佢咁堅定支持呢類運動?即使有掂到‘ ...
我有懷疑佢為至親或是為選票。吾通真係咁大愛咩?

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

loved 發表於 23-11-1 21:52
我有懷疑佢為至親或是為選票。吾通真係咁大愛咩?

我都有咁嘅懷疑!

公爵府

我估係政府同中央認同咯,就係想香港係個自由,開方既地方,吸引全球。。如果唔認同,你想搞都唔係咁易搞成功

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

傻豬仔 發表於 23-11-1 21:49
對葉劉好失望

X 100
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

估唔到佢咁支持,真係對佢好失望

伯爵府

No comment

侯爵府

對葉劉好失望

從無期望過

子爵府

對葉劉好失望

子爵府

free2020 發表於 23-11-2 00:08