自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024勳章

考評局出版的文憑試《試題專輯》列舉考生在作答試題 「模仿缺乏個性」中的錯誤, 其中指出有考生 錯誤說 "愛迪生(Thomas Edison)模仿尼古拉.特斯拉(Nikola Tesla)發明燈泡."
但我看這考生思維沒錯, 只是用字不精確,

事實角度: 愛迪生嚴格來說只是改良了燈泡,並非真正的發明者。 而燈泡能令世人廣泛使用, 是特斯拉在交流電上的技術突破, 而不是愛迪生錯誤堅持的直流電.
是否回答試題角度 : 特斯拉是個創意無限的人. 但他的思想走得太前, 而他一生不斷被愛迪生抺黑, 最後事業失敗. 而相反, 愛迪生一生人是個模仿者. 世人說他是燈泡發明者, 只因 愛迪生在美國法庭打贏白熾燈專利官司. 愛迪生是有商業頭腦的人 和香港廠佬想法一樣 High Tech揩野,Low Tech撈野, 最後事業成功.

所以這考生沒有偏題. 因他的思維正是 「模仿抺黑金腰帶, 創新個性無屍骸」

WSYSC    發表於 23-11-3 11:21

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

dougiewoodie 發表於 23-11-3 08:25
考評局出版的文憑試《試題專輯》列舉考生在作答試題 「模仿缺乏個性」中的錯誤, 其中指出有考生 錯誤說 "愛 ...

考試就是考試, 有model answer, 咁樣考試才公平公正, 苦讀才有意思.
創意?唔該留翻入到大學才發揮, 包括社會大學.

大宅

2024勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

2024勳章

jyjy1684825 發表於 23-11-3 10:09
考試就是考試, 有model answer, 咁樣考試才公平公正, 苦讀才有意思. 創意?唔該留翻入到大學才發揮, 包括 ...

作文題也有標準答案, 我們是不是回到八股文年代?

高分低能, 便是出自這種思想.

poodlema    發表於 23-11-3 11:09

公爵府

2024勳章

考試就是考試, 有model answer, 咁樣考試才公平公正, 苦讀才有意思.
創意?唔該留翻入到大學才發揮, 包括 ...

照跟model answer, 就黎AI可以全面取代老師了, 老師呢個行業都可能會式微

大宅

政府培育左咩類型嘅人,社會咪多邊一類型嘅人.....

dougiewoodie    發表於 23-11-3 12:02

大宅

唔滿意咪咪考囉有骨氣,考得就咪嘈,攞嚟拗

大宅

回覆樓主:

如果唔跟model answer,跟考官主觀改卷偏好,也會造成不公平現象

侯爵府

2024年龍年勳章

發明就是創造新事物,而創新則將其轉化為有用或有價值的東西。例如,高錕在實驗室中利用玻璃的特性發現了光纖通訊, 他是一位發明家。後來,創新使各種通訊媒體都使用光纖, 創新可以賺很多錢。

珍珠宮

畀面勳章

當年讀書時,阿SIR 唔係咁講,只要有理有據,言之成理都會有分,但所講必需有事實依據,例如 明代國祚277年,如果講咗377年,咁一定扣分,現在 講愛廸生 發明 燈泡,咁事實真係唔係愛廸生“發明”,佢真係只是“改良”,最叻是識得攞專利權,愛廸生 背有JP Morgan 資本支持,所以才攞到過千個發明專利,才令電燈泡進入商業化量產,說到發明創新,真的不是愛廸生

男爵府

回覆樓主:

考評局啲改卷老師同題目制定者知識都未到家,但佢哋居然作為教育未來社會棟樑嘅人,真係令人擔心

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

諗起柯南某個劇場版
咩嘢資本家就會有咩嘢資本家嘅下一代
無醫德嘅醫生,只會都出無醫德嘅仔之類
大概係咁
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

2024年龍年勳章

我教小朋友, 考試只有標準答案, 考試係為拎分, 你只需要用最易方法去拎分就可以~
離開考試, 其他功課/工作紙, 你鍾意點答都得, 我唔知自己有無教錯~但現實就係殘酷

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

不同意,就算我兩個仔中小學時期,只要答案合理,一樣可以攞足分,唔一定要跟model answer才攞足分,老師同時代都要進步呢!

侯爵府

dougiewoodie 發表於 23-11-3 10:34
作文題也有標準答案, 我們是不是回到八股文年代?

高分低能, 便是出自這種思想.

作文又是另一種評分方法. 總唔會自創“文字”都要俾個Good吧?

侯爵府

bu-b 發表於 23-11-3 13:01
不同意,就算我兩個仔中小學時期,只要答案合理,一樣可以攞足分,唔一定要跟model answer才攞足分,老師 ...

都係因為老師唔想俾家長投訴, 但考試局唔駛賣賬.

侯爵府

牛年勳章

不同意,老師唔係機器,係人,亦係有充分知識去批改嘅人,考試答案有評分準則同規範,好多考卷唔係每每只有ABC標準答案,老師都唔能夠像機器一樣批改,要用腦用知識用事實去判斷同評分

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bu-b 發表於 23-11-3 13:01
不同意,就算我兩個仔中小學時期,只要答案合理,一樣可以攞足分,唔一定要跟model answer才攞足分,老師 ...

中學改 幾十份, 最多百幾份, 一個或者兩個老師改先至可以咁樣做

公開試要改幾萬份,好多人一齊改, 所有alternative answer都要開會 , 唔係有人講句合理 就得
總有離別的時候

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

創意呢樣野,從來唔係靠考試來評定嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊