自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

我唔係唔愛, 只係覺得佢係爸爸, 我係媽媽, 唔係老公同老婆關係。平日相處我地無所不談,但一般都係討論生活事,小朋友事。經常為小時嘈, 但轉頭又冇事。

因為身體問題,兩個小朋友都係IVF。我地成家一個大房一齊瞓 (小朋友3和6歲)。我同老公基本上冇行埋, 開頭覺得有點問題,但日子耐了又覺得冇乜野,因為大家每晚返完工照顧完小朋友都好疲倦﹐佢又冇要求我又冇需要。

我老公為人正直顧家,我相信佢為人。大家所有時間都在小朋友身上,咁多年基本上除了去白事,其他日子都係冇二人世界過, 假日出街係拖住小朋友而唔係對方。

之前收工佢在等埋我一齊行返屋企,我覺得同佢獨處好怪,同佢有身體接觸覺得唔自在,寧願自己一個人行返屋企。今日結婚14年日子。我問佢想唔想慶祝,佢話又冇街去又冇禮物想買。同樣我都係。大家都冇乜所謂唔在乎。

其實,我們婚姻係咪已經出現問題 ? 定還是老夫妻都係咁 ?

男爵府

sorry , 我唔係專家 , 只係憑過去經歷分享
明白你心情 , 當然想同 c6 感情好 , 可能大家生活忙 , 成日聽到 bk 既 jm 教要多 d 做主動 , 佢會感受到的 , 感情轉淡係一定會的 , 唔洗太憂心 , 做好自己就好 , 一切事要發生就發生

大宅

20170101 發表於 23-11-13 10:29
我唔係唔愛, 只係覺得佢係爸爸, 我係媽媽, 唔係老公同老婆關係。平日相處我地無所不談,但一般都係討論生活 ...

唔係,兩夫妻都要儀式感,試下一個月找一晚拍拖,慢慢培養返感情,否則以後會越走越遠。

男爵府

回覆樓主:

結婚耐左係會淡左,我諗要是但一方作出主動,兩個人試下一齊放閒日,一齊去食個早餐,或者下午茶。暫時放低工作同子女好好享受下二人世界。
如果唔係一世人流流長,日子真係會好難過!或者兩者關係因為長時間同屋主關係會引起第三者出現。
夫妻關係要互相經營

子爵府

我唔係唔愛, 只係覺得佢係爸爸, 我係媽媽, 唔係老公同老婆關係。平日相處我地無所不談,但一般都係討論生活 ...

唔係出現問題,小朋友最好分開Zzz免影響你同先生關係,好多夫婦分房Zzzz,你心態問題,要有人個人做主動,拖住老公手,爹下佢,多傾計,安排下一家人活動,唔出街可以有傾有講,煮下佢喜歡食野,好多男人好悶同避動,平淡是福!

你公接你收工拖下手,改變心態好重要!

男爵府

陪月勳章

你問得出口即係都覺得有問題,咁樣點過餘生,小朋友仲細,佢地大個D要獨立房間,之後得你同老公2個同房有無唸過要點相處落去?我同老公就來20年,少D身體接觸我會覺得唔妥

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

老夫老妻都可以好親密。夫妻感情好,唔只係兩個人嘅事,對子女成長都好重要。

試下由拖手開始,慢慢增加身體接觸

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

miu2012 發表於 23-11-13 10:51
你問得出口即係都覺得有問題,咁樣點過餘生,小朋友仲細,佢地大個D要獨立房間,之後得你同老公2個同房有無 ...

X2 就快24年
都仲Keep住親密接觸
如果變同屋住
唔互相關心
我不如獨居
咁樣對住會好辛苦

珍珠宮

夫妻關系只是名份上,但要保持熱度真係要花時間心機。 明白返工照護仔女已經好累,無心機再搞咁多野。

但兩夫妻如果一直淡如水,遲d婚姻真係會出問題。

首要唔好同仔女瞓,比返d空間自己兩公婆,間中揾人幫手湊仔,自己兩公婆放低仔女出去玩下。生活唔應該只有返工同仔女,對你及你的另一半都唔公平。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我覺得可以修補 試吓主動d 小朋友咁細 應該你哋都唔算老 (既然唔係無愛 )之前拍左好耐拖 好多野都習慣性⋯尤其生完小朋友 少咗行埋 母性又會自然顧小朋友多D 、宜家盡量主動行出第一步 以後既路可以走得更遠
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

好媽媽勳章

我同你情況有啲似,不過我哋小朋友有自己房,之但係我哋都無乜二人世界嘅時間,仲要佢好似男人更年期咁,成日對我態度好鬼差,禮物又唔送份,所以我都有種好唔知點咁嘅感覺

大宅

回覆樓主:

雖然話平淡是福,但太大安旨意甚至不在乎,恐怕日後有機會被人乘虛而入。雖然你話覺得疏離,但不等於能接受有人破壞你家庭吧!嘗試定期約會,一週起碼一次兩公婆出去食下飯,出街拖手,睇下戲,搵返啲一齊既樂趣同時間,繼而睇下能否行埋下,唔係生完bb就完成任務,夫婦感情都係要經營維持的

侯爵府

環保接龍勳章

兩夫妻一定要有溝通.
有事上嚟都可以早D安排.

有朋友好似你咁...
生咗B 就好似完成任務.
之後分房瞓, 所有注意力都係小朋友
2夫妻無溝通,
突然老公同佢講欠落幾百萬,
原來欠咗幾年了,
一直都唔出聲.
現在迫緊佢賣樓填數.

男爵府

典型有小朋友的家庭

子爵府

2024年龍年勳章

我睇咗你段內容嘅¾,兩夫妻由愛情變親情係正常嘅正常,但睇埋下面嘅¼就有啲怪怪,你唔鍾意老公同你收工一齊返屋企有d怪,同埋接觸你身體甘大反應,雖然話老夫老妻啫,同吾熟嘅人接觸就話唔自在啫,同你最親嘅人都唔自在,咁咩人你先覺得自在啊

珍珠宮

係咁架啦

一個正直顧家的男人,你唔要大把女人想要都冇

公爵府

講真,你地後生時既性格,係唔係本身悶悶地果類先

伯爵府

結婚多年又有小朋友係會變得平淡,變成好似屋企人既關係,但你講到同佢獨處都唔想,咁就有d問題

如果唔係屋企太細的話,首先小朋友要同你地分房瞓先,搵返兩公婆一齊瞓既感覺

男爵府

加菲貓3 發表於 23-11-13 11:30
講真,你地後生時既性格,係唔係本身悶悶地果類先

我哋兩公婆個都係。冇咩特別喜好,又唔係好捨得花錢。

男爵府

yan12345678 發表於 23-11-13 11:26
我睇咗你段內容嘅¾,兩夫妻由愛情變親情係正常嘅正常,但睇埋下面嘅¼就有啲怪怪,你唔鍾意老公同你收工 ...

即係唔係反抗佢接觸我,只係覺得唔係好自然咁囉。。。佢條腰唔舒服我幫佢捽藥酒我冇問題,只係佢拖住我我覺得怪怪地。。可能拖慣咗小朋友

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊