自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

復活節同暑假都一家三口去新疆同英國旅行,全部由老公和阿女拍板,一家都玩得好開心除咗英國食得冇咁好外,今年聖誕我就想去東京大阪或北海道,見啲親戚年年都去日本幾次,自己就淨係十幾年前去一次大阪五天一咁大把,想話聖誕再去多次日本,點知老公原來好抗拒去日本,老公話日本太多人又多香港人去,唔想去日本啲咁行貨的地方,話寧願俾多六七萬一家三口再去歐洲玩,話聖誕去西班牙或瑞士奧地利,總之就唔去日本,或者我哋兩母女自己去,但我又想一家三口一齊去。
聖誕節歐洲天寒地凍又冇北海道咁熱鬧,真係好想去函館,上次去英國又食得麻麻,所以自己唔太想去歐洲,但老公就話唔鍾意去日本/韓國/東南亞呢啲多香港人去的熱門地方,老公就偏向鍾意去啲半冷門或冷門的地方旅行,一係唔去一去就豪玩果隻,又唔鍾意坐遊輪唔啱佢。自己方向感差唔敢帶個女兩個盲中中去東京或北海道,聖誕10日假期都唔知一家三口去邊度好,聖誕節奧地到瑞士同西班牙凍唔凍的,果度有啲咩玩?大家有啲咩建議,如果同阿女兩個去入去北海道又應該點玩好?

珍珠宮

snorlax 發表於 23-11-22 16:03
復活節同暑假都一家三口去新疆同英國旅行,全部由老公和阿女拍板,一家都玩得好開心除咗英國食得冇咁好外, ...

日本識玩嘅一啲都唔行貨⋯⋯
既然錢唔係問題,就唔一定要揀啲旅遊熱點去

水晶宮

復活節同暑假都一家三口去新疆同英國旅行,全部由老公和阿女拍板,一家都玩得好開心除咗英國食得冇咁好外, ...
你老公有TASTE, 我都唔LIKE 去D 大路行程

怕凍就西班牙啦! 難得你老公想玩豪 D, 咪配合佢囉!

你女幾大呀? 去東京好簡單, 2母女去冇問題啦!

大宅

回覆樓主:

西班牙餐好食。

侯爵府

聖誕節北海道都凍得要命,不過難得老公咁豪咪由佢發板囉,等阿女大d先2母女自己去日本

大宅

新疆應該好靚

水晶宮

BK Milk勳章

小朋友又未去過,
咪講去一次唔喜歡咪下次唔去,
今次到我話事

小朋友去日本下次一定又想去

水晶宮

BK Milk勳章

終極熊貓 發表於 23-11-22 16:15
日本識玩嘅一啲都唔行貨⋯⋯
既然錢唔係問題,就唔一定要揀啲旅遊熱點去
...

大宅

日本自駕再住郊區,絕對好玩。
或者澳洲自駕黃金海岸,嘢又好食天氣又好。

伯爵府

旅行既野,你就下佢,佢就下你,你都十幾年無去,佢地都話事幾次,你咁想去,就你一次都唔得?乜咁㗎

大宅

其實國內好多城市都好玩!疫情前都剩剩係中意出國旅行,但通關後未出過國玩,反而去左廣州上海蘇州杭州玩(深圳太普通唔計)

珍珠宮

咁不如去澳洲啦,天氣唔凍食嘢又多啲選擇

公爵府

chocolatebean 發表於 23-11-22 16:20
你老公有TASTE, 我都唔LIKE 去D 大路行程

怕凍就西班牙啦! 難得你老公想玩豪 D, 咪配合佢囉!

我都覺得佢老公有品味

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

你老公講得啱,旺季去日本,連舊鄰居、同事、朋友都可以隨時隨地撞到架

而家日本已經唔係我旅行首選,你C6的提議很好!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你老公好自私喎。你次次都係陪太子讀書好悶啫。如果大家唔夾,不如自自己去。而家有google map ,識執生既話去邊都冇問題。

歐洲都有好多香港人去,一樣可以好行貨。

大宅

回覆 ceo234 的帖子

上次暑假去新疆意想不到的好玩,咁啱我超多假未清去咗18日,就一家三口老公拍板去新疆自駕,去之前以為新疆好亂,去到烏魯木齊治安我覺得好過深圳,去到租車自駕大概記得去咗可可托海,獨庫公路,那拉提,再去喀什還車再坐飛機走,成個行程好滿足,新疆超靚,我個女都唔捨得走,我就顛覆咗對新疆的印象。

象牙宮

而家都11尾,聖誕節未plan?機票酒店都未訂?
一家人去邊無所謂,
今次唔去咪下次去,
一年幾次,咪協議一次你話事囉!

大宅

回覆 chocolatebean 的帖子

我個女13歲,但遺傳咗我都係冇乜方向感去到啲陌生地方好易蕩失路,所以我唔敢同佢去啲大家完全唔識嘅地方,試過一次同親戚一齊去新加坡我都可以蕩失路,怕怕。
我老公以前都好鍾意去旅行,但自從生咗個女後掛住工作就少左好多旅行,老公係鍾意去d深度旅遊或者啲好冷門啲地方,記得我同老公度蜜月,係去德國盧森堡法國安道爾西班牙三星期,人生第一次去歐洲C6就帶我去啲聽都未聽過的國家,好回味!

大宅

回覆 mercurycc 的帖子

我老公話諗掂去邊度就即刻訂機票,行程慢慢諗,佢話坐商務位同轉機機位唔會咁緊張,唔知點解老公話唔鍾意香港坐直航,係都要轉一次機,同埋C6好即興 無論去幾遠都唔鍾意一早plan定。

男爵府

樓主老公同一般男人好唔同
安心跟著佢周圍玩啦!仲稔咁多!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊