自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

內陸機$1500
40分鐘機
預埋搭去機場同過關估2小時(?)

JR就買五日pass
Yen 20000
四個鐘車

想請教jm
值唔值得花錢去搭內陸機
預兩個鐘夠唔夠?

JR就行少啲平啲
但來回八個鐘好似好浪費時間

謝謝!

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

ilej 發表於 23-12-10 12:55
內陸機$1500
40分鐘機

這兩個機場,距離市中心不太遠,內陸機過關亦簡單省時。
來回札幌函館,如果買咗pass,可考慮充份利用,玩埋沿途的景點溫泉鄉,例如登別,洞爺。
例如:札幌-登別-函館,函館-洞爺-札幌
行程安排或更充實,來回就唔洗一次過搭咁耐JR
如果買open jaw 機票更加簡單, 直接由函館走

大宅

內陸機$1500
40分鐘機

去北海道是享受的,不是趕時間, 與東京大阪的行程安排大不同

子爵府

TUILEAMANDE 發表於 23-12-10 13:17
去北海道是享受的,不是趕時間, 與東京大阪的行程安排大不同

同意呀
今次去得七日
所以只去札幌、小樽同函館

之前冇去過北海道
一見cx抵買就買咗
如果open jaw係好啲
買嘅時侯冇考慮
不過可能都會貴好多

請問如果我札幌住新jr站
預兩個鐘係咪應該差不多?

謝謝!

子爵府

其實我係參考blogger嘅行程
不過佢就係小樽住一晚
但有jm提醒我落雪推行李會好辛苦
所以改咗即日返

佢就搭jr
我見其他有揀內陸機
Search 過都ok
價錢都ok
所以想睇吓係咪真係可以慳到時間
因為有時內陸機過關之類再加埋要早到
加起上嚟都係時間

大宅

ilej 發表於 23-12-10 13:26
同意呀
今次去得七日
所以只去札幌、小樽同函館

北海道冬天落雪,甚至乎會遇上暴風雪,所以行程要有buffer, 公共交通工具等等或會有延誤,要有心理準備及冷靜應對。
不太清楚你的七日行程怎樣安排?
如函館一定要去,起碼要預算三日兩夜。
出發回程當日留在札幌。
札幌,函館JR一出站,已經有嘢行,札幌市多嘢食又好行,乘撘JR沿途也可以欣賞海岸風光。

大宅

回覆樓主:

日本的宅急便服務好方便,可以考慮好好利用,不需要自己搬運行李,特別是在雪地。
預好時間,當到達目的地酒店,行李已在房間了

公爵府

回覆樓主:

我暑假啱啱去完,前一晚住新札幌駅上蓋嗰間酒店,一落樓就係JR駅,搭7點嗰班特急JR,喺車瞓醒10點幾就到新函館北斗駅去執邊間酒店擺低兩個大喼寄存(我第二晚入住),就孭背囊去玩去湯之川住1晚溫泉酒店。最尾返札幌嗰晚都係住喺新函館北斗駅執邊間酒店(好處係佢可以俾你寄存大喼幾日,方便我哋中間嗰幾日孭背囊去第二度玩)。不過我係買6日東北.南北海道JR pass玩埋青森盛岡秋田。

attach1_sign/tmp/phpoD1ySy

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

買pass就可以搭多啲地方, 飛機多數見人駁即日飛落去
如果去函館最少都3日2夜, 你得7日唔係太多時間, 不如考慮吓去温泉住下好過(有啲有shuttle bus)

大宅

TMC3012 發表於 23-12-10 16:24
買pass就可以搭多啲地方, 飛機多數見人駁即日飛落去
如果去函館最少都3日2夜, 你得7日唔係太多時間, 不 ...

同意。有接駁的溫泉旅館,非常方便,在札幌市中心上車,免費接駁去到旅館門口。

侯爵府

2024年龍年勳章

我搭CX直飛函館,之後再搭內陸機去札幌,咁樣就唔使來回札幌搭兩次

函館係好值得去,佢魚市場既海鮮新鮮過札幌、小樽,一定要食海膽,勁鮮甜一試難忘

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

內陸機$1500
40分鐘機

個人鍾意坐JR
睇下風景
沿途海岸線好靚

不過新千歲機場返港唔使走回頭路

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我去咗四、五次北海道, 但從未落過函館, 覺得揸四個鐘頭車落去, 但景點又唔太吸引, 所以永遠都係放棄。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好多年前試過搭JR,好似叫北極星定北斗星?夜晚搭,訓下,朝早就到。係值得去一次既!果陣玩完函館就搭內陸機返東京繼續玩,我都好想再去!

寶石宮

ChloeMa 發表於 23-12-10 18:42
我去咗四、五次北海道, 但從未落過函館, 覺得揸四個鐘頭車落去, 但景點又唔太吸引, 所以永遠都係放棄。
...

咁又唔係既 我去過兩次, 一次冬天一次夏天, 各去住3晚, 景點就係大路果啲啦 , 不過應該唔會再去, 基本上我都去左果邊9成景點 (已去過8次北海道)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

TMC3012 發表於 23-12-10 21:40
咁又唔係既 我去過兩次, 一次冬天一次夏天, 各去住3晚, 景點就係大路果啲啦 , 不過應該唔會再 ...

3晚? 我一定唔會, 我寧願係洞爺、定山溪玩

寶石宮

ChloeMa 發表於 23-12-10 21:42
3晚? 我一定咁會, 我寧願係洞爺、定山溪玩

其實第一日去到都下午, 實得2整日玩, 所以最少住3晚啦
講真呢邊真係未必會再去 一黎車程遠, 2黎景點講真算多

香港航空見佢過年出發去函館只係6千真係好平

子爵府

TMC3012 發表於 23-12-10 21:40
咁又唔係既 我去過兩次, 一次冬天一次夏天, 各去住3晚, 景點就係大路果啲啦 , 不過應該唔會再 ...

我函館三日兩夜
未去過北海道
唔想去太多地方

加上訂機票時好忙
求其見平就book
Hotel 都係跟blogger book住先
這排應該會得閒整理下行程

子爵府

goo_littlebb 發表於 23-12-10 19:54
好多年前試過搭JR,好似叫北極星定北斗星?夜晚搭,訓下,朝早就到。係值得去一次既!果陣玩完函館就搭內陸 ...

唔覺有零晨車
其實我原本都諗去唔去函館
要四個鐘一程車
但見好多都話初哥由札幌、小樽、函館入手

子爵府

ChloeMa 發表於 23-12-10 18:42
...

我都有咁諗
不過我時間短
唔想咁趕去近郊又唔打算滑雪

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊