自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

早幾日想剪頭髮, 去試咗" 一X單剪", 在家附近.

我同師傅講 (少少難為情): 我第一次架咋, 係未只可以齋剪短, 可唔可以有D要求架 ?

師傅好有禮貌 : 哦, 第一次呀? 咁你想點剪呀?

我: 大半年冇剪了, 想剪短兩吋, 同埋想剪返少少層次咁

師傅 : 哦, 冇問題呀 ! 坐低先啦 ~~ 拍8達通比錢先

我 : 要拍8達通呀? 唔收現金 ?

師傅 : 係呀

拍完, 跟住同我圍布, 梳順D頭髮

我 : 唔好意思師傅, 我個頭噴咗嘢, 所以 kick kick 地

師傅 : 唔緊要呀

如是者師傅好輕力咁同我梳順哂個頭, 再慢慢剪 . 到最後剪完, 師傅比塊鏡我望下後面

師傅: 嗱 , 我同你剪咗D層次, 髮尾少少弧形, 你睇下O 唔 O K ?

我 : 好OK 呀

師傅: 咁你而家對速剪有冇信心呀? (笑住問)

我: 有呀 ~ 我搵返你同我剪

師傅: 又唔駛一定搵我 , 我地其他師傅都好OK架

臨走出門口, 師傅叫住我 : 我地有盒飲品送返喎, 你要唔要呀?

我: 唔駛啦, 多謝

我再check返自己拍卡時間到離開, 用咗20 MIN , 呢次初體驗都幾開心, 用1/3價錢就剪到差唔多效果, 雖然salon 包埋洗吹, 但真係齋吹, 唔會造型.

多謝收睇.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Rita 發表於 23-12-16 14:17

我同師傅講 (少少難為情): 我第一次架咋, 係未只可以齋剪 ...

我速左好多年
本身好憎髮型屋洗3次頭

伯爵府

D..D 發表於 23-12-16 14:32
我速左好多年
本身好憎髮型屋洗3次頭

系。洗咁多次甩晒啲頭髮

男爵府

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我速左好多年
本身好憎髮型屋洗3次頭

我試過洗完濕dap dap坐係度等師傅,有一次仲要等到頭髮乾哂都仲未開始剪

水晶宮

2024年龍年勳章

tungking 發表於 23-12-16 14:34
系。洗咁多次甩晒啲頭髮

三次咁多?我每次都係剪前洗一次,剪後沖水一次咋

子爵府

我同師傅講 (少少難為情): 我第一次架咋, 係未只可以齋剪 ...

而家速剪幾錢? 想帶小朋友去試下

水晶宮

2024年龍年勳章

Happybabyhbb 發表於 23-12-16 14:40
而家速剪幾錢? 想帶小朋友去試下

我呢家$70

侯爵府

回覆 D..D 的帖子

點解洗3次頭?

伯爵府

Rita 發表於 23-12-16 14:38
三次咁多?我每次都係剪前洗一次,剪後沖水一次咋

剪前:兩次梘一次護髮素..剪後:冲先(死捽爛捽)..堅係甩好多頭髮。
之後日子我同髮型師講,一梘一護髮素。
再之後日子齋剪加沖水。(講明唔好洗我個頭),我喺屋企洗咗先。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

donald63 發表於 23-12-16 14:42
回覆 D..D 的帖子

點解洗3次頭?

洗頭水1次
護髮素1次
前完沖水1次

男爵府

哈哈
我知邊度
我仔今日也去剪
我仔次次都要這間
放心

伯爵府

回覆樓主:

葵廣好多速剪,求其又馬虎,無乜必要唔好去幫襯

水晶宮

其實洗同吹真係可以自己處理,又可慳少少錢。

我如果簡單野就直接叫工人幫手剪少少,幾十元都慳返。我早排買個電髮剪,200元有找,我媽幫我爸剪,連幾十元都慳返。

水晶宮

我速左好多年
本身好憎髮型屋洗3次頭

髮型屋洗髮很粗手粗腳。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

速剪真係撞彩….我仔細個剪過幾次,時好時一般,之後已經無再去

goldpiglet    發表於 23-12-16 16:09

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都好怕人幫我洗頭,硬係洗完都覺得好污糟。我都速剪了幾年,一年一次。

LovelyBB06    發表於 23-12-16 16:38

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 23-12-16 15:00
速剪真係撞彩….我仔細個剪過幾次,時好時一般,之後已經無再去

係呀,真係撞手神,小朋友好多時剪完個型係麻麻哋,不過幾廿蚊都無得要求咁多,啱坐唔定嘅小朋友快快手搞掂就算

男爵府

我速左好多年
本身好憎髮型屋洗3次頭

我又係好怕喺髮型屋要洗咁多次頭,加上我頭皮比較薄/敏感,佢哋又比較大力洗幾次真係頭皮痛同埋覺得會甩好多頭髮(頭髮已經唔多)

我每次都同啲姐姐講話係咁以洗下得㗎啦

大宅

虎到金來勳章

回覆 Rita 的帖子

上次我都第一次試呢間店,長剪短(背剪到耳)。個師傅好唔情願,又叫我唔好剪咁短(可能怕剪太耐阻做生意)。我堅持剪短因bb狂扯頭髮,只想剪短就得。
雖然都預左冇造型層次,但剪完出嚟實在太樣衰,佢直接攞剷刀狂同我剷,結果剷到兩邊唔平衡,一邊勁深冇晒頭髮(bob頭後頸剷)
前面睇都係一般,長短有啲不一,我話剪埋劉海,唔知佢聽唔到定忽略我,冇剪就話搞掂。我由得佢啦,咁平都唔要求啲咩。

但過左2日都係頂唔順個髮型,太樣衰喇,去另一間速剪小鋪修番(差不多價錢),個髮型師話盡量同我修番剪番平衡同些層次出嚟,出嚟效果好好多囉。差不多價錢,速剪10分鐘,修番果間剪左25分鐘

我絕對唔會再去呢間野

大宅

我剪開果間速剪120$,成理後生仔髮型師,剪得幾好.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊