自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想請教下大家諗法,小朋友呈一1b頭,呈二1b尾
有2間中學,A 學校1c頭
B 學校1c尾

A 校舍大啲但地點行多小小
B 校舍細啲但地點較方便

A 公佈既dse成績比B 好

我心儀A,阿囡AB都心儀,A自行機會收好微,B就有小小機會,因為面試小朋友比較內向。如果自行交表去呢2間,B收左,就無得搏A大抽獎,但我都好驚呈三跌落band2,連B都無得入。。求過來人指教

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

rainbow000 發表於 23-12-18 20:37
B 學校1c尾

不如你諗下兩間會唔會同時同日in 先,撞期既話你都係只可以in 一間或者唔係所有人交表都有機會in 既,你要睇返A B校係點玩法

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

既然你咁心儀A,不如自行第一先填A,第二再選B,交比個天決定,如果自㣔唔得,大抽獎再填A第一位。如果到時真係唔好彩跌咗banding先至再諗排位啦!老師不嬲都話自行係要擺入咗會開心過中六合彩嘅心儀學校㗎嘛!

男爵府

回覆樓主:

睇你性格,我自己比較保守,唔鐘意搏(可能因為自知無抽獎運 ),所以自行二我會填埋B,一來兩間都係1c,二來你個女本身都一樣鐘意B,佢入到B一樣咁開心。如果自行唔填B,到時大抽獎兩間都入唔間,我怕我會後悔一世

公爵府

2024年龍年勳章

唔一定要交晒兩份表,如果你點都係想搏入A校,咁只係交表去A,唔得再大抽獎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

loveclementine 發表於 23-12-18 21:23
唔一定要交晒兩份表,如果你點都係想搏入A校,咁只係交表去A,唔得再大抽獎
...

我諗住交亞女話ok 嗰兩間,入唔入到就聽天由命

rainbow000    發表於 23-12-18 23:09

公爵府

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-12-19 01:26
我諗住交亞女話ok 嗰兩間,入唔入到就聽天由命

如果兩間都ok就好,祝你哋成功

彩鑽殿

loveclementine 發表於 23-12-18 21:59
如果兩間都ok就好,祝你哋成功

多謝你先,亞女話兩間是但入到一間都冇問題,希望佢成功

子爵府

回覆 loveclementine 的帖子

明白

子爵府

回覆 ctsang 的帖子

我就係驚咁樣,唔止我後悔一世,更驚佢怨我一世

子爵府

回覆 KUDOS 的帖子

係既你講得對,我最後都應該會咁選擇,謝謝你

子爵府

回覆 pomanlife 的帖子

兩間會全部in,不過就真係最怕撞時間

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

B 學校1c尾

A, 呈三努力

水晶宮

回覆樓主:

如果女AB都心儀,自行我2間都會填,而且就算入左B,重有一個絕地反擊機會係叩門
(不過話分2頭,呈一二有1b,呈三除非成績大跌,否則好難跌入band2)

我朋友個仔自己自行完心儀自一,但統一老師覺得A太博,遊說朋友㨂返自二做甲一乙一(什至想遊說佢連自二都唔好博,㨂再低banding,但朋友都想博自二)結果入自二。但仔都想叩自一,最後自一收返佢

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

2間都係band 1C, 唔駛再分咩c頭c尾咁細, 都係一樣程度啫。既然2間都心儀, 我就會2間都自行, 是但一間收咗就安落, 唔會冒險再搏派位。bk 好多人出post叩門成功, 比到好大假希望jm, 其實就係成功才出post曬命,叩門失敗的人唔出post, 叩門失望率遠遠超過成功好多好多倍。你想想每間學校只有2、3個叩門位咋, 申請就一千、幾百個, 計下成功率都知好低啦。

穩打穩扎好d。

大宅

0q.cathy 發表於 23-12-19 02:55
A, 呈三努力

三次呈分,主要係咪睇呈二吖?

已刪除用户

回覆樓主:

水晶宮

回覆 richfish 的帖子

自行睇呈一呈二, 影響RO排位. (有D學校會睇埋小四全年, 小五全年, 小六上學期做參考揀人)
統一計曬三次將學生分三個BAND派位, 但當中唔會再分BAND A, B, C, 同一個BAND派位時亦都唔會再睇成績, 只跟隨機數字

男爵府

B 學校1c尾

要睇你個區夠唔夠b1位,再考慮

珍珠宮

B 學校1c尾

睇下你邊區,當區夠B1位就進取d, 因為b1生都會派到b1, 同埋睇下間中學F. 4以後有咩選科,我女當年選校系排除F. 4無視藝科既中學(比如st. Rose Lima)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊