自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又令我諗起廿多年前仲打緊工時,有搞手通知,某雜誌定書有十送一優惠,搞手講有一同事知道,佢都想要,但厚顏到講要送嗰本。

珍珠宮

我上場前因為上手真係唔理啲staff,啲凳真係爛到危險,我就同老闆申請一筆錢換了所有人嘅凳,日本貨都幾千一張。2年幾前我申請budget搬office,啲凳唔啱用但又幾新,加上遇上COVID,我就申請facility approval每人可以攞自己坐緊嘅凳回家in case 要home office。有個IC竟然微信add我,原來睇中我張凳,話好鍾意想攞埋我嗰張 真係唔知點講,直接話唔可以,policy係自己想就攞自己坐緊嗰張。
同一個人2星期前annual party抽中佢唔啱用嘅禮物,竟然問HR公司能否變現幫佢原價買回件禮物! HR話唔得,佢竟然話以後應該抽完才去買禮物,如果唔喜歡就俾現金好了真係唔明點解會咁貪小利,重要咁張揚!

goldpiglet    發表於 23-12-29 21:54

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

mizuho 發表於 23-12-29 21:30
我上場前因為上手真係唔理啲staff,啲凳真係爛到危險,我就同老闆申請一筆錢換了所有人嘅凳,日本貨都幾千 ...

你做嘢間公司D人都幾進取ka 喎! 响攞着數方面

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我上場前因為上手真係唔理啲staff,啲凳真係爛到危險,我就同老闆申請一筆錢換了所有人嘅凳,日本貨都幾千 ...

啲同事咁神奇

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 23-12-29 21:53
你做嘢間公司D人都幾進取ka 喎! 响攞着數方面

係有那麼的一位而已
佢本身係一個幾聰明嘅人,可惜價值觀好有問題,總覺得做50%工作可以攞100%人工就係賺咗,其實佢付出嘅係人格。佢老公失業,知道我認識人多,問我有沒有辦法幫佢,但咁嘅質地,點可能介紹好機會俾佢老公呢?

珍珠宮

TMC3012 發表於 23-12-29 22:01
啲同事咁神奇

呢位真係最特別,佢覺得「不問白不問,說不准可以呢?」
其實聰明而且係碩士畢業於美國非常唔錯嘅大學,本來對佢好大期望,現在眼鏡粉碎

大宅

回覆 mizuho 的帖子

佢面皮都幾厚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

mizuho 發表於 23-12-29 22:22
係有那麼的一位而已
佢本身係一個幾聰明嘅人,可惜價值觀好有問題,總覺得做50%工作可以攞100%人工就係賺 ...

係! 你講得啱,貪埋D小便宜,其實暗地裡蝕得仲甘! 可惜好多人唔明呢D道理,點都要賺左先

大宅

mizuho 發表於 23-12-29 22:22
係有那麼的一位而已
佢本身係一個幾聰明嘅人,可惜價值觀好有問題,總覺得做50%工作可以攞100%人工就係賺 ...

大陸人定香港人?

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

面皮够厚就得,但我會遠離呢種人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

著數拎到盡,唔怕人前人後比人笑,佢地真係好好野
放下自在

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

有時都幾「佩服」呢啲人,我真係做唔出!

大宅

敬亭綠雪 發表於 23-12-29 23:37
有時都幾「佩服」呢啲人,我真係做唔出!

真係咩人都有,算死草,我都有個friend係咁,永遠唔帶錢出街,早餐,午餐都要你幫佢比埋,有次同班朋友出外旅行,幾個家庭去,各有小朋友,佢哋2公婆在機場話無帶錢喎,無人理佢攞。。。。最終又有錢買幾盒士多啤梨手信回來,自始無人再約他們。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

vinteresa 發表於 23-12-30 00:12
真係咩人都有,算死草,我都有個friend係咁,永遠唔帶錢出街,早餐,午餐都要你幫佢比埋,有次同班朋友出 ...

咁癲?唔會還架?
放下自在

珍珠宮

2023年兔年勳章

toyocat 發表於 23-12-29 20:39
又令我諗起廿多年前仲打緊工時,有搞手通知,某雜誌定書有十送一優惠,搞手講有一同事知道,佢都想要,但厚 ...

珍珠宮

orezo 發表於 23-12-29 22:33
大陸人定香港人?

其實呢種人唔係邊度嘅問題,呢個人在美國受過高等教育,但思維模式絕對奇葩
我認識好多好多國內人,真係冇見過呢種咁張揚嘅、滿懷自信嘅貪念。日日要係公司食十幾次零食、水果,成日見佢溜達pantry。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

toyocat 發表於 23-12-29 20:39
又令我諗起廿多年前仲打緊工時,有搞手通知,某雜誌定書有十送一優惠,搞手講有一同事知道,佢都想要,但厚 ...

尼D 算吾算唔好蝕底:
如一早申請左Annual Leave, 但打風八號,話吾欏,當冇扣大假!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

建議佢捐份禮物出嚟再抽過

珊瑚宮

2024年龍年勳章

vinteresa 發表於 23-12-30 00:12
真係咩人都有,算死草,我都有個friend係咁,永遠唔帶錢出街,早餐,午餐都要你幫佢比埋,有次同班朋友出 ...

既然知道佢係咁,都仲同佢去旅行? 飯都唔會同佢食啦

珍珠宮

2023年兔年勳章

amy730 發表於 23-12-29 22:35
面皮够厚就得,但我會遠離呢種人

X2

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊