自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

HiPP勳章(2)

平時要返工,夜晚唔想日日出街食,想煮飯,請問你地係點安排?
我有時朝早買定今晚既餸,夜晚放工就煮;有事晚上放工先買餸,但就係for係第二晚先食,唔想咁急。
有時買外賣,或者出街食。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我通常都諗定買咩,放工即刻買,返到屋企煮埋,8點左右開飯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

放工reheat尋晚炆定嘅送(如牛腩、炆雞),同湯
飯同timer煮定,炒條菜可開飯
食完飯邊洗碗邊炆聽日嘅送/湯

大宅

HiPP勳章(2)

yanyan-mummy 發表於 24-1-1 16:09
我通常都諗定買咩,放工即刻買,返到屋企煮埋,8點左右開飯

咁你好叻,我放工有時都眼訓,無乜心機煮,放工去街市買,有時人地都開始收工,選擇唔多,我都係買啲簡單嘅餸菜。

大宅

HiPP勳章(2)

Charlotte_mom 發表於 24-1-1 16:13
放工reheat尋晚炆定嘅送(如牛腩、炆雞),同湯
飯同timer煮定,炒條菜可開飯
食完飯邊洗碗邊炆聽日嘅送/湯 ...

大宅

多數都係善用蒸焗爐同氣炸鍋

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

準備定雞、豬、排骨、肉餅等,返到去蒸或焗就得

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanpo18 發表於 24-1-1 16:14
咁你好叻,我放工有時都眼訓,無乜心機煮,放工去街市買,有時人地都開始收工,選擇唔多,我都係買啲簡單 ...

諗定食咩,簡單d既餸,去到街市10-15分鐘已經買齊,返到屋企仲大把時間煮

大宅

HiPP勳章(2)

yanyan-mummy 發表於 24-1-1 16:30
諗定食咩,簡單d既餸,去到街市10-15分鐘已經買齊,返到屋企仲大把時間煮
...

伯爵府

想生BB熱投

買2 送飯,自己買生菜煮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

烚菜

子爵府

午飯去買餸,放工去買餸,晚飯後又去買餸。回家多數1小時開飯。

珍珠宮

我星期六日買定,通常急凍嘢,今晚拎出嚟解凍,聽日放工醃,後日食

有時快就第二朝醃,放工食

菜就買三至四日

男爵府

我都有同樣煩惱,上YouTube睇片好多人會預先洗切所有食材同醃好成個星期份量,放入雪櫃

但如果洗好晒再放入雪櫃一般好快變壞,我覺得

珍珠宮

skyyyjun 發表於 24-1-1 17:22
我都有同樣煩惱,上YouTube睇片好多人會預先洗切所有食材同醃好成個星期份量,放入雪櫃

但如果洗好晒再放 ...

醃咗嘅肉先無咁易變壞,鹽係天然防腐劑,醃肉落少少鹽就可以放得耐。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

skyyyjun 發表於 24-1-1 17:22

但如果洗好晒再放 ...

放冰格,可以去,youtube 參考下Amada 整定一星期飯餸。
https://youtu.be/8dWiB5Na_-I?si=hSOvC3_g5OfyQabZ
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

HiPP勳章(2)

andyman 發表於 24-1-1 17:50
放冰格,可以去,youtube 參考下Amada 整定一星期飯餸。
https://youtu.be/8dWiB5Na_-I?si=hSOvC3_g5Ofy ...

謝謝

男爵府

andyman 發表於 24-1-1 17:50
https://youtu.be/8dWiB5Na_-I?si=hSOvC3_g5Ofy ...

謝謝你,我參考下

男爵府

wan_sosin 發表於 24-1-1 17:27
醃咗嘅肉先無咁易變壞,鹽係天然防腐劑,醃肉落少少鹽就可以放得耐。

明白謝謝,等我試下先

水晶宮

回覆樓主:

午餐時倉定放公司

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊