自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如果買機票時唔加錢劃位
出發前係咪可以做online check in 時免費劃位㗎?
還是一定要起飛前3小時到機場櫃檯劃?
因未試過,之前次次都比錢劃買機票時,但諗諗吓其實係咪可以慳返?

子爵府

熱血勳章

sn0629 發表於 24-1-5 07:29
如果買機票時唔加錢劃位
出發前係咪可以做online check in 時免費劃位㗎?
還是一定要起飛前3小時到機場櫃檯 ...

Online check in 都係要加錢劃。如果唔係就去去櫃檯位電腦隨機劃。。

伯爵府

KATELYY 發表於 24-1-5 07:43
Online check in 都係要加錢劃。如果唔係就去去櫃檯位電腦隨機劃。。

3小時到,寄行李時唔係地勸會幫手劃咩?

瑪瑙宮

大廚勳章

KATELYY 發表於 24-1-5 07:43

48小時Online check-in嘅時候佢彈位俾你唔係你揀就應該唔使加錢。。。

子爵府

熱血勳章

sn0629 發表於 24-1-5 07:45
3小時到,寄行李時唔係地勸會幫手劃咩?

會啊。但係電腦隨機劃。唔係俾你簡囉。。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

48小時online checkin 電腦自動劃位就唔洗錢,個次我地4個人,劃晒我地分開坐,好在我仔女都大就無所謂。

伯爵府

yuensiu 發表於 24-1-5 08:15
48小時online checkin 電腦自動劃位就唔洗錢,個次我地4個人,劃晒我地分開坐,好在我仔女都大就無所謂。
...

電腦都好曳吓

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

sn0629 發表於 24-1-5 08:18
電腦都好曳吓

去程3個就單丁前後行坐,1個就隔左條走廊坐隔離

回程就好彩排返3個一齊坐,另1個要分開坐。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

電腦都好曳吓

如果唔係, 乘客點會加錢劃位?
廉航生存之道

瑪瑙宮

大廚勳章

yuensiu 發表於 24-1-5 08:15
...

咁慘。。。。四個都分開晒。。。

好奇想問吓係咪啲大時大節嘅日子?
如果係我估已經俾人俾錢話晒一齊坐嘅位,剩返晒啲單丁卡啦位置
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 24-1-5 08:21
咁慘。。。。四個都分開晒。。。

好奇想問吓係咪啲大時大節嘅日子?

暑假,我個日要返工唔記得帶passport做online checkin要夜晚返屋企先做到

珍珠宮

回覆樓主:

我仔女老公,我就坐女隔離行,都還可以既 到回程一夠鍾即刻做online checin電腦就排返3個一齊坐,另1個要分開坐。
attach0/tmp/phpZFIJ2w

瑪瑙宮

大廚勳章

yuensiu 發表於 24-1-5 08:26
我仔女老公,我就坐女隔離行,都還可以既 到回程一夠鍾即刻做online checin電腦就排返2個2個坐。

...

咁即係航空公司都正常有位都會撥返兩個兩個咁坐。。。都唔算係航空公司專登玩嘢嘅

可能你第一程太遲先至check-in真係冇晒啲孖位

因為我自己準時就check-in兩個人,次次都係坐埋一齊。。。當然冇俾錢,梗係坐後啲啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

seaheart88 發表於 24-1-5 08:28
咁即係航空公司都正常有位都會撥返兩個兩個咁坐。。。都唔算係航空公司專登玩嘢嘅

可能你第一程太遲先至c ...

遲下我同我媽都會坐uo,不過我地分開單訂機票,到時應該電腦應該都會編我地分開坐 除非比錢買位。

珍珠宮

電腦都好曳吓

你估電腦特登玩你咩,梗係其他相連位都被人加錢預留咗啦,廉航全部用細機邊有咁多三四人嘅相連位吖

瑪瑙宮

大廚勳章

yuensiu 發表於 24-1-5 08:30
遲下我同我媽都會坐uo,不過我地分開單訂機票,到時應該電腦應該都會編我地分開坐 除非比錢買 ...

咁分開訂單唔一齊坐又正常

不過如果同媽媽去就加錢畫埋一齊啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

去玩就唔差個少少錢劃位,唔想比錢就預左分開坐

水晶宮

冇加錢劃,去到櫃檯check in都可以坐埋一齊,一家三口,日本同韓國
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

yuensiu 發表於 24-1-5 08:30
遲下我同我媽都會坐uo,不過我地分開單訂機票,到時應該電腦應該都會編我地分開坐 除非比錢買 ...

有同伴我會比錢劃位一齊坐。
獨遊就隨機座位算,最近一次左右夾供我,佢地識嘅,係咁傾計,仲要係我唔識聽嘅鄉下話。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

通常夠鐘就入去check-in係可以一齊坐,我次次都可以坐到中間咁上下位置。但最近check-in派咗最尾嗰行廁所前面,唔太理想,最後加錢換位

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊