自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

在地鐵常見到老人、小孩、照顧小童的人都站,而坐,甚至坐關愛座的,大多是打手遊或睡覺的年輕力壯,或以吾正廣東話傾談的中年婦女或夫婦。
有些會苦衷,例如腳痛,但難道全有苦衷?有些更公然跟小童爭坐,亦不覺尷尬。。。
本人曾在懷孕後期(籮咁大個肚)亦企足全程,坐在位上的人都是專心打機,睡覺或傾談(是觀察,非老奉要人讓)。現在自己當然身體力行,大多選擇站或問問表徵上較需坐的人士去坐。如社會大眾都有更多的同理心,便更能把關愛美德傳播;相反,如經常出現你爭我奪的情況(東鐵每天發生)同樣也不斷傳播,每天重複你爭我奪的景象。不禁慨嘆某些素質真是利害

333s    發表於 24-1-12 08:02

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雖然但是,已閱

公爵府

可能我時運高,反而見讓座既多

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

回憶起我整個懷孕過程,坐地鐵返工,唯一嘅一次係曾經有人讓位比我,嗰個仲係南亞裔嘅人士, 我個肚係超大, 一樣冇人會因為我懷孕要讓位比我, 不過我嗰陣時嘅心態就係人哋都有比錢坐車, 讓比你係人情,唔讓比你係道理, 個心就舒服好多。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

反而我經常見小朋友同老人家爭位
嬴左仲得戚樣
呀媽仲笑笑口

la_source    發表於 24-1-12 10:55
geoml    發表於 24-1-12 09:19

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Kisskeni 發表於 24-1-12 02:32
在地鐵經常見到老人、小朋友、照顧小童的人都冇位坐,而坐在位上,甚至坐關愛座的,大多是打手遊或睡覺的年 ...

不過係既
真係吾好諗人地一定要讓
自己點點點
永遠吾知對方好人好姐
可能人地返工企到放工
腳痛腰痛
想坐陣抖一抖
真係覺得冇位坐吾得
坐對頭車
坐的士小巴

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

在地鐵經常見到老人、小朋友、照顧小童的人都冇位坐,而坐在位上,甚至坐關愛座的,大多是打手遊或睡覺的年 ...

當年…我大肚好多人讓座。大部分係男士,後生仔女。女人,大媽真係好少讓座……可能佢哋覺得自己當年都係咁?!
有次有兩個男人仲差啲為讓座俾我嘈咬。
不過我唔係95工。
現今??手機掛??我當年大肚智能電話未普及。個時真係無乜低頭族。大家都易睇四週事物。而家有邊個年齡層唔睇智能產品?真係除咗BB,仲要係新生果隻。
個個手執電話好似活在自己世界一樣。都想搵個位慢慢坐低睇……
而家啲人,好多仲開大聲 睇劇,睇片,打機
以前??得啲啊伯跑馬果時開收音機聽之麻。同埋好多會用有線headphones. 。我公肯定用,因為我記得佢要用條橡根圈住條耳線。
科技愈進步,人類愈退步

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 Kisskeni 的帖子

我懷孕嘅時候無咩遇到讓座,手抱 BB 就遇過好多。我唔認為小朋友有需要讓座,讓咗小朋友都唔一定肯坐,我爸爸已經7字頭,搭地鐵亦堅持唔坐,有位都叫我坐。大家都比錢搭車,有無需要唔係外表睇,可能行到好攰都會想坐吓,唔一定腳痛,批判唔主動讓座唔應該鼓吹,有需要可以問吓人可唔可以讓,唔好睇到咁老馮。

子爵府

我覺得而家冇咩人坐關愛座,有時成架車滿晒,關愛座都冇人坐嘅。至於其他位置,人哋又真係有權讓嘅。

子爵府

]

子爵府

如果你中途站上車, 就唔好老馮要求人讓座俾你啦, 要坐自己坐去頭站坐番轉頭.
(利申: 自己大肚時都會咁做)
除左老人家同手抱嬰兒會讓座之外, 其餘一律唔會讓
近十年, 出生率低, 冇咩見過孕婦

侯爵府

加菲貓3 發表於 24-1-12 03:41
可能我時運高,反而見讓座既多

x2 ,差不多日日都搭馬鐵港鐵,一樓所講情況少之又少,有時關愛坐有位反而無人坐。試過讓位俾一位目測現肚嘅婦女(覺得似孕婦)反而俾佢拒絕攪到我幾尷尬。

加菲貓3    發表於 24-1-12 09:20

侯爵府

我又見到關愛座多數都冇人坐或者有人坐, 一見到老人家就讓番出來喎。

公爵府

醒目開學勳章

有見過小朋友衝入地鐵爭位坐,呢個係家長教育嘅問題!
反而好多時見關愛坐有位無人坐!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

有得叫「讓」,我寧願讓老人家。。

與其因為覺得「唔讓」/得唔到「讓」認為改善質素,我覺得老馮要「讓」都要改善質素。

gallygally    發表於 24-1-12 07:56
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆樓主:

物以類聚,你自己乜野質素就會吸引同樣質素嘅人在附近,所以要提升質素應先由自己開始,你時常帶有讓坐既心,就會發現身邊都係同類人

水晶宮

回覆樓主:

見一般有讓位.

男爵府

Onlok 發表於 24-1-12 06:00
當年…我大肚好多人讓座。大部分係男士,後生仔女。女人,大媽真係好少讓座……可能佢哋覺得自己當年都係 ...

同你一樣,大肚時可能手機未普及,同埋唔係返95工,我都經常有人讓座俾我,又係大部份係男士

別墅

Onlok 發表於 24-1-12 06:00
當年…我大肚好多人讓座。大部分係男士,後生仔女。女人,大媽真係好少讓座……可能佢哋覺得自己當年都係 ...

絕對認同“大媽,女人 當年都係咁(遭遇” ,所以,如果社會大眾都有更多的同理心,便更能把 關愛 傳播開去,我自己當然也身體力行,大多選擇站立(非懷孕期)或 問問表徵上較需坐的人士去坐;相反,如社會經常出現你爭我奪的景象,同樣也會不斷傳播,每天重複你爭我奪的景象。

水晶宮

回覆樓主:

好憎呢個分化社會的關愛坐。全面取消吧!坐的人絕大有比車資是合法的坐,讓是美德不是應份,能去公園逛幾個鐘的老人為何1上車就會變得弱不㯲風,企1陣就會死咁。而且,絕大的香港人,當你有需要坐,主動禮貌出聲係會讓坐出嚟。而不是你咁講莫不關心,你要的係人地有心靈感應,自動征擦到你的需要,而主動你唔開聲自動讓座。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊