自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

鈎針是否淘寶都得?需要買有牌子嗎?會有好大分別?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

靚鈎針會順滑好多,鈎得快,金屬好。

千祈唔好買竹製鈎針,針身唔夠滑,啜實條毛冷, 鈎得慢。

ada0707    發表於 24-1-25 10:44
登陸火星    發表於 24-1-21 17:21

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

野原美冴 發表於 24-1-21 08:25

thx

子爵府

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 24-1-21 08:25

借樓主post一問,唔該。
jm想請問織針都是一樣嗎?都是金屬好?謝謝!

珍珠宮

減齡達人勳章

maria2014 發表於 24-1-21 11:20

一樣。

竹針啜實,織一針的時間, 金屬針可以織3、4針了。

子爵府

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 24-1-21 13:07
一樣。

竹針啜實,織一針的時間, 金屬針可以織3、4針了。

多謝指教,唔該晒

男爵府

2024年龍年勳章

maria2014 發表於 24-1-21 11:20

唔係,織針,如果係環針,條線係鋼絲款嘅木針都好用,膠繩就會啜。如果普通織針,冇繩嗰啲,我覺得木嘅好用過金屬

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ck816 發表於 24-1-21 17:40
唔係,織針,如果係環針,條線係鋼絲款嘅木針都好用,膠繩就會啜。如果普通織針,冇繩嗰啲,我覺得木嘅好 ...

我多數織嘢,用金屬
棒針蛇針都有
如果mm 大嘅其實都會出膠

木嘅真係未試過(因為金屬嘅擺幾十年都唔爛,無買新

啜就少少啦,可能我慣咗。不過樓主新手應該較少考慮速度問題

鈎嘢我新手,覺得鈎嘢好難,手指都抽筋咁滯,我以前用aero 鈎針,中間較幼;最近淘寶包一枝中間較粗,好似好拎d, 不過等高手分享

子爵府

2024年龍年勳章

ck816 發表於 24-1-21 17:40
唔係,織針,如果係環針,條線係鋼絲款嘅木針都好用,膠繩就會啜。如果普通織針,冇繩嗰啲,我覺得木嘅好 ...

原來唔同材質嘅針都有分別,謝謝指教

男爵府

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-1-21 18:07
我多數織嘢,用金屬
棒針蛇針都有
如果mm 大嘅其實都會出膠

見到你寫蛇針,先想起以前叫蛇針,不過,我啲木針都係Amazon 同淘嘅,所以跟咗叫環針(emoji)我第一枝買嘅棒針係普通冷鋪賣嘅addi 針,唔好用又貴………諗返起,新手其實用cheap嘢就ok, 但以前商場嗰啲舖好多都係只賣牌子針,都冇得揀

鈎嘢,我用過街市買十幾廿蚊一枝嘅國產cheap嘢,又買過日本嘅牌子,國產貴啲嘅木鈎針。我覺得國產嘅木鈎針啱我用,我鍾意個頭冇咁鈍,尖啲同鈎漕深啲嘅針,太淺我易甩線。不過,我都唔係鈎好多,因為我覺得鈎織好老土,鈎公仔除外,但我都好少玩,我覺得棒針款嘅衫、頸巾真係靚好多

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

以前鍾意較重手金屬款,奿輕身唔好用。但之後用呢隻係返唔到轉頭,非常好用

attach1/tmp/phppBtDlE

侯爵府

2023年兔年勳章

新手可以考慮$12店,相片一月初在太子Daiso分店影,其他店都應該有賣。
attach1/tmp/phpiuP91a
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

如果真係有興趣一直鈎落去,
就好值得買靚啲嘅針,
日本tulip冇得輸
(利申:十三年鈎齡
attach0/tmp/php9ei0uu

侯爵府

2023年兔年勳章

品牌及產地來源雖不同,但成份主要分木、膠、金屬、碳纖。
握針手感、舒適度、冷線順滑度因人而定;有人愛金屬針順滑,但又有人怕滑到掉針,因快得慢!
你只要掌握基本功及試過不同毛線成份、粗幼;領略到自己喜歡的範疇(公仔、公仔衫、手套、襪、帽、頸巾、冷衫、裙)自然會揀選到較合適工具去編織或鉤織。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

瑪瑙宮

Jnam 發表於 24-1-21 19:12
以前鍾意較重手金屬款,奿輕身唔好用。但之後用呢隻係返唔到轉頭,非常好用

邊度買?貴野?

瑪瑙宮

babyhoi 發表於 24-1-21 22:06
如果真係有興趣一直鈎落去,
就好值得買靚啲嘅針,
日本tulip冇得輸

新手,仲有無性價比高的推介?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

要配合用嘅冷,織針還比較配合度大,鈎針如果唔啱d冷嘅粗幼,鈎到人都顛。我有好多織針,我鍾意用金屬蛇針,出街用唔怕咁易甩,木針係我媽傳俾我,織冷衫用佢d木針好正,可能已經幾廿年,所以好順滑,我女就最近迷上鈎公仔,喺Amazon買咗set鈎針連冷連俾佢,佢日鈎夜鈎,鈎過頂帽俾我,可惜太大,同埋佢搞唔掂果隻冷,鈎到發脾氣。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

Jnam 發表於 24-1-21 19:12

我都覺得呢個牌子最好(emoji)(emoji)

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

cindy618 發表於 24-1-23 10:02
邊度買?貴野?

日本牌子clover,多年前買一套3xx, 有單枝買。有興趣鉤最鍾意佢唔會鉤到手指痛。我用嚟用去都係2/3號針,大號針基本上冇用過,不過成套好靚

瑪瑙宮

Jnam 發表於 24-1-23 14:58
日本牌子clover,多年前買一套3xx, 有單枝買。有興趣鉤最鍾意佢唔會鉤到手指痛。我用嚟用去都係2/3號針,大 ...

2/3 號係咪即係2和3cm?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊