自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

人人都會老。老人家也要看開點。不要覺得被人照顧是拖累別。減低以老護老既危險。

有感而發

333s    發表於 24-2-12 23:27

男爵府

好多有德長壽的長者年輕時係社會棟樑 老咗鎮守江湖
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

珍珠宮

我父母都冇關心過我健康同心情

話說我近日病左,電話同佢講比佢鬧到隻狗咁

珍珠宮

lingw. 發表於 24-2-2 13:09
我父母都冇關心過我健康同心情

鬧咩?

珍珠宮

loklok286 發表於 24-2-2 13:01
人人都會老。老人家也要看開點。不要覺得被人照顧是拖累別。減低以老護老既危險。

有感而發
咁都要老人肯合作先得架!6299點都唔肯用工人,我已經搵咗,但佢哋堅持唔要,仲要講到一用工人佢地就會死,口講唔想辛苦仔女照顧,但行動上就咩都call 仔女返去幫佢地揸藥膏(左右手),按腳,抹地,做糕做茶果,依d根本請個工人已可解決。我唔再講,睇下有事時,佢哋4個仔女邊個可以辭工返去長時間貼身照顧

侯爵府

三國1 發表於 24-2-12 23:40
咁都要老人肯合作先得架!6299點都唔肯用工人,我已經搵咗,但佢哋堅持唔要,仲要講到一用工人佢地就會死, ...

我識個長者又係點都吾肯請工人、搞到兩邊都辛苦.....

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-2-12 23:59
我識個長者又係點都吾肯請工人、搞到兩邊都辛苦.....
佢哋仲要擒上擒落,兩個對腳都唔好,未跌過真係好彩咋!前日叫99唔好再企上摺凳,佢仲話要練習下,嗰下我真係發火鬧佢,如果跌咗落嚟,真係邊個照顧佢呀

公爵府

我有朋友父母移民外母幾十年,一個九十多歲一個近九十,朋友同女婿都考順,朋友每年去外國照顧父母半年,另外半年由阿哥照顧,佢哋買左一個apartment 俾父母住,因為父母屋要上落樓梯老人家無力,父母唔鐘意唔去住,朋友願意出錢俾佢地住外國高級長者屋有專人照顧,父母就懷疑我朋友用心,仲話佢呢樣話佢個樣。

所以關心孝人唔係所有父母接受.

大宅

2024年龍年勳章

三國1 發表於 24-2-13 00:10
佢哋仲要擒上擒落,兩個對腳都唔好,未跌過真係好彩咋!前日叫99唔好再企上摺凳,佢仲話要練習下,嗰下我真 ...

係囉,最怕老人家跌到整斷啲手骨腳骨,跌親之後長者少咗活動,健康就會開始大不如前,所以我已經唔俾我老媽子擒高擒低,好彩佢都肯聽我講。

333s    發表於 24-2-13 13:04

侯爵府

2024年龍年勳章

OKC 發表於 24-2-13 04:43
我有朋友父母移民外母幾十年,一個九十多歲一個近九十,朋友同女婿都考順,朋友每年去外國照顧父母半年,另 ...

外國高級長者屋都幾萬蚊一個月,好重皮,仔女咁孝順又肯飛過去親身照顧,算好孝順了,你朋友年紀都有翻咁上下,咁做唔客易,俾父母猜疑佢別有用心真係傷心。

子爵府

家中長者日日呻呢度痛、果度唔舒服,帶他看醫生、專科,又話貴(仔女比,唔係佢比),長期病患係要keep 住複診,唔肯去(醫生話要照CT/MRI,又唔肯去….
其實長者合作d,後生照顧easy d。湊長者真係難過湊細路好多!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有感而發

長者同照顧者也需要關顧

333s    發表於 24-2-13 13:05
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

yauchuchu 發表於 24-2-13 06:05
外國高級長者屋都幾萬蚊一個月,好重皮,仔女咁孝順又肯飛過去親身照顧,算好孝順了,你朋友年紀都有翻咁 ...

朋友經濟能力唔錯,有幾間屋收租,本來可以優哉尤哉去享受生活,佢唔介意照顧父母,係唔開心父母完全唔明白已經失去大部份自理能力,仲要勉強,苦了自己同子女。

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

咁都要老人肯合作先得架!6299點都唔肯用工人,我已經搵咗,但佢哋堅持唔要,仲要講到一用工人佢地就會死, ...

佢哋的擔心吾係錯得晒啊……老爺就是比個印印感染甲流及新冠而亡,而且其一工人盜取了很多財物。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實老左真係多麻煩野.. 如果佢地唔合作.. 做仔女更加唔想參與咁多... 個個都有自己家庭嘛...

珍珠宮

samsmama 發表於 24-2-13 09:23
佢哋的擔心吾係錯得晒啊……老爺就是比個印印感染甲流及新冠而亡,而且其一工人盜取了很多財物。
...
咁突然有事邊個可以照顧佢地呀!叫仔女辭工?唔好成日都前設咗工人個個都會偷野啦!要惹到病毒個個都可以架!我6299冇用工人都中過兩次covid, 一次甲流

侯爵府

有感而發

睇咩老人,不是個個老人都通情達理。就我奶奶來說,控制欲強,眼裏容不下半點沙子。2年換咗3個姐姐,因為行動不便需坐輪椅,卻又中氣十足,任何人只要係佢視線範圍出現,一定會點到你佗佗令,由地下一粒麈到洗菜煮飯、吃飯到吃完飯切生果,全部要按佢吩咐進行,見不得你坐低10分鐘,如果你聽佢點,離開佢屋企時一定會唔死都會半身潺。唔單止係我,連佢兩個女都話佢鬼見愁,驚佢長命百歲!

寶石宮

2024年龍年勳章

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

絕對尊重老人家
佢哋過去對香港嘅貢獻良多
但係很不能似老賣老
幸福可以好簡單

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔洗睇有病等照顧老人,
我99無病,性格難頂,
最考順仔都小見左好多,
因為頂佢唔順,
唔係個個老人易相處,識諗,
無病難相處,有病不敢想像。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊