自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

「眾所周知」,佢好憎中國人!同佢洗白果啲,佢唔會同你講多謝,因為你係中國人!

資料來源:https://new.qq.com/rain/a/20240209A008RO00

在梅西效力於巴黎聖日爾曼期間,大巴黎曾組織了一場梅西的簽名活動,我們有一位遠在異國他鄉生活的中國球迷和另外兩位國人朋友一同參與了這場活動。和其他人一樣,他們都是梅西的忠誠粉絲,迫切期待能夠得到梅西的親筆簽名。

整個簽名過程持續了足足有4分鐘,現場幾乎所有人都如願以償得到了梅西簽名,唯獨我們的三名中國球迷被直接忽視。

“梅西給所有人簽名,依次進行。旁邊的人也獲得了簽名,然而,當輪到我們時,卻被他無情地跳過了。這的確是人盡皆知,所有人都看到了。一二排的所有人。可惜只有我們三個……”

以上是這位球迷的原話,看得出,當時的他們,該有多麼失望和憤慨,我們做錯了什麼,只因為我們長著黃皮膚黑眼睛?

當然,梅西當時的舉動不會引起大家的注意,組織方會推脫梅西太忙了,事情的影響範圍也不大,很快又會被梅西的公關團隊所按下,不過,等到今時今日,梅西再次東窗事發,且一發不可收拾,我們或許就不難理解為何梅西會雙手插兜,一言不發,原來歧視中國人,梅西早有前科……

侯爵府

子爵府

就是這個原因,這隻下水道老鼠一直都唔肯以個人名義向中國香港人道歉,只係透過球隊同微博「解釋」!

珍珠宮

咁衰格,以前唔知,而家眾所周知,
走啦。。。。。

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

回覆樓主:

道理同部份/多數日本人眼中,
香港人/台灣人/大陸人都係一樣
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

侯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

佢真係超賤,我都好憎佢

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

今次咁多中國人脫粉,唔再崇拜佢,佢真係求仁得仁,佢應該好滿意。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

無品!

伯爵府

原來咁多前科,今次比人起晒出嚟,真係恭喜晒,之後可以唔使委屈佢賺中國同香港錢。

珍珠宮

身為一個咁高知名度嘅人,佢算係蠢得交關,做到出曬面,今次咪幾好,還佢心願,吾洗黎中國賺錢,吾洗睇中國老板面色

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

洗吾洗甘,又話運動吾應該分國籍,身為足球員,甘對球迷,心都傷

睇過一個youtuber 話今次球王那日表現,眼神閃縮!原來甘睇唔起黃皮膚?

大宅

Prosperous 發表於 24-2-10 02:51
「眾所周知」,佢好憎中國人!同佢洗白果啲,佢唔會同你講多謝,因為你係中國人!
資料來源:https://new.qq ...

突然覺得C朗靚仔得嚟又識做人,真正嘅贏家

男爵府

回覆樓主:

原來佢真係咁賤格,今次好囉,求仁得仁!

男爵府

咪好囉,
佢咁憎中國人,
以後佢唔使去中國,
慳返。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

唔好講咩包容,來者不善,毋須俾面
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆樓主:

唔鍾意中國人, 就唔好再嚟中國, 家下就算世界各地中國人好多都脫粉, 求仁得仁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

以前無乜人知,宜家衆所周知。

伯爵府

其實好多人吾係想同佢洗白,係想知背後有乜原因,因為邏輯上大家無仇無怨點會憎恨,同埋黃種人吾肯簽佢去到日本都有簽,同埋之前亦都好多黃種人得到簽名,所以有啲人先對佢有所保留,不過點都好,吾比面,以後吾好再睇呢個人嘅嘢啦,吾洗搞到自已都有憎恨啦,好多時事評論員覺得背後有人想挑種族不和,呢件事吾簡單,小心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

冇品西人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊