自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

代親人問
本身Science Background,有Part Time 教成人職業嘅內容。
想讀翻個中學PGDE,但發現本身無教開中學跟本好難有學校收。
請教下一下有無讀過PGDE嘅媽媽分享呢?謝謝。

侯爵府

回覆 Angela.Cheung 的帖子

咩年紀呀?讀full time囉

水晶宮

佢諗住FT定PT 讀?
PT 讀, 可以考慮搵間中學做住教學助理先(但預左人工唔高, 而且係打雜, 幫老師做D 下欄野, 咩都要做, 而且唔會計教學年資), 跟住搵校長幫手寫信申請推薦

水晶宮

Angela.Cheung 發表於 24-2-20 09:58
代親人問
本身Science Background,有Part Time 教成人職業嘅內容。
想讀翻個中學PGDE,但發現本身無教開中 ...

你大學讀邊一科?

珍珠宮

好媽媽勳章

我好多年前讀過中大的part-time PGDE (英文科), 當時大學會幫少數非教學助理的同學找實習. 我的同學有人做記者, 電視台翻譯, 政府 librarian....最麻煩是一年要實習一個月 (課程共兩年), 大家都用盡哂自己的annual leave, 有時唔夠仲要請多幾日, 甚至一星期的無薪假. 安排給我的中學, 有一年是band 1A, 另一年是band 3, 但畢業後我都無入行, 因為覺得自己不適合.

男爵府

1314625 發表於 24-2-20 10:16

佢諗住FT定PT 讀?

呢個方法比較可行,做落睇吓自己係咪啱先,有中學收,再去申請PT 方便實習。

我之前畢業冇耐FT讀一年。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

而家缺老師,分分鐘無PGDE已經請,不妨試試(我女有d同學,大學讀理科,呢一兩年一畢業直接坐正教書)
到時有經驗至讀就無問題了

男爵府

ohmygosh 發表於 24-2-20 10:13

咩年紀呀?讀full time囉
30中
本身另有長工
讀唔到Full-time

男爵府

bbbusy 發表於 24-2-20 10:25
你大學讀邊一科?
紡織
算係非 phy chem bio嘅 science 科
想教home E

男爵府

Angela.Cheung 發表於 24-2-20 16:42
紡織
算係非 phy chem bio嘅 science 科
想教home E

而家好似無乜學校開home e
入職應該有難度

水晶宮

家政要教埋煮野食 (包括食物營養), 佢OK?
另外, 學校好少請單教家政, 好多時要兼交其他科, 佢重有咩專長?

大宅

Angela.Cheung 發表於 24-2-20 09:58
代親人問
想讀翻個中學PGDE,但發現本身無教開中 ...

我之前讀過HKU Part Time PGDE Biology,當時有個同學喺VTC度教營養學,所以你親人應該可以試吓apply.

水晶宮

回覆樓主:

借問聲,讀完PGDE,搵工是否直接寫信去心儀學校申請?本地學校和國際學校都可以申請嗎?

男爵府

如果你有Master degree, 試吓搵大專PT lecturer 位,好似都可以的

水晶宮

bbbusy 發表於 24-2-20 23:17
借問聲,讀完PGDE,搵工是否直接寫信去心儀學校申請?本地學校和國際學校都可以申請嗎?

...

首先要你心儀果間學校請果個職位先,咁啱請人就申請 (最多教職post 係明報JUMP 或者教聯聯網)

國際學校係私人機構,唔會理你有無pgde,但同樣唔計教學年資(計唔計年資涉及人工)

男爵府

回覆 jaycee_mami 的帖子

而家pt讀要自己搵實習,所以要搵左工先(TA/AT/GM)

複式洋房

回覆樓主:

現在pgde勁少位,本科入都唔收,做緊TA都唔收,同20年前一個人攞幾個OFFER唔同世界啦。

大宅

bbbusy 發表於 24-2-20 23:17

...

你可以留意心儀學校website有冇你想任教嘅科目 / 年級嘅 vacancies。如果有,可直接email去。國際學校多數只要求email cover letter and CV for job application.

子爵府

anna525 發表於 24-2-21 07:46
現在pgde勁少位,本科入都唔收,做緊TA都唔收,同20年前一個人攞幾個OFFER唔同世界啦。
...

又話勁缺老師嘅?

大宅

2024勳章

kk244 發表於 24-2-20 21:58
我之前讀過HKU Part Time PGDE Biology,當時有個同學喺VTC度教營養學,所以你親人應該可以試吓apply.
...

請問讀完是否真的要教Bio?是否一定專科專教?因我弟婦大學讀音樂,pdge 都讀咗,但唔知點解佢教咗小學中文科,佢話校長要佢教中文科喎!所以我覺得好奇怪囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊