自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

聽到好多苦主
成日聽到BK 好多人大陸有樓
請教成功購入既人,係咩途徑買架,要考慮d咩?

子爵府

貝_貝 發表於 24-2-20 16:47
聽到好多苦主

買樓之前有充足心理準備,大陸買樓係消費品

好似我其中一層樓,八十幾萬購入,依家地產叫我30萬放,其實純粹因為探親住,所以就算蝕都冇所謂

好多人話依家唔係買樓良機,其實全世界冇信心嗰陣,正正就係難同嘅良機,一線城市樓價仍然堅挺,只係234先城市樓價崩潰

好似深圳就算銀主盤,即係國內嘅法拍房,只要低於市價10%,即刻就會畀人搶咗

所以深圳樓價同香港一樣處於頂峰

買樓首先考慮係咪親戚附近,如果大陸冇親戚,就要揀近香港,例如深圳,不過深圳樓價仍然非常貴

水晶宮

唔好信睇樓團

去睇周邊環境先買

有需要先買,內地買樓基本上同買車一樣,無投資價值,二手已經唔值錢

宜家唔主張買樓,主張租樓

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我親戚喺惠州買咗一層兩房兩廁, 房好大廳都好大, 景觀開揚, 30萬, 成個屋苑設施好好, 已收樓冇爛尾, 大陸朋友介紹,一齊去發展商睇現樓買的。

男爵府

Fishqqma 發表於 24-2-21 07:17
我親戚喺惠州買咗一層兩房兩廁, 房好大廳都好大, 景觀開揚, 30萬, 成個屋苑設施好好, 已收樓冇爛尾, ...

呢啲唔係叫朋友

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

bb060908 發表於 24-2-21 07:39
呢啲唔係叫朋友

佢朋友自己都買了2間, 一間自用一間出租。間樓好好,屋企人耐上耐去住,30萬買到算抵。

30萬唔係三百萬呀

侯爵府

睇多啲新聞!
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3708914/內地置業中伏-珠海買樓-唔住得-苦主退休安樂窩夢碎-歷2年終勝訴取回-100萬

男爵府

shobi 發表於 24-2-21 07:48
睇多啲新聞!
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3708914/內地置業中伏-珠海買樓-唔住得-苦主退休 ...

新聞就是証明內地對買樓有保障,虛假陳述最終可以攞返錢
反而香港無保障,而家個買家已經追返內地既錢,反而係追唔到香港個訂金

男爵府

聽到好多苦主

我哋搵大公司V+,選擇大發展商(央企),係貴啲,但起碼全部無伏,已收樓,agent亦跟得足,自己屋苑已經有成百個香港業主,有部分人係已經移居了上去。

侯爵府

liverpool2023 發表於 24-2-21 07:51
新聞就是証明內地對買樓有保障,虛假陳述最終可以攞返錢
反而香港無保障,而家個買家已經追返內地既錢,反 ...

買樓買到要打官司,果然有保障,但只適合時間多心血多之人,普遍香港人忙於搵食!
Agent 唔使回我喇,你啲思維!
https://youtu.be/BHo5ZgUlXCw?si=2GkBDM6QXyk40j61

男爵府

shobi 發表於 24-2-21 07:57
買樓買到打官司,果然有保障,但只適合時間多心血多之人!
Agent 唔使回我喇,你啲思維!
https:// ...

有保障係指出問題可以有法律保障
你無睇英國買樓?爛尾有無保障?

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-21 07:42
佢朋友自己都買了2間, 一間自用一間出租。間樓好好,屋企人耐上耐去住,30萬買到算抵。

30萬唔係三百萬 ...

30萬超抵

侯爵府

liverpool2023 發表於 24-2-21 08:01
有保障係指出問題可以有法律保障
你無睇英國買樓?爛尾有無保障?

算吧啦!我只叫樓主多留意新聞,無咩想法喎!咁啱前兩日東張報導過,叫樓主留意吓!
做咩之前都要上網搜集資料㗎喇!
你話係唔係?尤其買樓咁大件事!

侯爵府

聽到好多苦主
真心話, 信吾信尤你, 千萬不要搵V-, 即係自稱博士嗰間, 我預左比人圍, 只喺希望少一個人被人呃, 話到如此, 你自己萬事小心!

男爵府

shobi 發表於 24-2-21 08:02
算吧啦!我只叫樓主多留意新聞,無咩想法喎!
做咩之前都要上網搜集資料㗎喇!
你話係唔係?尤其買樓咁大 ...

啱呀!所以做資料搜集就唔好只睇標題,要了解下詳情囉!

男爵府

Bbpig2014 發表於 24-2-21 08:03
真心話, 信吾信尤你, 千萬不要搵V-, 即係自稱博士嗰間, 我預左比人圍, 只喺希望少一個人被人呃, 話到如此, ...

我係幫襯V+,有咩問題啊?除了比較貴

珍珠宮

減齡達人勳章

Crystalivy 發表於 24-2-21 08:01
30萬超抵

大陸樓有2種年期,1種長,另1種短年期,呢d咁平多數係短的,大概好似得50年左右,所以要特別留意年期。香港的樓就劃一有99年期的。

(我知大約係咁,如有錯,請指正)

男爵府

Fishqqma 發表於 24-2-21 07:42

30萬唔係三百萬 ...

當然知係30萬啦! 唔係話30萬抵唔抵嘅問題。 如果喺惠州租樓,應該一千蚊都唔使。而30萬係香港做定期已經足夠交呢個數。 咁你覺得叫佢買樓嘅朋友係唔係朋友呢?惠州交通好唔方便架, 週圍冇乜配套,平日就係一個死城。租樓可以好彈性, 買咗樓就慘, 等於把錢掉入鹹水海

男爵府

bb060908 發表於 24-2-21 09:18
當然知係30萬啦! 唔係話30萬抵唔抵嘅問題。 如果喺惠州租樓,應該一千蚊都唔使。而30萬係香港做 ...

你唔睇好長遠可以升值 ?

侯爵府

開心吸收勳章

朋友買左中山樓, 我最近都有睇過. 地方好大, 裝修得好靚, 一百萬樓下有140平米. 另一朋友同區租樓, HK$15,000 一年. 即係1500 一個月. 比我都係租好D.

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊