親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有啲唔開心, 想問吓各位意見。

暑假7月尾會去大阪及京都旅行, 7日6夜 (4晚住大阪, 2晚住京都), book咗HKE機票及叫做平啲嘅酒店(平均每晚HK$900-10XX), 機票連酒店for 2個大人及1個11歲小童係HK$19,9XX。

我訂之前有同老公商量過, 但當我訂晒所有嘢同佢講番個總數, 佢就話有啲貴。

疫情後第一次出國旅行, 我都唔清楚呢個價錢喺暑假去係咪叫好貴定係合理。大家可否話我知, 謝謝!

自己做晒資料搜集, 最後佢咁講, 心情有啲沉。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Maldives513 發表於 24-2-23 21:05

暑假7月尾會去大阪及京都旅行, 7日6夜 (4晚住大阪, 2晚住京都), book咗HK ...

前排朋友買左hkexpress大阪暑假,2大2小$104xx(我唔知佢包唔包埋行李)

酒店可以hold免費取消既,見平咪取消再訂囉。而且有d酒店小學生唔加床係可以免費入住,好似東橫inn,comfort hotel,逸之彩。

伯爵府

暑假7月尾會去大阪及京都旅行, 7日6夜 (4晚住大阪, 2晚住京都), book咗HK ...

我多數拍板比錢也通知聲!

都比咗錢啦….

男爵府

連埋酒店,2萬差不多喇。機票價錢同航班時間好唔好都有關係。買咗就唔好諗喇,依家yen咁平,去到食買都平好多,又抵返。

別墅

yuensiu 發表於 24-2-23 21:16
前排朋友買左hkexpress大阪暑假,2大2小$104xx(我唔知佢包唔包埋行李)

酒店可以hold免費取消既,見平咪 ...

謝謝你提供幾間較平嘅酒店俾我考慮

別墅

claudialuk2011 發表於 24-2-24 00:17
我多數拍板比錢也通知聲!

都比咗錢啦….

我也有通知佢一聲, 可能當我計咗總數之後話佢知, 佢無諗過要差唔多兩萬。

別墅

little_kid 發表於 24-2-25 09:50
連埋酒店,2萬差不多喇。機票價錢同航班時間好唔好都有關係。買咗就唔好諗喇,依家yen咁平,去到食買都平 ...

謝謝你回覆

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

酒店6千, 如果係大房既差唔多啦
機票14000/3個唔算平

暑假差唔多啦

大宅

2 萬幾 7 日6夜
日本wor 晤算貴
晤好太擔心 安心7 月 開心去旅行

瑪瑙宮

大廚勳章

都俾晒錢啦,其實冇乜好講。。。暑假嘅中段係貴啲。。。特別係京都嘅酒店房一般都唔多平。。。

不過你之前俾錢錢又冇講清楚個銀碼。。。可能佢心目中冇估到咁貴。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

別墅

TMC3012 發表於 24-2-26 21:23
酒店6千, 如果係大房既差唔多啦
機票14000/3個唔算平

我都知暑假會貴啲, 所以預早book定酒店房

別墅

KATHY3706 發表於 24-2-26 22:48
2 萬幾 7 日6夜
日本wor 晤算貴
晤好太擔心 安心7 月 開心去旅行

謝謝你安慰我

別墅

seaheart88 發表於 24-2-27 17:34
都俾晒錢啦,其實冇乜好講。。。暑假嘅中段係貴啲。。。特別係京都嘅酒店房一般都唔多平。。。

不過你之 ...

我book每樣嘢之前有同佢講過銀碼, 當book晒所有嘢之後, 同佢講個總數, 佢有少少估唔到要差唔多要兩萬啫。

經一事, 長一智, 下次唯有同佢再講得仔細啲。

伯爵府

回覆樓主:

你老公唔知價,3個人暑假去,機票連酒店2萬唔算貴

既然都book左,就開開心心去安排行程啦

別墅

mysterious22 發表於 24-2-29 13:31
你老公唔知價,3個人暑假去,機票連酒店2萬唔算貴

既然都book左,就開開心心去安排行程啦

你講得啱, 我老公唔知價 。上一次旅行已經係2019年, 5年後機票及酒店一定比以前貴。謝謝你回覆!

珍珠宮

回覆樓主:

酒店係free cancellation 定 non refundable? 如果係可以免費取消,就可以之後再訂平d

別墅

MissMaMa 發表於 24-2-29 19:33
酒店係free cancellation 定 non refundable? 如果係可以免費取消,就可以之後再訂平d
...

我訂咗non refundable嗰種, 因為酒店只會越嚟越貴及反正都會去。我book嗰種non refundable 比 free cancellation平少少, 所以book咗呢種。

珍珠宮

Maldives513 發表於 24-2-29 22:01
我訂咗non refundable嗰種, 因為酒店只會越嚟越貴及反正都會去。我book嗰種non refundable 比 free cancel ...

酒店不一定愈來愈貴,下次你試下訂 free cancellation ,可能之後會有驚喜,今次訂咗non refundable 就算了,專心plan 行程,最緊要enjoy

別墅

MissMaMa 發表於 24-2-29 22:13
酒店不一定愈來愈貴,下次你試下訂 free cancellation ,可能之後會有驚喜,今次訂咗non refundable 就算 ...

明白, 多謝你話知 。等我下次去旅行, 試吓咁樣訂酒店先 。

子爵府

熱血勳章

Maldives513 發表於 24-2-29 19:23
你講得啱, 我老公唔知價 。上一次旅行已經係2019年, 5年後機票及酒店一定比以前貴。謝謝你回覆!
...

我早兩日都訂左hke2大1小。有簡位同加行李同餐。。總數1萬2。。
酒店其實好個人。我自己就只要乾淨。方便。同有衫洗。
但有啲人中意大房。有溫泉有早餐。。咁就一定貴架。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊