自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

之前已各自立過一張遺囑,當時手續好簡單,而家已經79、80歲,想立過一張新嘅遺囑,請問手續係咪好繁複?兩人認知能力冇問題

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

bufferzone 發表於 24-3-2 19:12
之前已各自立過一張遺囑,當時手續好簡單,而家已經79、80歲,想立過一張新嘅遺囑,請問手續係咪好繁複?兩 ...

你最好問律師,好大機會要醫生證明,否則做左無效就煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

早排有個90歲長輩重新立遺囑,要搵醫生寫證明(fit to sign legal documents ),之後去律師樓再
整份新遺囑

佢講返醫生有考佢計數&背誦&日期之類 你自己問吓相熟醫生寫

珍珠宮

回覆樓主:

最好有埋醫生證明,免日後煩

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

0q.cathy 發表於 24-3-2 19:31

我會問律師,不過想事先了解一下,我知bk有唔少律師同埋有經驗嘅jm

珍珠宮

capricornbb 發表於 24-3-2 19:38
早排有個90歲長輩重新立遺囑,要搵醫生寫證明(fit to sign legal documents ),之後去律師樓再
整份新遺 ...

請問係咪精神科醫生?

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-3-2 19:40
最好有埋醫生證明,免日後煩

其實醫生證明係咪compulsory 既呢?

子爵府

bufferzone 發表於 24-3-2 19:42
我會問律師,不過想事先了解一下,我知bk有唔少律師同埋有經驗嘅jm
...

之前家人做過,都係無需要搵醫生證明,同其他年紀做法一樣

男爵府

bufferzone 發表於 24-3-2 19:12
之前已各自立過一張遺囑,當時手續好簡單,而家已經79、80歲,想立過一張新嘅遺囑,請問手續係咪好繁複?兩 ...

律師樓會安排醫生在埸,會獨立問佢D問題,証明神智清醒,先可以做。

珍珠宮

hihisasa 發表於 24-3-2 20:14
之前家人做過,都係無需要搵醫生證明,同其他年紀做法一樣

咁即係間間律師樓唔同,thx

珍珠宮

shan1016hk 發表於 24-3-2 20:23
律師樓會安排醫生在埸,會獨立問佢D問題,証明神智清醒,先可以做。

有醫生在場,咁收費咪好貴囉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

0q.cathy 發表於 24-3-2 19:31

一定要經律師之遺囑~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

如怕日後有爭拗,建議先出醫生證明信,最後釘埋喺律師份遺囑內。

珍珠宮

小華子 發表於 24-3-2 20:48
如怕日後有爭拗,建議先出醫生證明信,最後釘埋喺律師份遺囑內。

我諗咁做最穩陣

珍珠宮

回覆樓主:

律師建議搵醫生證明可以簽署有法律效力嘅文件,愈大年紀有醫生紙愈好,其實係為咗如果之後有人出黎反對呢份遺囑時,張醫生紙係保障黎㗎
咁如果你堅持唔去搵醫生寫呢張紙,冇話得唔得㗎,律師有責任話你聽冇會點

珍珠宮

laukkk 發表於 24-3-2 20:50
律師建議搵醫生證明可以簽署有法律效力嘅文件,愈大年紀有醫生紙愈好,其實係為咗如果之後有人出黎反對呢份 ...

明白明白!都成80歲都係搵醫生證明好啲

水晶宮

bufferzone 發表於 24-3-2 19:43
請問係咪精神科醫生?

佢係搵自己睇開嘅家庭醫生

珍珠宮

capricornbb 發表於 24-3-2 21:05
佢係搵自己睇開嘅家庭醫生

原來家庭醫生都可以?

水晶宮

bufferzone 發表於 24-3-2 21:06
原來家庭醫生都可以?

如果你長輩遺囑唔複雜(爭拗機會),唔駛特別去搵精神科醫生證明

FYI

年老長者立遺囑,什麽情況下要先做精神鑑定?

法律要求立囑人立簽遺囑時「神智清晰」(sound mind)。

法律要求立囑人立簽遺囑時「神智清晰」(sound mind)。年老長者在立遺囑,宜先做精神鑑定,「精神鑑定」是找位醫生確認神智和判斷清晰。何謂「年老」?因為人人精神有疑,沒有絕對性,可以用70歲作界分。另外,立囑人是否擔心有後人「爭產」,若有這風險,便有必要謹慎。

「醫生紙」可以由普通科家庭醫生簽署,以證明自己擁有足夠的行為能力和意識清醒,可以表達真實意願,可以保證立了遺囑的效力,減低遭遇法律挑選風險。

除了上述精神狀況,遺囑也不可以在脅迫、欺騙、誤導下簽署,這樣的遺囑會無效。事實上,法庭出現的爭產案,包含質疑立遺囑人簽署時缺乏行為能力,遺囑並不是表達他/她本人的真實意願,要傳召遺囑見證律師出庭作證,證明立囑人其時健全的精神狀況。

https://www.wills.com.hk/%E5%B9%B4%E8%80%81%E9%95%B7%E8%80%85%E7%AB%8B%E9%81%BA%E5%9B%91-%E4%BB%80%E9%BA%BD%E6%83%85%E6%B3%81%E4%B8%8B%E8%A6%81%E5%85%88%E5%81%9A%E7%B2%BE%E7%A5%9E%E9%91%91%E5%AE%9A

珍珠宮

capricornbb 發表於 24-3-2 21:14
如果你長輩遺囑唔複雜(爭拗機會),唔駛特別去搵精神科醫生證明

FYI

好清楚!謝謝資料!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊