自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

腺病毒肆虐!本港最近天熱忽冷忽熱,不少人更感染流感、腺病毒等,連藝人吳浩康也指1歲半兒子撑撑最近感染腺病毒,高燒多日更導致眼睛感染。究竟腺病毒有甚麽病徵,以及由甚麽傳染途徑?

李太的12歲兒子最近也感染腺病毒,她講述兒子發病的經過,並呼籲家長最近要小心腺病毒感染。她指,兒子發病前毫無徵兆,發病當日早上還外出活動,坐車回家途中開始昏昏入睡,回到家後更反常去午睡,睡醒後全身發熱,額探大約是37.5度。

"我原本以為只是普通感冒發燒,啊仔翌日也精神甚佳,胃口也沒有受影響,只是指頭痛,但下午開始發高燒,醫生話是上呼吸道感染,開了抗生素、退燒藥等。"

李太按照醫囑按時讓兒子服藥,兒子服藥後就退燒,藥效過後繼續發高燒,額探長期處於39度至39.5度之間,並開始出現鼻塞、流鼻水等症狀。

"連續發燒了4日,第4日夜晚啊仔突然雙眼全部紅曬,好似紅眼症,好恐怖!即刻再帶他睇醫生,醫生話係腺病毒感染,仲話呢排好多人中招,無特效藥,只能滴眼藥水以及服食普通藥物等自行好轉。"

腺病毒的病原體

根據衞生署衞生防護中心中心資料,腺病毒是一組感染人類黏膜的病毒。因應不同的血清類型,病毒可引致呼吸系統症狀,亦可導致腹瀉、眼睛發炎及紅疹。腺病毒感染全年皆會發生,腺病毒潛伏期一般為2至14天,此病症並無特別的抗病毒療法,患者一般依靠輔助性治療及補充水分。

腺病毒的病徵

不同血清類型的腺病毒可引致不同的病徵,例如咳嗽、流鼻水、喉嚨痛及發燒等呼吸道感染病徵;腹痛及腹瀉等腸道感染病徵;及眼睛發炎(俗稱紅眼症 )。兒童、長者及免疫力受損的人士較容易受到感染。

腺病毒的傳播途徑

腺病毒主要透過飛沫(如咳嗽或打噴嚏)、直接接觸患者的口鼻分泌物(例如與患者握手,或接觸受污染的物件表面),或進食受污染的食物或食水傳播;及可於學校及醫院等院舍內引致急性呼吸道及眼睛感染的爆發。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

THX FOR SHARE

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

朋友個仔聖誕都中咗
唔退燒
入院驗血,個發炎指數(朋友講得唔清楚,大概啦)係正常幾百倍
住咗一星期,用咗8萬

複式洋房

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

push

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-3-7 15:38
朋友個仔聖誕都中咗
唔退燒
入院驗血,個發炎指數(朋友講得唔清楚,大概啦)係正常幾百倍

8萬?! claim到保險?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mimokoala 發表於 24-3-7 18:41

朋友個女、新年前發燒咗8日、之後公立醫院睇急症、立刻收入院住了8日、都係中了腺病毒 $960~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mimokoala 發表於 24-3-7 18:41

有買,但claim得足唔足我就無問了

伯爵府

我小朋友中咗,share埋俾我

伯爵府

我年三十中甲流,又係對眼紅晒,最後初十四先好返

子爵府

大力大力 發表於 24-3-7 18:56
朋友個女、新年前發燒咗8日、之後公立醫院睇急症、立刻收入院住了8日、都係中了腺病毒 $960~
...

我嗰女新年後斷斷續續發燒咗十日,燒到40.5度,帶佢睇急症以為燒咁耐要入院,但醫生照過肺無事,又無乜咳,比左啲退燒止咳葯就走。

子爵府

...

Delete

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

elbar 發表於 24-3-7 15:26
腺病毒肆虐!本港最近天熱忽冷忽熱,不少人更感染流感、腺病毒等,連藝人吳浩康也指1歲半兒子撑撑最近感染 ...

thanks

其實點預防呢?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

elbar 發表於 24-3-7 15:26
腺病毒肆虐!本港最近天熱忽冷忽熱,不少人更感染流感、腺病毒等,連藝人吳浩康也指1歲半兒子撑撑最近感染 ...

其實腺病毒同川崎症好似,如果家中有幼童(5歲以下),要小心注意。因川崎症可導致全身血管發炎,影響大腦、心臟等器官,嚴重者或出現心臟冠狀動脈瘤,引致血管栓塞,甚至死亡。
而病徵同樣會眼紅,出疹之類。所以小朋友病時,雙眼通紅,要即時同佢睇醫生,留意有冇其他病徵。

想當年我仔患了川崎,去到醫院,醫院醫生初時都分唔清佢係川崎定腺病毒。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

Debbie0331 發表於 24-3-8 00:46
我小朋友中咗,share埋俾我

same.啱啱新年假期

伯爵府

回覆樓主:

點解冇疫苗打架

別墅

是是但但 發表於 24-3-8 07:10
其實腺病毒同川崎症好似,如果家中有幼童(5歲以下),要小心注意。因川崎症可導致全身血管發炎,影響大腦 ...

而家腺病毒(adv)可以自己快測驗到,市面上有六合一快測賣,我都係hktvmall買。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

hyhyhy 發表於 24-3-29 11:24
而家腺病毒(adv)可以自己快測驗到,市面上有六合一快測賣,我都係hktvmall買。
...

對呀!現在比當年好多了,有test kit check到。年頭先生都中了,都係自己test到的。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

回覆樓主:

大人易中嗎? 會否冇咁嚴重?

伯爵府

...

我想問下佢等咗幾內先見到醫生?上次我肚痛得好犀利都有排等。等極都等唔到唯有去私家。最後照ct係生腎石。公立醫院唔係話入就入啩!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊