自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血勳章

https://www.stheadline.com/investment/3324178/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%AD%A3%E5%BC%8F%E8%90%BD%E9%96%98-%E5%90%91%E5%9C%8B%E6%B0%91%E5%85%A8%E7%90%83%E5%BE%B5%E7%A8%85-%E7%A7%BB%E8%8B%B1%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%B3%87%E7%94%A2%E9%9B%A3%E5%86%8D%E8%97%8F%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%85%B3%E7%A8%85%E6%84%8F%E5%91%B3%E6%9C%89%E4%BA%9B%E4%BA%BA%E5%8F%AA%E5%89%A9%E4%B8%80%E5%B9%B4%E8%99%95%E7%90%86%E8%B3%87%E7%94%A2

睇嚟班移英港人,唔減價速銷賣樓都唔得

伯爵府

回覆樓主:

唔錯吖,新移民要奉獻財產,呢個英國政府就公道喇!
黃人成日話豉油勝萬金嘛,課金食豉油,雙贏喎!

羅繞睛    發表於 24-3-18 18:43
0404lau    發表於 24-3-18 11:30

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

keykeyman 發表於 24-3-18 01:53
https://www.stheadline.com/investment/3324178/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%AD%A3%E5%BC%8F%E8%90%BD%E9%96%98 ...

交稅係應份,不過有幾多人有物業係香港? 而家香港同英國有咩免雙重課稅,佢放租交左香港稅,都未必要交英國稅,我覺得影響唔太大

伯爵府

回覆樓主:

等到入籍先攞得嘅MPF咪可能又唔一截?

伯爵府

https://www.stheadline.com/investment/3324178/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%AD%A3%E5%BC%8F%E8%90%BD%E9%96%98 ...

近年移英港人有幾多遠遠不夠走左幾十年果班多?Bno 班人大部分人乜都賣乾淨带去定居。影響不大。

全球徵税影響以下班人。
移英幾十年同去左香港賺錢果大班人先大獲。

以前果班圍村人幾多物業,去香港賺錢果班好多都高薪厚職擁有香港幾多物業

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

0q.cathy 發表於 24-3-18 02:52
交稅係應份,不過有幾多人有物業係香港? 而家香港同英國有咩免雙重課稅,佢放租交左香港稅,都未必要交英 ...

子爵府

好媽媽勳章

Hanayori 發表於 24-3-18 03:19
等到入籍先攞得嘅MPF咪可能又唔一截?

錯了,MPF唔需要交稅

琥珀宮

英國國民一早已經係咁,其實冇咩出奇

水晶宮

回覆樓主:

多诤身去,如賣樓,冇錢去就好辛苦的。。或者己轉名

伯爵府

0q.cathy 發表於 24-3-18 02:52
交稅係應份,不過有幾多人有物業係香港? 而家香港同英國有咩免雙重課稅,佢放租交左香港稅,都未必要交英 ...

新政策下有機會要

子爵府

回覆樓主:

路過一問,已移民但回流香港打工,佢哋係交當地定係香港嘅税呢?

伯爵府

mandy952 發表於 24-3-18 06:56
英國國民一早已經係咁,其實冇咩出奇

英國好像唔係全球徵税。
所以果个印首相個富豪老婆冇報,之後比人督爆先交返部分定点。
英國家下發窮惡到癲

琥珀宮

manfatcentre 發表於 24-3-18 08:34
英國好像唔係全球徵税。
英國家下發窮惡到 ...

親戚早幾年特登返黎香港將d錢移返英國,如果限期前唔攪就要徵重稅
表面睇係幫國家增加銀兩,但實質會令真正嘅有錢人更加唔想做英國人

複式洋房

manfatcentre 發表於 24-3-18 08:34
英國好像唔係全球徵税。

同意,個政府冇錢乜都做得出

伯爵府

bhamcy 發表於 24-3-18 08:26
路過一問,已移民但回流香港打工,佢哋係交當地定係香港嘅税呢?

如冇理解錯,係兩边交

子爵府

英國好像唔係全球徵税。

全球徵稅一般係指國民無論住邊個國家都需要交稅, 只係如果係外國有交稅就交少d咁解

英國稅制理念並非以國民身份區分, 而係視乎某人是否在英國居住。因此英國公民(香港都有大把)在外國居住不用交稅, 反而非英國公民在英國居住就要交稅。傳統上呢樣不視為全球徵稅, 不過BK會員明顯有不同見解

伯爵府

qpalzm 發表於 24-3-18 08:53
全球徵稅一般係指國民無論住邊個國家都需要交稅, 只係如果係外國有交稅就交少d咁解

英國稅制理念並非以國 ...

真心請教:非英國公民係英國住就要交稅,咁班BNOER應該仲係屬於非英國公民對嗎?

子爵府

野人好索子 發表於 24-3-18 08:59
真心請教:非英國公民係英國住就要交稅,咁班BNOER應該仲係屬於非英國公民對嗎?
...

BNO係未入籍, 所以無論如何都不是英國公民

伯爵府

qpalzm 發表於 24-3-18 09:02
BNO係未入籍, 所以無論如何都不是英國公民

明白,thanks!

侯爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 24-3-18 02:18
唔錯吖,新移民要奉獻財產,呢個英國政府就公道喇!
黃人成日話豉油勝萬金嘛,課金食豉油,雙贏喎!
...

先吸引帶錢移民,明知你地有後著,移左後連後著果d都要榨埋,但問題係5+1係6年,咁如果6年後入唔到籍,咁到時點算好呢?????

香港政府應該要諗下,既然人地已經選擇移民,即係放棄港人身份,萬一佢地返黎,係咪應該再住滿7年先可以有身份證呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊