自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

請問小朋友學左5級樂理差不多22個月差不多2年,做pastpaper仲係唔合格,雖然小朋友唔算勤力,但我有諗過會唔會係老師拖住教,而小朋友又接收唔到,學咁耐係唔係常見?

珍珠宮

回覆樓主:

老師有無俾功課?有無做?有無對答案?改正?你試下俾番條舊嘅佢做,都係錯好多嘅我會轉老師。之前阿仔個老師話如果個小朋友數弱係會難 d,但成 2 年就真係拖太耐啦!2 年學校都升咗 2 級啦

珍珠宮

coffee-like 發表於 24-4-8 10:07
請問小朋友學左5級樂理差不多22個月差不多2年,做pastpaper仲係唔合格,雖然小朋友唔算勤力,但我有諗過會 ...

好仔細咁學,操埋past paper,30週咁上下都學完啦。

你係咪一星期完整一堂先,定係鋼琴課堂黐少少時間學級理?如果不是另開課堂,可能真係學耐

大宅

zitzai 發表於 24-4-8 10:52
老師有無俾功課?有無做?有無對答案?改正?你試下俾番條舊嘅佢做,都係錯好多嘅我會轉老師。之前阿仔個老 ...

有俾功課,錯左上堂教返改正,每堂上半個鐘痴住鋼琴課上,老師係由零開始教到而家5級以上,但樂理我都抱有懷疑態度,我小朋友係唔温書有責任但佢吸收唔到唔夾都可能係一個問題,如果停想連琴都轉因為都覺得無咩進步

大宅

redhot 發表於 24-4-8 11:23
好仔細咁學,操埋past paper,30週咁上下都學完啦。

你係咪一星期完整一堂先,定係鋼琴課堂黐少少時間學 ...

一星期一堂樂理半個鐘,鋼琴課係分開上45分接住上樂理30分鐘,我見好多人6-8個月搞掂,最多咪一年,而家搞搞下成2年咁滯仲要做pastpaper 錯得多,最慘係有細佬跟住學,而家先4年級又話開始上樂理(有排都未考5級琴),大女學咁耐我好難唔懷疑係想拖耐啲賺學費

大宅

只係學樂理平均$200/30min, 22個月都萬幾2萬,學音樂預左俾但咁既效果好懷疑!

男爵府

coffee-like 發表於 24-4-8 11:38
只係學樂理平均$200/30min, 22個月都萬幾2萬,學音樂預左俾但咁既效果好懷疑!
...

我都使佐1.1萬

大宅

nicolewanglh 發表於 24-4-8 11:50
我都使佐1.1萬

揾好老師好難,我個老師開頭教琴都教得好好有心既,近2年比我感覺開始hea

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

2年太耐!我仔之前個琴老師教琴ok,但又係拖個樂理拖好耐,我決斷地轉老師(琴+學理),學埋未學既野加做大量past paper,最後攞distinction。做家長要果斷!

男爵府

小朋友幾大呀?
太細可能要多啲時間
:wave:

子爵府

我仔1個暑假, 參加班的, 最緊要你有無幫手跟一下? 有一定好快可以考

大宅

scyu88 發表於 24-4-8 13:26
我仔1個暑假, 參加班的, 最緊要你有無幫手跟一下? 有一定好快可以考

我唔識跟呀,有買過網上自學片比佢自己睇下

珍珠宮

減齡達人勳章

coffee-like 發表於 24-4-8 11:32
一星期一堂樂理半個鐘,鋼琴課係分開上45分接住上樂理30分鐘,我見好多人6-8個月搞掂,最多咪一年,而家搞 ...

其實考完5級琴先學樂理都唔遲。

愈大個就會愈容易理解樂理,我中學10幾歲時係自學樂理,睇完一本樂理書,再做埋樂理1-5級練習,都係用了半個月時間,考試一次pass.

夾硬比6、7歲去學樂理,事倍功半。

大宅

alicewtw 發表於 24-4-8 12:58
2年太耐!我仔之前個琴老師教琴ok,但又係拖個樂理拖好耐,我決斷地轉老師(琴+學理),學埋未學既野加做大 ...

我覺得同一老師學得太耐,越教越求其,好似好多野理所當然咁,我同小朋友傾下睇下佢哋意願

大宅

happyapple 發表於 24-4-8 13:25
小朋友幾大呀?
太細可能要多啲時間

開始學時已經10歲了

大宅

野原美冴 發表於 24-4-8 13:30
其實考完5級琴先學樂理都唔遲。

愈大個就會愈容易理解樂理,我中學10幾歲時係自學樂理,睇完一本樂理書, ...

就係大個果都未考到,已經向細果個入手,我先覺得唔可以唔出聲

子爵府

回覆 coffee-like 的帖子

我都唔識, 因為慳錢, 所以我都好努力一齊學

大宅

coffee-like 發表於 24-4-8 13:33
開始學時已經10歲了

10歲應該肯做練習 六個月一星期一堂一小時應該可以合格
你同老師溝通下問題所在

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我個女比第一個琴老師教樂理教左一年,唔好話past paper 連exercise 都無次合格,錯唔緊要,但阿老師你每次都唔講錯乜只叫個得8歲既細路自己諗下錯乜,如果佢知自己錯乜就唔會錯啦白痴,最嬲係個個星期上完堂返黎都喊

由於我早就比左錢考樂理,之後我轉老師,上左3堂樂理,諗住都係無可能合格,阿女非常爭氣,考左94/100 ,人生第一次攞distinction

別墅

coffee-like 發表於 24-4-8 11:38
...

你個琴老師咩資歷?學費好平。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊