自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

長新冠症候群引發免疫系統紊亂,抗發炎的處置更需注意。

按世衛組織(WHO)的定義,長新冠症候群是在新冠狀病毒感染後3個月內發生的一些徵候,恐怕會長達一年以上。按各國的統計,約有9大器官系統引發的10大以上的症狀,可能仍有病毒殘存、潛伏在人體某些角落,而這些病毒仍會感染某些細胞引發過度活躍的免疫反應,雖經過一段時間,急性症狀減輕,但整體的發炎尚未平復而有長期的後遺症,並可能造成後續的不健康老化及多種慢性病。可能的原因有4到6個,但比較重要的有2,一是免疫系統紊亂,炎性反應產生的不正常蛋白或病毒感染後的抗體附在細胞上使自身對抗該抗體產生症狀,另一是從休眠病毒的重新激活和病毒誘導的自身免疫反應。

新冠疫情前的門診常遇到慢性咳嗽的案例,按美國胸腔病學會的定義,咳8週以後的為慢性咳,常被醫生當鼻涕倒流、逆流性食道炎、呼吸道過度敏感反應及非典型的哮喘發作等原因,而空污或霾害危害人體是因浮懸微粒小於百萬分之一的2.5公尺之直徑的顆粒,可以進入肺泡在局部產生發炎或進入血流到肺、心、神經系統引發發炎反應,而發炎反應產生的細胞肽、自由基及極小顆粒引起的發炎反應,產生的物質循環全身引起惡性循環的發炎反應,產生更多的自由基攻擊組織細胞,當呼吸道過敏反應準備好之後,因吸入髒空氣、溫差改變、情緒反應等引發咳嗽,因一般止喘的症狀治療阻止不了發炎的繼續與加重,尤其咳嗽是反射反應,持續咳可激發該反射系統的C型神經纖維分泌神經肽(细胞肽)而致持續的發炎,稱為呼吸道過度敏感反應。哮喘的病患,呼吸道過度敏感反應必然存在,但有此反應的人不一定有支氣管性哮喘產生,故使用哮喘的治療(如擴張劑)不見得有效,治療的原則是消除發炎。

目前最有效的抗發炎物質是類固醇,但因醫生患者都擔心月亮臉、水牛背、容易皮下出血及免疫力低下而不敢使用,其實在上個世紀的研究,使用治療劑量超過5天才有腎上腺的抑制作用使免疫力下降、細菌感染,按其生理分泌的高峰在早上8點及下午4點,但服用後半小時,血中濃度開始發揮作用,可維持24到36小時,因此,有效的證據不必等到5天後,以急性呼吸窘迫症候群(ARDS)的案例治療,只24到36小時,由氧合狀態就可得知是否奏效。

2023年2月份,一位25歲女性及一位27歲女性病患,打過疫苗、確診新冠病毒感染,咳嗽尤其是夜咳,在醫院治療兩個月,仍持續咳嗽,2024年2月某天一位男性約30餘歲,也是咳嗽,在家附近的醫院治療咳嗽超過1個月,也是無效,3位經使用抗發炎的類固醇及抑制咳嗽有效的止咳藥水治療後,都獲得去除慢性咳嗽的效果。因此,在疫情期間,不管是新冠徵候群、疫苗副作用,和發炎有關的呼吸道過度敏感反應,都要注意抗發炎的處置,正如對 COVID-19感染的處理,不是細菌學、不是病毒學,是免疫學,最後強調的是叔本華的哲學(病毒物種間的平衡或愛人如己的宗教觀),但慢性咳嗽不以抗發炎為主軸治療,就比較難了!

子爵府

好媽媽勳章

我2月中左新冠,直到現在仍有咳,痰在氣管唔上唔落咁

公爵府

回覆樓主:

係!好奇怪!感冒後身體的病徵係似治好但又未愈的感覺,反反覆覆,精神係有,但又有乏力感,抬不起勁!
咳又永遠斷吾哂,清吾完咁!

個肺好弱,好似漲吾起甘,
行路或急就要不斷喘氣

腦霧好嚴重,常失憶

以上係身邊好多人包括我的反覆情況

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

elbar 發表於 24-4-18 08:56
長新冠症候群引發免疫系統紊亂,抗發炎的處置更需注意。

按世衛組織(WHO)的定義,長新冠症候群是在新冠 ...

thanks for sharing

子爵府

力神 發表於 24-4-18 09:02

2022年12月中新冠,到現在咳到似哮喘,晚上咳到想死!

而家不停咁樣睇中醫就好啲!

伯爵府

力神 發表於 24-4-18 09:02

我都係咁,成日一係鼻水倒流,一係啲痰喺條氣管度,成日要青喉嚨

伯爵府

wingyaumama 發表於 24-4-18 10:24

係呀,有時咳到死死下
啲同事以為我仲病緊,其實我又唔係病,只係喉嚨好多痰,有時又想咳咁

男爵府

回覆樓主:

其實點分究竟係新冠影響免疫系統,定打針影響

珊瑚宮

sasa615 發表於 24-4-18 13:22
其實點分究竟係新冠影響免疫系統,定打針影響

睇吓無打針的人咪知囉
朋友無打針, 中2次, 除左咳,痛症出晒來。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我22年12月中,到而家間中會有少少痰咳出嚟。

子爵府

cbeyond 發表於 24-4-18 13:44
睇吓無打針的人咪知囉
朋友無打針, 中2次, 除左咳,痛症出晒來。

都唔一定,因我有打針喎!

男爵府

bbyou 發表於 24-4-18 09:20
係!好奇怪!感冒後身體的病徵係似治好但又未愈的感覺,反反覆覆,精神係有,但又有乏力感,抬不起勁!
咳 ...

我身邊好幾個喘氣,氣促,個肺唔夠氣,我自己試過好嚴重,食左好貴中藥先慢慢好返。

男爵府

最近我朋友每個禮拜都發燒,退完又燒過,最近高燒41度入急症,呢啲係咪長新冠後遺症
聽過發低燒一個月又聽過。。。
呢個病毒好黑人憎,永遠都唔消失。

男爵府

夜咳我中醫話夜晚飲一杯磨出來的白胡椒水,唔係胡椒粉,百佳有胡椒粒連磨樽賣,磨幾下沖水飲,我試過,得左
不過會比較熱氣,日間飲羅漢果水中和

男爵府

我都係新冠後個鼻成日有鼻水鼻塞,呢兩個月做運動學呼氣吸氣好返晒,可能同身體扺抗力有關。

大宅

咳得太耐我直接去左睇專科直接開左哮喘藥俾我,我先叫冇咳得咁厲害

子爵府

siugocandy 發表於 24-4-19 19:50
我身邊好幾個喘氣,氣促,個肺唔夠氣,我自己試過好嚴重,食左好貴中藥先慢慢好返。

...

有冇打針?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

個人觀點:
有新冠後遺咳不停情況, 也不一定是發炎架.我中過兩次.

西醫當然是撐西藥有效.但報告結果只是在一年內, 將來有冇復發唔知.

藥有三分毒,如在冇發炎情況下,當有發炎咁醫食類固醇抗炎( 但冇發炎, 只是免疫系統弱了)...

這是不是叫“死馬當活馬醫”,
ie 亂打亂撞, 咳停左就得,
唔洗知為乜? 有冇overkill??

也不考慮研究更好(對身體傷害性較低)的方法去醫.

男爵府

gallygally 發表於 24-4-19 21:31
有冇打針?

打晒針。
打左都冇用既,病毒不停變種

珍珠宮

siugocandy 發表於 24-4-19 19:50

...

我都係個肺唔夠氣,易喘氣咗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊