時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

美國維珍尼亞州里士滿市一家大學周一(29日)舉行聲援巴勒斯坦示威,防暴警晚上進入校園武力驅散。示威者向警員投擲水樽和木板,警員發射橡膠子彈和震撼彈,並施放催淚氣體還擊。多名民主黨州議員譴責警方干預示威,表明做法「不可接受」。

示威者周一在維珍尼亞聯邦大學門羅公園校區的圖書館外集會,高舉「解放巴勒斯坦」和「立即停火」等標語,學生領袖敦促校方中止與以色列所有連繫。示威者同日傍晚時分開始搭起帳篷紮營,並戴上面具在營地周圍使用木板和其他大型物體設置路障,宣稱劃出「解放區」。防暴警察晚上約8時30分抵達校園拉起警戒線,校方之後連發手機警報短訊,指校園有人非法集會,呼籲學生進入校內設施避難。

防暴警察隨即向示威者推進,試圖衝散示威陣線,並強行拆除路障。多達數百名防暴警察衝入校園,包括維珍尼亞州警員和里士滿市警員,他們施放胡椒噴霧並把示威者按倒在地,用索帶綑綁示威者雙手,部分示威者投擲水樽還擊。警方包圍示威場地並拆除帳篷後,於晚上約9時30分施放催淚氣體,示威者和現場記者報稱中招。示威者在之後數小時內陸續散去,被捕人數尚不清楚。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... 0430_00992_001.html

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 24-5-1 19:29

珍珠宮

孩子啫,和平示威,美國真係雙標。。。民主係得個講字。。。

男爵府

都在劇本中,美市民好天真,不妨礙密切行動中嘅以、美協同拉法屠殺以掠奪土地及巴新發現的海域資源

大宅

回覆樓主:

葉德嫻仲唔出來???

侯爵府

何CC唔講嘢嘅?

侯爵府

回覆樓主:

仲未比人搬走嘅

侯爵府

pochario 發表於 24-5-1 00:33
仲未比人搬走嘅

可能瞓咗覺

水晶宮

2024勳章

美式民主自由人權,就係出動催淚彈和橡膠子彈,鎮壓和平集會,點解唔自己制裁自己?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

alau2021 發表於 24-4-30 23:50
美國維珍尼亞州里士滿市一家大學周一(29日)舉行聲援巴勒斯坦示威,防暴警晚上進入校園武力驅散。示威者 ...

黃人不會回應嘅帖

珍珠宮

畀面勳章

alau2021 發表於 24-5-1 00:32
何CC唔講嘢嘅?

梗係啦,美國學生係和平反戰示威,咁有良知的孩子,何CC同佢地connect唔到。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

alau2021 發表於 24-4-30 23:50
美國維珍尼亞州里士滿市一家大學周一(29日)舉行聲援巴勒斯坦示威,防暴警晚上進入校園武力驅散。示威者 ...

非常可笑。班真香港人。
美國小孩子點都比不上香港小孩子,佢哋火魔法師,刀手,弓箭手,屠龍小隊……追求美國民主,正義 仲話叫美軍入嚟佢哋引路。仲有葉德嫺話多謝美國先……
立場新聞,yahoo,唔知有無報導今次美國手無寸鐵嘅學生而家水深火熱呢?
仲有班白痴燒人,燒大學,打爛香。

其實班黃人知唔知而家美國發生嘅事呢??

alau2021    發表於 24-5-1 09:10

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

pochario 發表於 24-5-1 00:33
仲未比人搬走嘅

可能佢睇開嘅chanel 無報呢

alau2021    發表於 24-5-1 09:11
alau2021    發表於 24-5-1 09:11

侯爵府

哥倫比亞大學抗議者佔領大樓 白宮斥做法錯誤 校方警告開除

美國哥倫比亞大學的挺巴抗議升級,校方宣布對拒撤學生停課處分後,抗議者4月30日佔領了校園一棟大樓。

白宮譴責學生做法非和平,指是「錯誤的做法」,但強調聯邦政府沒有干預計劃,任何執法都是取決於地方當局。

學生佔領大樓約3個小時後,學校下發「封校」通知,僅限宿生和提供基本服務的員工能夠繼續進入學校範圍,直至另行通知。

學校發言人Ben Chang隨後再發聲明稱,大學的工作不能被違反規則的抗議者無休止打斷。佔領該大樓的學生或被開除。學生抗議團體要求,雙方重返談判桌

30日凌晨時分,抗議者打破大樓Hamilton Hall的窗戶後,闖入大樓並用桌子擋門,大樓外另有學生組設人鏈作為路障。該大樓自1968年起屢被學生「佔領」作為抗議場所,包括抗議越南戰爭、反對種族隔離等,被指具有學生運動象徵意義。

侯爵府

究竟我是誰 發表於 24-5-1 02:10
黃人不會回應嘅帖

主子對學生更粗暴,黃人仲有乜好講

公爵府

其實黃人,覺唔覺自己好唔自由?只可以唱中國,唔可以批美國。。藍人自由好多,中國可以話幾句,歐美又可以批幾句

伯爵府

回覆樓主:

黄人直頭唔會知,因為剩係識睇大妓院同也苦,呢啲媒體點敢報導奶爸嘅醜態

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

alau2021 發表於 24-5-1 09:18
主子對學生更粗暴,黃人仲有乜好講

唔係應該愛之深,恨之切嗎?

伯爵府

手無寸鐵嘅學生

侯爵府

究竟我是誰 發表於 24-5-1 09:29
唔係應該愛之深,恨之切嗎?

黃人而家最愛北上消費

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

你要黃屎主持正義難過登天,佢地只識抺黑中國, 所謂是非、正義, 佢地唔會分,只講利益

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊