自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

即然人手不足,證明好多畢業生一出來訧走去私家做,令到牙科人手不定。普通醫科生都要係公立醫院做intern,咁牙科生都應該要,大學學位係政府有資助,所以應硬性規定香港牙科畢業要係政府公立做2年intern先發牌俾佢哋,舒緩人手不足情況

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實香港應該好似外國大學咁每一科都唔同學費,政府用咁多資源培訓係醫科、牙科,佢地應該都要對番個社會有責任/貢獻,唔係讀完就走去私家搵大錢

QUEEN314    發表於 24-5-10 16:59
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

根本唔係唔可做,而係唔想做。影響收入。。。。單講補牙,學童補牙都唔係醫生補,又唔係危險,又唔係高技術。。。放多哩類人出市場,自然分流好多人。唔使谷埋一堆。。但點解唔放?一放,私人牙醫咁係小收入,想收300文只牙都難

子爵府

2024年龍年勳章

佢哋都唔洗排街証,話之你,你哋嘈,佢哋咪郁一郁囉

複式洋房

skylarkhk 發表於 24-5-10 16:12
即然人手不足,證明好多畢業生一出來訧走去私家做,令到牙科人手不定。普通醫科生都要係公立醫院做intern, ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

新冠期間調曬啲牙醫去抗疫,搞到好多政府牙科醫生辭職走人,流向私人市場。

珍珠宮

加菲貓3 發表於 24-5-10 16:25
根本唔係唔可做,而係唔想做。影響收入。。。。單講補牙,學童補牙都唔係醫生補,又唔係危險,又唔係高技術 ...

咁你又岩, 訓練一班洗牙補牙 , 其他問題轉去專科咁!

加菲貓3    發表於 24-5-10 17:07

珍珠宮

即然人手不足,證明好多畢業生一出來訧走去私家做,令到牙科人手不定。普通醫科生都要係公立醫院做intern, ...

放幾多都唔會夠,人口比例咁多!

基層個pool大! 新移民? 低收入? 通常都係果班人,即係佢上到公屋,我地上唔到 。做咁多免費資源都係益人! 。納稅人有份咩?

子爵府

點解要0001派籌? 都係班長者去睇
點解要佢哋咁夜咁頻撲呢

子爵府

直接安排願意北上的去深圳睇囉, 可空出香港的資源

侯爵府

引入海外牙醫、與國內牙醫聯盟, 已可解決

大宅

bananaGi 發表於 24-5-10 17:02
咁你又岩, 訓練一班洗牙補牙 , 其他問題轉去專科咁!

認同呀!訓練班人洗牙,牙齒基本清潔做得好,已經減少好多蛀牙,補牙,牙周病等…問題,其實小學生牙科保健應該推展去中學生,要從根本做起。
長者醫療券睇牙,應該公私營統籌分配。

別墅

Bbpig2014 發表於 24-5-10 17:16
引入海外牙醫、與國內牙醫聯盟, 已可解決

呢d都係可行方法,但可能要好長時間,又要立法討論等等。
最快就係今年開始畢業牙醫學生要去公立醫院做2卑先發牌俾佢哋,普通醫科生係咁,唔明點解牙科學生唔使

伯爵府

其實可以考慮專車直送同內地合作牙科診所

政府買位, 只係比旅遊巴錢, 就可以用香港1/10成本服務倒市民
又有政府協作, 安全可靠成本低
目標為本, 市民受益

侯爵府

skylarkhk 發表於 24-5-10 19:42
呢d都係可行方法,但可能要好長時間,又要立法討論等等。
最快就係今年開始畢業牙醫學生要去公立醫院做2 ...

就算唔係牙醫,嗰啲潔齒員好似都要喺港專度讀全職幾年先有得做。
嗰陣阿仔啲乳齒跌親崩咗睇私家又話要book手術麻醉搞,好多嘢,後期拖到上小學,牙科保健簡單搞掂。

侯爵府

CellT 發表於 24-5-10 17:19
認同呀!訓練班人洗牙,牙齒基本清潔做得好,已經減少好多蛀牙,補牙,牙周病等…問題,其實小學生牙科保健 ...

係呀,牙科保健好重要。

水晶宮

回覆 kwokdicken 的帖子

香港牙醫抗議都似!

侯爵府

kwokdicken 發表於 24-5-10 19:47
其實可以考慮專車直送同內地合作牙科診所

政府買位, 只係比旅遊巴錢, 就可以用香港1/10成本服務倒市民

國內牙科醫院啲籌都好緊張,同埋佢哋有買社保,睇牙其實都好平。

男爵府

回覆樓主:

俾錢香港市民返大陸睇未得囉
d人最緊要唔駛自己俾錢啫

伯爵府

香港大學每年牙科收生好似得60個位,都唔知點解咁少。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊