自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

.....

男爵府

回覆樓主:

應該聯署同各大代理交涉,回贈大部分佣金俾業主,否則撻訂,代理一蚊都無佣收

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

邊有得輸打贏要架!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

alicewtw 發表於 24-5-13 20:17
邊有得輸打贏要架!
咪係囉

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

香港人真係無言,樓價有升有跌,入錯貨要人同你保底?

男爵府

回覆樓主:

我覺得發展商做二按還好,叫發展商補貼就冇咩可能了

其實早兩年好多買新盤嘅都硬食,唔只凱柏峰

珍珠宮

414928 發表於 24-5-13 20:25
香港人真係無言,樓價有升有跌,入錯貨要人同你保底?
你咁講又唔啱
人地晤係要求保底

係尋求協助上會姐

男爵府

康城點邊不嬲都好多樓蟹,供應多但配套不足令需求低。 當年頭果班都唔知涯左幾多年先甩到手

大宅

BK Milk勳章

呢啲人都幾厚面皮喎!輸打贏要都得

大宅

回覆樓主:

無錢學人買樓
撻訂再追差價啦呢d 要

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ayako 發表於 24-5-13 20:29
康城點邊不嬲都好多樓蟹,供應多但配套不足令需求低。 當年頭果班都唔知涯左幾多年先甩到手
...

以前夠話深井都多蟹貨啦,好多都由蝕錢變賺錢,佢哋都係咁捱啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

BKFinder 發表於 24-5-13 20:28
你咁講又唔啱
人地晤係要求保底

保底即係唔可以跌過自己承受的價錢呀,樓價跌左業主就要補差價上會啦,要地產商同銀行傾照價上會,咁個差價誰來承擔風險?無能力就唔好買樓啦,買得就風險自付。

侯爵府

newinewi 發表於 24-5-13 19:50
凱柏峰1、2期業主聯署要求發展商協助上會

信和集團執行董事田兆源先生大鍳

我都係樓花期開始供款, 當年仲係98年年尾, 之後樓價跌跌跌到2003年之後.
樓花時已經有銀行做按揭, 地產亦有回贈. 唔係好明,凱柏峯樓花期係直接供俾發展商?咁即係扣除總樓價本身,唔駛俾息住?直至交樓時才搵銀行做按揭?如是, 那么似是信和“幫”小業主儲錢, 但其實業主會有風險嘅可能啵, 究竟係咪信和好心做壞事呢?
可能一早在樓花期開始做銀行按揭對發展商同業主交易都會比較順利.

男爵府

回覆樓主:

記者都可信?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

個息口兩年前已經係咁啦,而家要求四點五個percent利息補貼,好唔make sense

子爵府

singwin 發表於 24-5-13 20:04
應該聯署同各大代理交涉,回贈大部分佣金俾業主,否則撻訂,代理一蚊都無佣收
...

你咪撻咯。
追收你差價

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

都係嗰句, 賺咗你會唔會分番俾發展商同經紀

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

gm147 發表於 24-5-13 20:27
我覺得發展商做二按還好,叫發展商補貼就冇咩可能了

其實早兩年好多買新盤嘅都硬食,唔只凱柏峰

support

業主們話樓價下跌了20%,
估唔夠樓價做按揭, 銀行唔批足貸款,
如業主們也冇錢/唔肯俾錢補差價,
“撻訂”要“賠雙倍”俾信和架!!

如信和肯做二按, cap在市價2成,
仁至義盡

業主冇得輸打贏要, 要求回增bonus/補貼利息

珍珠宮

呢班人如果純粹要求發展商幫佢地上會都仲值得同情,不過要求利息補貼就露出了輸打贏要嘅狐狸尾巴

大宅

BKFinder 發表於 24-5-13 20:28
你咁講又唔啱
人地晤係要求保底

班業主都好慘,眼見層樓貶值但又上唔到會,真係會好徬徨

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊