婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

如題

果陣我同C6結婚,由傾婚事開始,約埋我阿媽、阿爸傾,果陣我99仲話我阿媽有乜要求,佢都ok,當然,我阿媽唔係賣女,唔會甘貪心...之後我阿媽從我口中得知,原來我6299一毫子都無俾過我C6結婚,雖然我同C6都唔係貪心既人,但我同阿媽都認為,自已d仔女結婚,作為父母贊助少少錢,都好正常丫,但我6299明知我C6 d錢岩岩好,都無反應,仲話可以借俾C6(真係多謝晒),反而我阿媽知道我地手緊,就俾左2萬蚊俾我地(我屋企好窮架)!之後到結婚果陣,因為阿媽知道C6借左6299錢結婚,所以一早傾好左話所有人情包括男女家,都歸C6,我阿媽只係收左d禮金咋!甘結婚果晚,因為我地決定係酒店度過一晚,C6就叫6299幫我地將d人情、金器果d帶返屋企先,第二日先拎返!點知第二日,我地返99家(唔同住),C6問99拎返d金器同人情,點知99竟然話佢尋晚一返到屋企已經將所有男家既人情拆晒兼入埋銀行,仲大條道理話因為C6欠佢錢,佢要急住拎返d錢入銀行!我同C6當時嬲到爆,我地心諗,就算我地欠你錢,都唔駛即晚拆晒d人情丫,好似驚死我地唔還甘,而且拆晒d人情又唔mark底人地封幾多!而且我覺得我99呃我地d人情,因為佢同C6講,話佢只收到2萬幾蚊人情,我同C6即計,男家有6圍,當每人封$500,都唔止呢個數啦,我覺得佢直頭呃我地錢,自此之後,我C6都開始唔妥99

侯爵府

好媽媽勳章

你地結婚果陣,99做過d乜?

She asked C6 to buy a flat for her before we got marry. Therefore, my C6 used all he had ($) and borrow extra 200k from the bank for her flat.
i.e. when we got marry, my C6 haven't got $1. He should paid 10k for the bank monthly.
And my 99 told us that she won't pay or borrow $ for our wedding. And she asked me to borrow $ from the bank (in my name)!!!!

And my 99 asked my parents that just told her how much do you want ($, table, cake.......... ) in front of us. When my husband asked her: will you pay for my parents? My 99 say: ofcourse not. Let her (me) borrow the $ from the bank, and then I will give her parents in my name!mouth:

Therefore, my mother haven't get any cents from my husband (or 62 99)=> no cake, no table, no $.

My 99 worried that we have no place to live after got marry. She told my husband that if we want to live in her flat (the flat my husband bought for her), we should pay extra 5k (he pay 5k as living expenses at that moment) as rent and we can only sleep in the sofa.

Therefore, we live with my parents after got marry. And then, we bought our flat in a few months with the help of my parents.

原帖由 黑白豬 於 09-6-24 16:33 發表
如題

果陣我同C6結婚,由傾婚事開始,約埋我阿媽、阿爸傾,果陣我99仲話我阿媽有乜要求,佢都ok,當然,我阿媽唔係賣女,唔會甘貪心...之後我阿媽從我口中得知,原來我6299一毫子都無俾過我C6結婚,雖然我同C6都唔係貪心既人,但我同阿 ...

侯爵府

好媽媽勳章

What I want to tell you is:
1. don't expect that your 99 will give $ to help you => 但我同阿媽都認為,自已d仔女結婚,作為父母贊助少少錢,都好正常丫,但我6299明知我C6 d錢岩岩好,都無反應,仲話可以借俾C6(真係多謝晒)

2. Don't angry with your 99. It is because you should live happly with your husband!

3. Don't trust your 99 anymore. Just keep hi and bye relationship.

4. most important point: don't depends on others. You are adult already and have your family now.

如題

果陣我同C6結婚,由傾婚事開始,約埋我阿媽、阿爸傾,果陣我99仲話我阿媽有乜要求,佢都ok,當然,我阿媽唔係賣女,唔會甘貪心...之後我阿媽從我口中得知,原來我6299一毫子都無俾過我C6結婚,雖然我同C6都唔係貪心既人,但我同阿 ...

伯爵府

我結婚時,99做過d咩?

1. 佢冇比過錢,因佢知我c6都唔駛佢比,而我地亦冇諗過搵佢比,因為結婚係我地兩個既事。佢只係不停同我講:「而家唔係賣女呀,而家冇人興比禮金架喇,唔通而家賣女咩?」
(不過,過左冇幾耐到佢個女計劃結婚時,佢就話:我諗佢 (佢個女既男友) 都識做架啦呵?佢都唔會比得少禮金啦呵?」)

2. 我地結婚前佢四出去搵靚衫,因為佢話當日個個都會想知個奶奶係咩樣喎!佢話d人會好有興趣知佢有幾靚!終於佢買左幾萬蚊衫!

3. 結婚當日佢話個個都望住佢,佢話當日全場最靚就係佢 (佢意思係靚過新娘 --- 即係我)。我c6話我都好靚,佢就面露不悅地話:「都還可以既!」

除左以上之外,結婚時都冇咩野,佢都唔算多意見,仲送左對龍鳳鈪比我添!不過佢既「冇咩野」只係限於結婚呢件事上囉!

別墅

6299鯨吞禮金時有所聞.....我...都係受害者~ 我仲要比人鯨吞酒席(由原有10圍變成3圍---仲要係全部係搶回來留比我父母的直線親戚,一個朋友都請唔到),侵佔化妝間「及」化妝小姐! (yeah!!!), 場景攝影師變成99私人攝記....

但有個好處係: 我當正我買斷咗我老公...豪俾你!
跟住明正言順要佢哋知道,佢哋無資格對我有任何要求--which c6好同意 and 無聲出~

而家我對於自己從來唔主動帶三粒孫及教導他們打電話去男家,一點內疚感都無...哇哈哈!!

如題

翡翠宮

畀面勳章

係錢銀方面,我同男家冇乜問題,因為所有錢我地自己俾哂,我冇打算做但99堅持要做既野,我由佢做但亦由佢自己俾錢。因為佢要豪,我當係佢擺酒,我做model。

我唔妥既係,由籌到擺酒成個過程,我99好唔俾面我呀媽,成日吩咐佢要點,買野回禮要買幾多錢以上既野,好似驚我地失禮佢咁。

我屋企唔係乜有錢人家,但都唔係算好窮,比得上佢地有餘。所有野我都睇在眼內,所以我亦一樣唔俾面佢。結婚後,我亦叫我父母唔駛應酬佢。

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

真係服左你99,甘都得既,有乜理由係你地結婚前、要用錢既時候叫你C6拎甘大筆錢去買樓俾佢架!我覺得d 99真係好自私,你99同我99一樣,同我地阿媽講婚事果陣講到好大方,唔知既,以為d錢係佢出甘(我阿媽果陣以為我99會出部份錢架),真係好過份!
原帖由 ac321 於 09-6-24 17:34 發表

She asked C6 to buy a flat for her before we got marry. Therefore, my C6 used all he had ($) and borrow extra 200k from the bank for her flat.
i.e. when we got marry, my C6 hav ...

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我地結婚時6299大大聲話淨係男家都要30圍,當時C6抵死地說:咁多?好呀!你地出住先囉@點知佢地兩個即時靜晒後再說:你地鐘意多少就多少...因佢地一毫子都唔會出的,後尾只給男家三圍(因我地不嬲只想旅行結婚),後來收回來的人情::
女家500以上/一人..
男家300-$400,仲竟然有三個大人大姐加埋只封$600/$200~一個人(我地每圍成六千幾蚊架..)
好在果30圍擺唔成咋,如果唔係實聽洗碗啦!!

公爵府

好媽媽勳章

可能我自細生活係個家庭係大家都唔會好care錢,唔會好計較d錢啦,所以好難明我99會同自已個仔甘計較囉!我C6自從果次俾99甘樣拆晒d人情之後(係我同C6擺酒果晚即拆,第二朝即去銀行入返d錢),我C6對99已經有d死心,不過佢好孝順,都唔會話99既,我覺得99好驚我地唔還d錢俾佢囉,其實so far甘耐,我C6從來無問過99借過錢,都唔明點解佢會甘睇自已個仔!
原帖由 ac321 於 09-6-24 17:43 發表
What I want to tell you is:
1. don't expect that your 99 will give $ to help you => 但我同阿媽都認為,自已d仔女結婚,作為父母贊助少少錢,都好正常丫,但我6299明知我C6 d錢岩岩好,都無反應,仲話可以借俾C6(真係多謝 ...

公爵府

好媽媽勳章

你都好丫,起碼你99係你地結婚果陣無乜點,我果陣因為我C6係結婚前買左新屋,所以駛左好多錢,先至要問我99借錢之嘛,但我99竟然周圍唱,話C6結婚要問佢借(我C6知道之後好嬲,話早知問銀行借)!果陣我同阿媽講好,到時d人情全部我同C6收返,所以叫佢禮金要多d啦,我阿媽唔係賣女,只係收5萬禮金,我99聽到之後黑面,之後回返1萬俾99架(我99竟然想自已袋,但d錢係C6架喎),之後我結左婚,我老闆(佢係我姑9既老公)同我講,話我99之前收佢禮金勁多(聽聞起碼10萬up),我99同你99一樣,自已嫁女就收人禮金笑笑口,人地問佢拎就話人地賣女!
原帖由 irene_the_pooh 於 09-6-24 18:13 發表
我結婚時,99做過d咩?

1. 佢冇比過錢,因佢知我c6都唔駛佢比,而我地亦冇諗過搵佢比,因為結婚係我地兩個既事。佢只係不停同我講:「而家唔係賣女呀,而家冇人興比禮金架喇,唔通而家賣女咩?」
(不過,過左冇幾耐到佢個女計劃結婚時,佢 ...

公爵府

好媽媽勳章

我99又係甘架,果陣結婚前同我阿媽傾野,口講就話乜都就我地女家,但係其實乜都要人地就晒佢,例如過大禮要乜要物,我阿媽都好順佢意,佢有乜要求,只要唔太過份,我阿媽都會照做,我99成日話佢地係大戶人家乜都要做足(我覺得佢唔明乜野係大戶人家既意思囉),成日要求我阿媽跟佢鄉下既習俗做,但到我阿媽既要求呢,我99就會話:"唏,依家興封利是架,唔駛買架!",但就不停要求我阿媽買呢樣買果樣,好離譜!
原帖由 mother904 於 09-6-24 20:07 發表
係錢銀方面,我同男家冇乜問題,因為所有錢我地自己俾哂,我冇打算做但99堅持要做既野,我由佢做但亦由佢自己俾錢。因為佢要豪,我當係佢擺酒,我做model。

我唔妥既係,由籌到擺酒成個過程,我99好唔俾面我呀媽,成日吩咐佢要點,買野 ...

公爵府

好媽媽勳章

我99都係全晚黑口黑面架,我阿媽話擺完酒之後,d親戚、朋友,都問佢:"點解你個親家99果日甘黑口黑面?"我阿媽話都唔知點答
原帖由 浩天靚媽 於 09-6-24 20:09 發表
酒席﹑人情禮金我無過問,因為講好由男家負責,女家人情禮金就我媽咪收,我又無著眼過要同佢地計較錢銀,所以我無過問...

不過辦婚事其間,99全程「死老豆」咁款,開口埋口話呢樣煩果樣煩,一副「無水洗面」辦喪事咁款,同D親戚朋友講 ...

公爵府

好媽媽勳章

你99咩意思?
原帖由 FM94.8 於 09-6-24 21:18 發表
個日佢(99)贈我一句 : 今日我就唔駛你做

公爵府

好媽媽勳章

haha....我果陣蝕得仲勁,每圍$8000,我又係男家封既人情少d,女家at least封$500,就算蝕,都會預左,但無諗到蝕一半!我果陣6299成日懶巴閉甘又話自已多親戚,點知咪又係要得5圍,仲要其中2圍係我C6既家姐、姐夫、d姪仔、姪女黎,真係笑C人!我咪又係想搞得簡單d,但係我99話要大搞,但又一毫子都唔俾喎,明知個仔岩岩買左樓結婚,都要我地用甘多錢
原帖由 770217 於 09-6-24 21:21 發表
我地結婚時6299大大聲話淨係男家都要30圍,當時C6抵死地說:咁多?好呀!你地出住先囉@點知佢地兩個即時靜晒後再說:你地鐘意多少就多少...因佢地一毫子都唔會出的,後尾只給男家三圍(因我地不嬲只想旅行結婚),後來收回來 ...

侯爵府

好媽媽勳章

We guess:
My 99 worried that his son (my husband) would spend $ to marry me.......... (or give 禮金 to my parents)
Therefore, she use all his son's $ on herself before we got marry!
And finally, I (not my husband) paid all the expenses on our wedding!

原帖由 黑白豬 於 09-6-24 21:15 發表
真係服左你99,甘都得既,有乜理由係你地結婚前、要用錢既時候叫你C6拎甘大筆錢去買樓俾佢架!我覺得d 99真係好自私,你99同我99一樣,同我地阿媽講婚事果陣講到好大方,唔知既,以為d錢係佢出甘(我阿媽果陣以為我99會出 ...

侯爵府

好媽媽勳章

I think that it is very impolite to do that!!!!!
Remember that: never let your 99 to keep your $.

原帖由 黑白豬 於 09-6-24 21:24 發表
可能我自細生活係個家庭係大家都唔會好care錢,唔會好計較d錢啦,所以好難明我99會同自已個仔甘計較囉!我C6自從果次俾99甘樣拆晒d人情之後(係我同C6擺酒果晚即拆,第二朝即去銀行入返d錢),我C6對99已經有d死心,不過佢好孝順,都 ...

水晶宮

原帖由 ac321 於 09-6-24 17:34 發表

i.e. when we got marry, my C6 hav ...

your 99 is too bad!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

好媽媽勳章

明知個仔岩岩買左樓結婚
=> not bad la....... at least you can lived in a new flat when you got marry!

My husband bought his first flat and let my 99's family to live there when he just worked. =>this flat is in my husband's name.
Before we got marry, my 99 asked my husband to buy a new and larger flat for her and use all my husband's saving. =>this flat is in my 99's name.
And my 99 promised him that all 99's family would moved out of the old flat (in my husband's name) and gave back the old flat for us (we plan to live there after got marry).
And finally, only half of the 99's families move out to the new flat. i.e. They lived in all the 2 flat!

And we haven't got a flat to live when we got marry.......even we bought 2 flats.......

原帖由 黑白豬 於 09-6-24 21:45 發表
haha....我果陣蝕得仲勁,每圍$8000,我又係男家封既人情少d,女家at least封$500,就算蝕,都會預左,但無諗到蝕一半!我果陣6299成日懶巴閉甘又話自已多親戚,點知咪又係要得5圍,仲要其中2圍係我C6既家姐、姐夫、d姪仔、姪女黎,真係笑C人!我咪又係想搞得簡單d,但係我99話要大搞,但又一毫子都唔俾喎,明知個仔岩岩買左樓結婚,都要我地用甘多錢

首頁
12345...8

尾頁

跳至