論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我可以負責搵方法或渠道,大家會唔會響應?因為靠港府真係無咩用,家陣港府係一於少做少錯,唯有投訴到中央才會引起港府重視,有無人會幫手組織下啲外傭僱主聯署呀?因我諗唔到點樣整好呀?唔該晒!!

別墅

贊成!
約出來大家傾,有幾多人一睇就知,如大家得個講字,反應冷淡o既,唯有認命啦!以後唔好話人地

大宅

我都支持.

p.s. 咁多關於外傭既新聞, 我呢個之後. 我都唔會再請外傭喇. 需然我家工人暫時都叫ok. 但太多唔好野喇. 政府/政黨/一般未請過工人既市民. 普遍對我地都不公平. 心都淡晒. 唯有唔請佢地就大家好過.

大宅

好,拿..真係唔好大隻廣,約出黎傾我pkmama第一個報名,到最後無論結果係點,我地都要試一次架勒,但如果又係因一時怒火齋吹既,咁學big_joe200918話齋,以後唔好再怨...
原帖由 big_joe200918 於 09-7-22 09:56 發表
贊成!
約出來大家傾,有幾多人一睇就知,如大家得個講字,反應冷淡o既,唯有認命啦!以後唔好話人地

~~MAG~~

大宅

預埋我 kingkingmui

民房

好呀,預埋我,希望真係可以發表倒我地咁多苦主既苦處!!! 大家快d報名,唔好只係o係倒得個講字,無意思亦幫唔到d咩!真係要將我地d怨氣大大聲話俾所有不知所謂既部門知!

大宅

我 X 2... 不過我只可以 SUN 出來, 工人 SAT放假無人睇仔...

男爵府

好媽媽勳章

預埋我! 經血又要我地硬食. 最火係昨天的賤印帶少主去睇佢搗野都可以冇事

大宅

唔好意思...怪我多Q餘...我覺得好悲哀,平時大家回應對工人不滿呀不是呀,好快好擁躍,點解呢個title睇既人多回應既人小既?大家唔係好想得到公平架咩?其實都未必一定搞得成,只係想凝聚一份力量啫.. ,點解佢地越黎越助大我地越黎越無助啫.唔理佢地當中得益到d咩,但係一呼百應呀~~姊妹..每人只要嗌一聲個股力量足以保護我地既未來架勒~~~
~~MAG~~

大宅

原帖由 pkmama 於 09-7-22 12:59 發表
唔好意思...怪我多Q餘...我覺得好悲哀,平時大家回應對工人不滿呀不是呀,好快好擁躍,點解呢個title睇既人多回應既人小既?大家唔係好想得到公平架咩?其實都未必一定搞得成,只係想凝聚一份力量啫.. ,點解佢地 ...

其實我諗好多人係想幫手既, 不過基於要搵食, 所以唔敢好 FIRM 咁話可以, 唔想其他姊妹失望. 上兩次攪遊行, 第一次我 JOIN 唔倒, 第二次我搵唔倒 (唔知係唔係去錯地方??), 我知大家都好失望, 其實我同老公都好失望, 因為我地係由 TKO 撲出 CNTRL, 真係有誠意架, 但係最後都幫唔倒手... 所以今次我寫明我只可以 SUN 出倒來... 我唔想話好但最後又唔得...

大宅

醒目開學勳章

我都贊成揾中央, 因為依家香港好多嘢都係要靠中央出手先至掂。

Mmm....我地可唔到可以好似D乜黨物黨, 明愛呀咁响MTR門口set 個位叫人簽名呢 ?

大宅

sorry,可能我激動咗d,但係呢排關於呢類新聞太密集太唔公平勒,對我地每一個家庭都響咗警號,我只係唔想大家慶高采烈講完一輪又沈番落去,我明白大家都要返工,我都係在職媽媽,如果真係唔方便出黎的話,其實而家用電腦溝通都好方便,一定有辦法既,大家千萬唔好沈落去....
原帖由 cowkingb 於 09-7-22 13:06 發表

其實我諗好多人係想幫手既, 不過基於要搵食, 所以唔敢好 FIRM 咁話可以, 唔想其他姊妹失望. 上兩次攪遊行, 第一次我 JOIN 唔倒, 第二次我搵唔倒 (唔知係唔係去錯地方??), 我知大家都好失望, 其實我同老公都好失望 ...
~~MAG~~

男爵府

sunday應該會好D吧?我都得,吾係.係monday-sunday都得!

別墅

好啦!現在要開始啦!
義工團可否幫手收集人數嗎?邊日?地點等等
如果大家怕遊行人數太少唔好睇,可以先出來收集簽名?
總之約出來先傾!
如果真係人太少咪當出來飲茶交流研究law,以後有問題都多d人參詳!
人多唔使講啦!
現在只欠領導?
我地無人幫,只有團結自己救自己!至少給人聽到我地中下產人士的聲音,我們不是真的有多餘錢想請外傭,只是為生活(供養父母養妻活兒)為孩子(沒人照顧),而僱主實在沒有足夠的保障!我唔想因為它們隨時被屈破產!

大宅

原帖由 pkmama 於 09-7-22 13:21 發表
sorry,可能我激動咗d,但係呢排關於呢類新聞太密集太唔公平勒,對我地每一個家庭都響咗警號,我只係唔想大家慶高采烈講完一輪又沈番落去,我明白大家都要返工,我都係在職媽媽,如果真係唔方便出黎的話,其實而家用電腦溝通 ...

係啦, 我地唔好自己打亂陳腳, 更加唔好自己人打自己人, 聽聞有外傭組織會睇呢個 web, 比佢地知我地無料到佢地會得寸進尺.

我 mud 都唔識, 時間又唔係多過人, 所以我會用我可以比出既時間去幫手, 希望可以做倒 d 嘢... 就好似當年大肚媽媽遊行, 我都有去架...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 big_joe200918 於 09-7-22 14:40 發表
好啦!現在要開始啦!
義工團可否幫手收集人數嗎?邊日?地點等等
如果大家怕遊行人數太少唔好睇,可以先出來收集簽名?
總之約出來先傾!
如果真係人太少咪當出來飲茶交流研究law,以後有問題都多d人參詳!
人多唔使講啦!
現在只欠領導 ...

遊行等我唔知會有幾多人出,但我今日聯絡左葉太個邊,約期同佢見面,由於葉太要外遊,最快都要8月中先係hk,我已同佢地同事約緊,希望到時可以容納到10-20人去見,到時大家可以申訴,如認為要上街爭取既,亦可於見面時傾下,唔知大家點睇???

大宅

原帖由 FA8866 於 09-7-22 15:36 發表

遊行等我唔知會有幾多人出,但我今日聯絡左葉太個邊,約期同佢見面,由於葉太要外遊,最快都要8月中先係hk,我已同佢地同事約緊,希望到時可以容納到10-20人去見,到時大家可以申訴,如認為要上街爭取既,亦可於見面時傾下, ...

FAFA, 可以既話上街相信係最 draw 倒外界既 attention, 呢幾年係香港政府教識我, 有聲音佢地會理, 無聲音或者聲音唔大佢地會將我地放埋一邊. 我唔知如果遊行會有幾多人去?

其實我地可唔可以搵倒其他相關既團體一齊行呢? 好似係中產大聯盟 (唔知個名啱唔啱?). 其實佢地攪遊行, 我都想去, 不過有時跟本唔知佢地有行動?! 我相信佢地都有 suffer from domestic helper issues...

少少愚見...

公爵府

原帖由 cowkingb 於 09-7-22 15:45 發表

FAFA, 可以既話上街相信係最 draw 倒外界既 attention, 呢幾年係香港政府教識我, 有聲音佢地會理, 無聲音或者聲音唔大佢地會將我地放埋一邊. 我唔知如果遊行會有幾多人去?

其實我地可唔可以搵倒其他相關既團體一 ...

如果您地識一d團體係可以join埋一齊去的,我地都無問題,但行動及目標必須一致.
義工隊並唔係一個組織,我地唔可以申請遊行,一定要有人幫手申請,而我地宗旨係合理公平地保障僱傭,並唔係要刻薄佢地,所以如要求佢地$2,000人工等,我地唔會做.
另外如參與既僱主,請大家幫幫手諗d理據出黎,目的係乜??唔可以單單是經血...因為人地一定會問目的及想政府點做等等..
大家做好功課,出黎目標一致有共識才可成事.
[小小意見,如有遺漏,請指正]

大宅

原帖由 FA8866 於 09-7-22 15:54 發表

如果您地識一d團體係可以join埋一齊去的,我地都無問題,但行動及目標必須一致.
義工隊並唔係一個組織,我地唔可以申請遊行,一定要有人幫手申請,而我地宗旨係合理公平地保障僱傭,並唔係要刻薄佢地,所以如要求 ...

oooh... 我無 network 所以幫唔倒手 line up 其他團體一齊參與.... sorry... 不過我呢幾日會同老公傾下有 mere points 可以講... 都係個句希望幫倒手唔會只係攪攪陳...

公爵府

原帖由 cowkingb 於 09-7-22 16:00 發表

oooh... 我無 network 所以幫唔倒手 line up 其他團體一齊參與.... sorry... 不過我呢幾日會同老公傾下有 mere points 可以講... 都係個句希望幫倒手唔會只係攪攪陳... ...

唔駛
義工們都係由零開始,無咩團體理我地既.以前都係搵智庫幫忙申請,不過次次都咁少人,我地真係唔好意思再打搞佢地喔,都希望您地明白我地難處.
反而我地無停過搵議員/相關部門傾,所以如大家可以等既,可以見左議員先.
早前我都有叫各僱主去搵屋企附近既立會議員架,不過無咩人做啫. 大家要行出呢步就一定要付出喔.

首頁

尾頁

跳至