母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我無諗過要幾時戒人奶,但點解身邊周圍啲人都要我差唔多要同bb戒人奶既?

大宅

WHO(World Health Organization) recommends to provide human milk until 2 years.

Human milk contains so much valuable nutrients which none for formula, it also provides antibodies to our BB! YEAH!!!

Add oil!
God is here with us! ^ ^

複式洋房

我都知道,但點解啲人覺得有咁既諗法?

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我99同樓下個醫生話過左半歲d人奶就無營養~唔好餵
我都唔理佢~繼續堅持~雖則我係超窮奶媽
如果d人再同我講d奶無營養~我會同佢講話~

唔係「無」營養~係bb大個喇~d奶「唔夠」營養比佢~bb要多d營養~所以佢要食固體食物~同飲人奶

男爵府

因為被廣告入晒腦囉!
成日話六個月後唔夠營養,其實無論係食人奶定奶粉,六個月後都要加固體食物架啦!
原帖由 jimeow 於 09-8-18 16:30 發表
我都知道,但點解啲人覺得有咁既諗法?

複式洋房

我阿B都快7個月了, 我阿媽叫我唔好再餵人奶, 俾阿B食奶粉, 咁會健康D喎~(其實最主要係阿B唔算肥, 6個月得17磅多D)

佢話醫生話6個月後餵人奶已經無用, 唔夠營養, 我次次都因為咁同佢溢交mouth:

好唔開心

子爵府

好媽媽勳章

我全埋身全人奶10個月la~
目標係餵到自然斷奶~
好多人都有問過我幾時同佢介..
我冇理ga...
我麻麻仲攪笑,
同我講佢個個仔女都餵人奶餵到2歲幾..

水晶宮

原帖由 Rain~* 於 09-8-18 23:45 發表
我全埋身全人奶10個月la~
目標係餵到自然斷奶~
好多人都有問過我幾時同佢介..
我冇理ga...
我麻麻仲攪笑,
同我講佢個個仔女都餵人奶餵到2歲幾..

麻麻好野!我都要學你麻麻!

大宅

回覆 6# happyship 的文章

6個月17磅正常啦.....一D都唔瘦.
食人奶既BB係唔會痴肥...
D肉會實好多..

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

尋日我阿妹入黎我度食飯~佢講開佢睇果個中醫叫我唔好泵奶~會好傷乳腺~老左會好痛....跟著我99即刻話我~唔聽佢講野~叫我唔好餵又唔聽佢講野wow~

複式洋房

原帖由 happyship 於 09-8-18 21:33 發表
我阿B都快7個月了, 我阿媽叫我唔好再餵人奶, 俾阿B食奶粉, 咁會健康D喎~(其實最主要係阿B唔算肥, 6個月得17磅多D)

佢話醫生話6個月後餵人奶已經無用, 唔夠營養, 我次次都因為咁同佢溢交mouth:mouth:" />

好唔開心 ...

我問過健康院,唔會過咗6個月啲奶唔夠營養,而且添加固體食物後, bb會吸收各方面的營養。世衛都話最好餵到2歲啦。我阿b全人奶, 而家就快8個月大,體重正常, 有時啲人仲話佢大隻。人奶b啲肉結實啲, 唔會好似米芝連咁, 可能俾人錯覺係瘦。bb健康咪得囉, 肥唔代表健康。

子爵府

好媽媽勳章

係ar~我麻麻好攪笑ga~
我同佢講我仔唔食奶樽..淨係肯埋身,
佢話wor...
"你千祈唔好同佢介埋身tim ar~唔係佢食咩呀!餵到咪餵耐d lor~佢唔食...佢大d會同你講ga la~"
原帖由 jenniecatcat 於 09-8-19 01:34 發表

麻麻好野!我都要學你麻麻!

別墅

原帖由 小雀仔 於 09-8-19 04:17 發表
6個月17磅正常啦.....一D都唔瘦.
食人奶既BB係唔會痴肥...
D肉會實好多..

我都係全人奶,不過亞B 四個半月巳經十六磅.超肥B,哈哈....

別墅

我覺得係環境問題,我成日聼到有奶媽話周圍D 人唔支持人奶,支持奶粉;但係我周圍就無一個人叫我轉奶粉,包括屋企同公司,都好支持我喂人奶。我媽咪係大陸人,我奶奶係美國人,我公司全部香港人,都無叫我唔好喂喔。我覺得我真係好彩。但係我覺得都係吾使聼其他人講甘多,喂人奶係天經地義既事,人類千百年都甘喂啦。人奶->人奶+固體食物->自然離乳,肯定係最符合BB本身既需要。吾使WHO講都唸到啦。

邊個話人奶無營養啊?我個B全人奶6個月,21磅。又精靈,已經識爬,吾似有D奶粉BB光長肉,吾識郁。個個BB吸收同發育吾同姐嘛。其實D奶粉商話奶粉有乜有乜,都係將奶粉模仿人奶formula喳,如果將人奶既營養都list 出來,一定長過佢,不過無曬D無益既add-on咯。
生左啦   小朋友早教教材分享:  http://www.kidsgoflash.com/tra_ch/ (no ads, just sharing)

大宅

BK Milk勳章

我個都係全人奶b, 不過 4個月有 19 lbs & 6個月時已 21lbs, 依家就黎10個月啦, 出街個個都走黎圍觀, 話bb好得意 (& 對腿好粗 / 好肥)

原帖由 初生媽 於 09-8-19 12:23 發表

我都係全人奶,不過亞B 四個半月巳經十六磅.超肥B,哈哈....

大宅

畀面勳章

咁我bb 6個月得13.5lbs 係唔係咁平常呢?

大宅

原帖由 kit1014 於 09-8-19 13:38 發表
咁我bb 6個月得13.5lbs 係唔係咁平常呢?

小b女就快7個月大,都係得15 lb!
無所謂啦! 只要bb健康,輕少少有乜所謂喎!

我醫生講得好好,"如果食奶粉的bb都唔肥,邊有人去買奶粉喎!"

大宅

畀面勳章

原帖由 miumiu3 於 09-8-19 13:52 發表

小b女就快7個月大,都係得15 lb!
無所謂啦! 只要bb健康,輕少少有乜所謂喎!

我醫生講得好好,"如果食奶粉的bb都唔肥,邊有人去買奶粉喎!"
我B女1個月都重唔到0.5 lbs, 睇怕9個月大都未有15lbs

複式洋房

kit1014 吾好咁down la,你自己係咪瘦底先?係hk十個有九個b都超肥。你諗真d,瘦b其實比肥b少好多病。人奶媽加油。

原帖由 kit1014 於 09-8-19 14:11 發表
我B女1個月都重唔到0.5 lbs, 睇怕9個月大都未有15lbs

大宅

畀面勳章

明顯我係肥底 見佢食極都唔肥(應該係話低過出世時的長生線), 有時都會懷疑係唔係自己d奶有問題

不過見bb健康就算數lu

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊