跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

侯爵府

好媽媽勳章

如果你提到澤澤唔多望人,又真係有d擔心...

有間機構可能會排得快d,同埋佢地可以先經電話了解一下你仔仔做初步評估的 (recommend!):

http://www.creativepowerhk.com/
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

突破學習成長4人小組(15個月至4歲) (旺角)

特色:
1.按幼兒的能力分班
2.與家長及照顧者分享輔導幼兒技巧
3.完成每個月的課程後派發「課後回應表」,藉此協助家長認識幼兒個別的成長特點及發展進程。

導師:
資深兒童輔導工作者

師生比例:
2:4

對象:
    適合有以下成長困難的幼兒(15個月至4歲)

正輪候或已接受【兒童發展】評估
    18個月仍未有語言表達,只懂尖叫
    家中沒有玩伴,缺乏羣体互動,表現自我及固執
    拒絕正常社交,與人相處有困難
    面對陌生人、事或環境容易恐懼
    情緒容易激動,脾氣猛烈,甚至有傷害自己或家人的行為
    曾受驚嚇,常有不安現象
    有自閉傾向 經常黏著照顧者,不能獨自玩耍,缺乏安全感
    孩子們爭寵,愛告狀,常哭鬧
    嚎哭拒絕上學或其他要求
    曾參加其他小組,仍未能坐定及聽從指示,無法投入小組活動
    過度活躍,缺乏專注力,使學習有障礙
  • 體能、語言、智能發展遲緩

上課地點: (MSN)
九龍旺角黑布街96至102號威發大廈二字樓AB室

課程編號

【上課時間】
(每節一小時)

上課日期

對象

每月學費

MBMA11

上午11:15至下午12:15

星期一、四

15至24個月 (需由一位 成人陪同)

月費
$ 2,680

MBTA9

上午9:45至10:45

星期二、五

MBTP4

下午4:30 至5:30

MBWA9

星期三、六

MBWP3

下午3:00 至4:00

M2MA9

星期一、四

2至3歲 (初期由一位 成人陪同)

月費
$ 2,680

M2MP4

下午4:30至5:30

M2TA11

星期二、五

M2TP3

下午3:00至4:00

M2WA11

星期三、六

M3MP3

下午3:00至4:00

星期一、四

3至4歲

月費
$ 2,680

M3WP4

下午4:30至5:30

星期三、六

查詢及報名電話:8105 8686

你可以先打去同佢地既幼兒工作者傾下仔仔既情況先~!佢地好有心機去解釋你聽...

大宅

原帖由 pipi331 於 09-9-30 00:57 發表
我亞b而家都系得幾個單字 同 太空話, 唔多so人, 叫佢名 都唔睬您. 嬰兒院老師已經話佢講嘢 比同月齡ge 小朋友遲. 系正苦評估中心 等緊做評估(預要等半年), 唔知浄系語言遲緩 定有埋 自閉...
唔好話我無教佢, 我同佢 ...

hi,
我想同你我大仔當年又係唔講話, 21個月先講話.擔心c, 我發瘋找方法幫佢.先停晒d英文dvd, 主要用一種語言, 唔好令佢mix up又中又英,好多謝當年一位專業治療師幫忙, 她還教我吃粥完仔後, 比一口肉比佢咀嚼,幫助口腔活動和發展.
至於而語言治療, 當年(2006) 最好是2歲先做一個detail checking, before2歲都有, 不過唔係detail. 之後先再針對性治療, 我當年覺得
協康會
是最好又專業, 你可以打電話問下.

大宅

三寶媽提到的朗研社, 有bk 媽咪討論過, 可參考﹕

http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?tid=2152319&goto=lastpost

如只係講嘢遲都唔係最擔心, 如同時其他方面弱如社交弱, 唔多so 人等, 就要留意吓, 可一邊等評估, 一邊針對佢o既弱項訓練, 訓練係透過遊戲, 改善佢o既弱項。

在等到志願機構的服務前, 可join住私人先, 唔駛點等。有些私人機構都有口碑, 如邁步, 領思, 樂天等。等到志願機構的服務可轉過去上。到宜家, 我覺得都係協康會最好。

原帖由 TszCheukMaMa 於 09-9-30 10:51 發表

hi,
我想同你我大仔當年又係唔講話, 佢2歲1個月先講話.擔心c我, 我發瘋找方法幫佢.先停晒d英文dvd, 主要用一種語言, 唔好令佢mix up又中又英,好多謝當年一位專業治療師幫忙, 她還教我吃粥完仔後, 比一口肉比佢咀嚼 ...

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

話明係太公, 緊係行步路都慢過人啦!
唉, 為左個仔, 慳D都要喇...
我都R頭中... 想同呀女去做智能評估, 太公話唔會SERVE我, 去私家就一o黎半皮...
你估我CHECK o黎摶乜丫?! 都係想得個明白, 起碼唔好行錯路o即!

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

我識個朋友, 佢就係等唔到太公o既支援, 定時定候個個月都要帶個女去做輔導, 見一見心理醫生又話每50分鐘四位數字... 聽見都... 只能夠一個"唉"字!

btw, 我聽過當你有評估報告係手時, 太公條隊就會排得快d, 因為可以skip左排佢條"評估隊"咁話, 希望澤澤可以盡快排到~

至於三妹o既問題, 點講呢, 暫時佢表現出黎o既問題未算好大, 但佢掌握事物及道理o既能力越來越快, 舉一反三(駁咀)o既情況亦經常發生, 乜都要問點解, 解唔到佢聽令佢心服就唔聽唔做... 大部份時間脾氣唔算大, 但處事好執著, 有時我都唔係好明點解佢會咁諗野, 又應該點去解釋及處理...

點都好, 大家都要俾心機呀!

禁止訪問

大宅

好耐冇上嚟喇..
一嚟返就見到呢個消息... >.<

真係小朋友有咩事做亞媽嘅真係會好煩...
希望澤澤快d 有好轉la... 我有朋友做呢行... 等我問吓佢先得...

三寶媽... 我都冇諗過三妹咁叻都會有問題...
辛苦你喇~~~

衷心希望大家嘅小朋友都健康快樂 >0<

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 linglaulau 於 09-11-2 17:26 發表
好耐冇上嚟喇..
一嚟返就見到呢個消息... >.<

真係小朋友有咩事做亞媽嘅真係會好煩...
希望澤澤快d 有好轉la... 我有朋友做呢行... 等我問吓佢先得...

三寶媽... 我都冇諗過三妹咁叻都會有問題...
辛苦你喇~~~

...

佢呢d...好聽d就係叻,唔好聽就係麻煩呀..
好似澤澤媽咁講, 家陣要當佢幾歲人仔,晚晚都要舒解佢d"少女心事"... 否則佢可以擰咩面唔啋唔應你,要你好似社工咁:"你有咩野心事想同媽咪講呀?媽咪幫到你傢播..." (講番5-10次左右啦, 佢先肯講...)

有時又無那那搵d無聊野去執著,佢呢幾晚問起我 :"點解沖完涼隻手會有皮傢?" 佢講既有皮係指手指頭浸水耐左果種, 我同佢解釋浸得耐水就會咁, 佢都依照問左幾晚又話左幾晚唔想有皮....

我都就快要去刨十萬個為什麼...

禁止訪問

大宅

>.< 所以有時真係平凡是福...
諗到都頭痛.... 我都知一定係好辛苦... (我嗰個少少古靈精怪有少少脾氣已經覺得一個頭兩個大... ai...)

唯有咁諗啦... 其實每個小朋友都係特別嘅...
如果佢比一般小朋友再特別d.. 我地做父母嘅唯有加倍愛心去照顧佢地...

加油呀各位~~

大宅

前幾日睇到電視節目講特殊教育... 見到嗰班父母真係好心酸... 同時都覺得真係好偉大..
真係冇野可以比得上父母對子女嘅愛!!

你地嘅付出.. 小朋友一定感受到架!! 加油!!

民房

回覆 1# pipi331 的文章

我個仔都係唔肯學講野, 只識講BYE BYE, 媽, 8 only, 教佢又唔專心, 前幾日去幼稚園interview, 完全唔聽老師指領, 校長話佢應該識講好多單字, 建議我幫佢報d course 幫下他, 校長叫我打去協康會問下, 另再等我去完健康院評估完再call佢安排2nd interview.我見其他小朋友都講到好多野, 個心真係好唔舒服

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 pipi331 於 09-11-3 02:11 發表

呢邊ge媽咪 有您同樣ge煩惱
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2163377&extra=page%3D1

好彩...三妹冇佢咁激... 一般野佢都只會好誨氣咁反駁一句:"點解唧!" 激起上黎就唔啋人或好惡好激動地講佢自己既意見...

暫時對住佢,我都叫幾好忍耐力,趁佢仲細未惡化, 好多時見佢發皮氣, 都會盡量冷靜地同佢講:"你唔需要咁樣咁樣講, 媽咪知你想點點點點, 你可以慢慢講俾媽咪聽, 唔該你,但我想咁咁咁咁... 唔好發皮氣,冇人聽到你講乜!"每次提點完佢, 就會好番d,佢正常時,仲會好老積好老定地提番d哥哥點先為之正確,救命...

真的,要同佢set rules...

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 nicolemoko 於 09-11-3 12:47 發表
我個仔都係唔肯學講野, 只識講BYE BYE, 媽, 8 only, 教佢又唔專心, 前幾日去幼稚園interview, 完全唔聽老師指領, 校長話佢應該識講好多單字, 建議我幫佢報d course 幫下他, 校長叫我打去協康會問下, 另再等我去完健 ...

我覺得,先唔好因為囝囝遲講野而唔開心~!
每個小朋友都係獨特傢!佢唔叻講說話或表達能力差,唔代表佢體能差又或係學習能力比人弱!
反而,你試試將唔開心轉化為求助o既動力,好多幼兒問題,都係越早處理越理想呢!
大家都要加油呀!!

大宅

原帖由 tsznok 於 09-11-3 22:58 發表

好彩...三妹冇佢咁激... 一般野佢都只會好誨氣咁反駁一句:"點解唧!" 激起上黎就唔啋人或好惡好激動地講佢自己既意見...

暫時對住佢,我都叫幾好忍耐力,趁佢仲細未惡化, 好多時見佢發皮氣, 都會盡量冷靜地同佢講:" ...

尋晚同老公傾開.. 佢話嗰個咁激嘅case似亞氏保加症多d..... @@"
(睇佢小朋友嘅表現:唔理解別人感受,固執,同不恰當情緒表達.. 當然仲要睇埋其他野先知.. 不過資優得嚟有呢d咁激嘅行為就似亞氏保加咁話... )
http://www.asperger.hk/c_index.htm

不過好在三妹同哥哥嗰d 相處問題都唔大啫... 我估佢都係太叻女嘅多.... 咁而家起碼你都仲handle 到.. 你仲湊住3件.. 我覺得你已經好叻!!

anyway.. 如果真係覺得handle 唔嚟都係搵專家幫手好d.. 因為呢d問題係3歲前係黃金時間去handle....

首頁

尾頁

跳至