夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

可能比較長,但希望大家可以比吓意見我.
以前c6係很多人心目中都係一個好老公,好爸爸,我哋結婚+拍拖都廿七年,有個十四歲嘅仔,他同個仔好close,我都時常受到朋友羨慕及欣賞,我都以為活在幸福中.
但在上年給我知道原來佢係大陸有二奶同有個幾個月大仔,簡直晴天霹靂,無法相信一向對我百般千就,又肯做家務,煮飯嘅好老公,竟然會做出這樣事情,回想佢這幾年時常送嘢俾我及答應同我們去旅行.原來想補償他的過失.
之後我每日以淚洗面,有千千個問號在我腦海之中盤旋,佢曾經答應俾半年時間他去解決,但時間過去,佢依然無答案,一樣每星期上去兩三天,其餘時間陪我哋,佢對我仍好似以往未知時候.但後來佢話俾二奶聽老婆已知道了,唔知係咪個女人俾壓力c6,佢話上面個仔因沒有戶籍,唔能夠讀書,叫我辦離婚,但c6話不會改變現有生活模式,只是無左張証書,我便問他點解要呀仔做單親,你嘅二奶仔就要完整家.佢話在大陸婚外情佢隨時會坐監,反問我係咪好想佢坐監?這樣我哋個仔無人照顧(在經濟上).
由於我不甘心和以前為了這個家不計較出了很多錢因而一直都沒有儲蓄,所以不肯離婚,而他知道我唔想,他也沒有勉強我.過了一段時間
個二奶竟然偷看我c6個電話去sendsms俾我,話佢個仔好喜歡老豆,很需要個老豆,所以叫我讓路.
雖然我將老豆有頭家嘅事講過給我仔知,但由於佢老豆對佢仍然很好同埋c6在個仔面前對我很順意又唔計較,還安排同我慶祝生日,又送禮物給我,所以很得我仔歡心,個仔不單無體諒我,有時佢會選擇陪佢爹d,我覺得很孤獨,有時都想過自殺.最近看完電視"好老婆大聯盟"劇中嘅"華生",就好有共鳴.

男爵府

既然事情已經發展到呢個地步
你都講左話因為自己無積蓄,
咁不如你同你 c6 傾條件啦
最好就係叫佢一筆過俾,
唔好一個月俾一次咁
因為而家佢同二奶個仔仲細
你個仔已經 14歲,
好難講佢到時會唔會俾俾下唔俾
有時事情去到咁, 就要現實d
你個仔而家仲細,可能只可以睇到好表面既野
你要為個仔為自己爭取多d 野!
咁日後既生活先有保障!

原帖由 qc1995cheung 於 09-10-3 14:35 發表
可能比較長,但希望大家可以比吓意見我.
以前c6係很多人心目中都係一個好老公,好爸爸,我哋結婚+拍拖都廿七年,有個十四歲嘅仔,他同個仔好close,我都時常受到朋友羨慕及欣賞,我都以為活在幸福中.
但在上年給我知道原來 ...

男爵府

做錯事要自己承擔後果~咁大個人叫佢自己諗清楚~

佢話離婚唔會改變而家咁~你可以肯定ma???

仲有就係~做咩要讓個老公比人???

比我~唔離~做咩要益佢啊~要坐監既話~係佢應該~係老公又點~我完全唔可以接受佢有第二個女人+有埋bb~有得bb佢仲可以唔理人咩~醒下啦~

男爵府

i feel sad after saw your story...........

maybe i have similar case with u lah, so i really understand your feeling.

sister, be strong and be positive....dun do any silly thing ah!!!!!

let's talk and share, u will feel much better ga!!!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Agree with hk430.
佢e+都講到明佢要離婚, 姑勿論只為佢出面個仔, 並係佢真係唔再愛你....佢講到出離婚...証明,出面個頭家已經在佢心中較重要....不要再相信他什麼俾時間佢搞掂, 什麼佢保証你以後生活....
現在離5離婚...你都處於下風....不如現實點,問佢拎返D野($/ 樓)揸手....

不要這麼傻...你要活得比他好!
你的兒子可能不嬲都同老豆感情好...一下子未將事情想得清....
你還有娘家, 還有朋友嘛! 振作呀!
Childhood is journey, not a race.

男爵府

既然你 c6 沒有勉強你離婚, 咁就敵不動, 我不動 la, 反正事發一段時間, 最難過的日子應已捱過, 而你 c6 日常對你地亦不錯, 咁就再睇定 d 先. 日常扮下靚, 盡量想開些, 或上來傾下計.

個 2 奶講乜你唔駛理, 最好借機俾你 c6 知佢攪咁多小動作, 等你 c6 覺得佢煩.

你沒有儲蓄, 而個 2 奶又有個 b, 所以你要為自己同囝囝鋪定後路.

大宅

樓主, 唔好俾你個c6扼呀! 佢個2奶仔可以返去跟個2奶戶籍, 就算真係冇戶籍都可以讀d私人學校, 冇戶籍都可以讀公家學校不過要俾錢姐! 我舅父都係大6人, 本身有老婆同1仔1女, 而家又有件2奶, 生左2個仔, 都係咁跟左個2奶戶籍, 不過2奶戶籍係湖南, 佢地住係東莞, 讀書都係當外地人收費, 最多幾千蚊, 絕對唔會冇書讀! 不過佢講到咁都無非想你同佢離婚, 可能個2奶有要脅佢如果唔離婚就告佢重婚! 如果係咁你就要同佢講條件, 如果有樓既就要轉俾你, 盡量拎多d錢, 如果你想令佢返黎你身邊, 或者你要委屈一下, 同佢講唔想離婚, 2奶個邊應該已經唔想等, 可能會嘈佢, 如果2奶再send sms俾你你就同佢講我冇打算離婚! 反正我老公一個星期都會返黎幾日陪我, 我先係名正言順, 你個仔都唔可以跟我老公姓! 你拖個2奶一排, 個2奶就會開始發癲, 可能會令你老公反感, 到時你就可以同你老公聯手對付佢! 唔好益左個隻2奶! 不過點都depends on你老公係點諗!

大宅

離婚嗎,可以呀,錢......,老公無佐都要抓住舊錢,系甘既時候,錢比老公貼心.同佢傾條件la,無戶口....當初佢系點唸家,當初做咩唔唸下呀,費話連篇.點解要同人分享老公呀?而且無端端由合法變唔合法,唔比錢去告佢重婚,咪佢地當你老馮.....
你除佐個仔仲有娘家同朋友既,無事家,挨一挨就可以旖來了.

子爵府

雖然呢D故事已經屢見不鮮,但每一次聽見都好心寒,點解幸福既背後會咁醜惡?
樓主,離唔離婚都好,最緊要喺你老公身上攞多D錢,保障自己日後既生活!

公爵府

"大陸婚外情佢隨時會坐監,反問我係咪好想佢坐監"
樓主, 你老公都好搞笑喎, 佢明知重婚要坐監, 咁又去做? 咪將個責任推比你先得o架?!

我係你, 婚, 我唔會主動離, 反正你老公都個
個星期返屋企, 咪同上面個女人鬥長命o羅, 你一日o係度, 佢都唔洗旨意坐正, 讓乜鬼路, 明知個男人有老婆o架啦, 佢自己攞o黎衰o既!

宜家最實際o既, 就係o係你老公身上攞錢, 1o黎
你為個家仆心仆命, 呢 d 係你應得o既; 2 o黎 d 錢落o係你手點都好過落o係人地手, 為o左自己同個仔, 點都要同你老公講金~~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

I will make him 坐監
2奶 will leave him if he cannot make money.

Do you have a job?

伯爵府

樓主, 真好難明白一個男人愛你既同時又有另一個女人, 唔知好地地, 知道既真係令我作嘔.
男人總愛拖, 唔好比佢牽住你走, 長始落去你都唔會開心呀, 不過現實D解決左佢吧. 就當放條生路比自己, 呢個男人要唔要都把了. 不過唔要佢之前可以既緊係盡量CAP下佢D錢先啦. GOOD LUCK

複式洋房

回覆 2# hk430 的文章

我都擔心離婚後佢會受個女人影響會俾俾下唔俾,咁我同個仔唔知點算.

複式洋房

回覆 5# 是是但但 的文章

我嘅娘家已沒有人啦.

複式洋房

原帖由 mosibaby 於 09-10-3 19:11 發表
樓主, 唔好俾你個c6扼呀! 佢個2奶仔可以返去跟個2奶戶籍, 就算真係冇戶籍都可以讀d私人學校, 冇戶籍都可以讀公家學校不過要俾錢姐! 我舅父都係大6人, 本身有老婆同1仔1女, 而家又有件2奶, 生左2個仔, 都係咁跟左個2 ...

我都同佢講過,叫佢唔好當我白痴,我都有問過人.但佢竟然話大陸二奶隔離左近都知佢哋關係,會有很多時有公安上屋企查証件喎,就有機會俾人拉.

複式洋房

原帖由 gutgut22 於 09-10-3 15:51 發表
做錯事要自己承擔後果~咁大個人叫佢自己諗清楚~

佢話離婚唔會改變而家咁~你可以肯定ma???

仲有就係~做咩要讓個老公比人???

比我~唔離~做咩要益佢啊~要坐監既話~係佢應該~係老公又點~我完全唔可以接受佢有第二個女 ...

連我C6嘅家姐都叫我,如果要離婚又唔俾錢,就上大陸告佢通姦,等佢坐監受到應得懲罰.

複式洋房

原帖由 omother 於 09-10-3 16:41 發表
既然你 c6 沒有勉強你離婚, 咁就敵不動, 我不動 la, 反正事發一段時間, 最難過的日子應已捱過, 而你 c6 日常對你地亦不錯, 咁就再睇定 d 先. 日常扮下靚, 盡量想開些, 或上來傾下計.

個 2 奶講乜你唔駛理, 最好借機 ...

我并未放得低,現在有時也會流淚,偷偷哭泣,不能釋懷,我簡中都會想自殺,但每次我想起個仔以後無人理,才打消這念頭.

禁止發言

等待驗證會員

我好理解好的感受,因我的CASE同好的有D似,如果我係妳,我唔會離婚,因為萬一真的離緍.他就會和個女人結婚,到時候,個女人可以申請來港定居,妳諗諗,到時候,咪重督眼督鼻,另外,樓主要有心理準備,港人所生的子女,係可以來港的,所以就算唔離緍,他的仔仔可以來港讀書的,如果來港讀書,會唔會又有其他情況發生呢!?
我都覺得,好似其他sister咁話,驚如真的離緍,要他每個月比妳瞻養費,會驚比比吓會拖或唔比.雖然唔離緍而要比家用,都有可能唔比,但妳要諗諗,話晒老婆都可以大聲D,如果係前妻的身份問佢攞瞻養費,個難度會唔會比較高D呢!總之唔好理現在,他點講點講,黎緊的嘢無人知呀!?
如有可能的話,樓主都係盡量keep 得一蚊得一蚊,keep一舊或樓就更加好,因為亞仔嚴格來講都重係細,妳諗吓第日讀書,條路幾長,要洗幾多錢,仔仔係咪讀Form III呢!?我的仔讀FORM I,所以我明白由一個女人帶個仔,其實條路,唔咪咁易行!!

至於個女人,唔洗理佢講咩嘢,咪當佢唱歌就得喇,無厘由送個老公比佢呀!?個女人玩到今時今日這個地步,唔通唔洗負責任呀,明知人哋有老公,都無道義可言啦!佢哋有佢哋的解決辨法,唔洗同佢哋擔心WOW!

雖然,妳現在的心情會比較反覆,妳要自己揾D自己鍾意的嘢做,盡量唔好諗咁多,衰D講句,一日唔離緍,個話事權,妳還有份參與,但如離緍,到時候,就唔到妳話事喇.
但話分兩頭,如自己的情緒已到頂唔到的情況吓,有時候,離開會係另一種解決.

唔好意思,我都係有感而發,講咗咁長.樓主要振作,要加油,多些上黎BK同SISTER傾吓,個心情會好D,我都係用這個方法去舒緩自己的情緒.

複式洋房

呢d case真係見得多了. 學阿媽話, 做人都係現實d好.
非常贊同其他sis講, 不如搵基會拎舊錢/樓傍下身啦.

你老公識得諗係大6會比人告佢重婚, 點解唔諗下你都可以告佢?
唔好同佢離婚, 唔好比個機會個大6女人, 冇必要將個老公拱手相讓丫. 係會好辛苦, 但係你個仔仲細, 點解你個仔要冇老豆, 人地個仔就可以有完整家庭?

首頁

尾頁

跳至