論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有兩個小朋友,一個4.5歲,一個3歲,近排考慮緊是否唔再用工人,佢既工作主要係煮午晚餐,清潔,燙衫,或者係我去街買野果陣幫手睇下小朋友,每日下午多數時候佢都無野做,因為一個小朋友訓覺,另一個做功課,到左九月份,兩個小朋友一齊番下午班,佢更加得閒.

我地間屋好細,兩間房,佢用左一間房,老公訓廳,我同兩個小朋友訓,依家我諗緊唔用佢,佢間房用作兩個仔房,但我就要負擔起所有家務工作(同埋一個月多左三千幾蚊,都好好駛哦).一方面我好想多d私隱,唔想多個人係度,另一方面又驚到時自己會辛苦,情緒會差,處於猶豫不決階段.

可否俾d意見呢.

珍珠宮

好媽媽勳章

如果我係你, 我會自己睇返小朋友啦, 因為小朋友返幼稚園, 你都有私人時間做自己嘢, 如果真係覺得做家務辛苦, 不如請家務助理同你分擔吓囉 ^^

答返標題, 我諗阿仔到咗中一我唔請工人喇, 佢都開始大喇, 在這之前我都要用工人, 因為我係在職媽媽
原帖由 MandyChau 於 10-2-9 15:28 發表
我有兩個小朋友,一個4.5歲,一個3歲,近排考慮緊是否唔再用工人,佢既工作主要係煮午晚餐,清潔,燙衫,或者係我去街買野果陣幫手睇下小朋友,每日下午多數時候佢都無野做,因為一個小朋友訓覺,另一個做功課,到左九月份,兩個 ...

禁止訪問

大宅

如果小朋友可以自己睇,又應付到家頭妯務,咁就慳番3千幾蚊啦!

男爵府

等個女升中, 我就唔用工人, 改用鍾點. 真唔想有外人係屋企, 工人唔好又激到死. 試過無工人幾個月, 都唔知幾 free 幾 happy. 我正期待呢一日.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都等緊呢一日 , 其實我工人都算ok的, 不過皮費好貴呀大佬........
原帖由 3509 於 10-2-9 06:54 PM 發表
等個女升中, 我就唔用工人, 改用鍾點. 真唔想有外人係屋企, 工人唔好又激到死. 試過無工人幾個月, 都唔知幾 free 幾 happy. 我正期待呢一日.

大宅

我係在職媽媽, 我試過無工人十日, 我就真係頂唔順!!!

其實真係睇你慣唔慣做家務! 有冇EQ日日對住小朋友!!!

珍珠宮

原帖由 MandyChau 於 10-2-9 15:28 發表
我有兩個小朋友,一個4.5歲,一個3歲,近排考慮緊是否唔再用工人,佢既工作主要係煮午晚餐,清潔,燙衫,或者係我去街買野果陣幫手睇下小朋友,每日下午多數時候佢都無野做,因為一個小朋友訓覺,另一個做功課,到左九月份,兩個 ...

除非你C6會幫手做家務, 否則到要睇小朋友功課嗰陣就會冇晒時間同佢地玩!你個case可以請鐘點, 一個week幫兩日做4個鐘, 一個月都係千幾蚊!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

點解唔係工人訓廳, 係你老公訓
如果經濟許可,我一定會讚成!

公爵府

我都想問同一個問題, 點解唔係工人訓廳既?
或者工人同小朋友一間房~

公爵府

我覺得到小朋友F1, 就會唔用工人, 始終工人都唔係長遠, 到小朋友大過左, 可以照顧自己就冇咁既需要~

侯爵府

死啦, 我衣家用慣咗工人, 吾知第二時可吾可以自己做番家務添, 學你地話齋都想有番自己私隠, 有番我地一家三口的天地。

伯爵府

好期望有此一日, 重獲自由,

男爵府

我女返小學我已經唔請工人,請家務助理啦, 依家閂埋門一家人,真係好開心呀。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 reneeleung 於 10-2-9 16:21 發表
如果在職媽媽, 到小朋友12歲以上就可以唔要工人, 因為小朋友可以自己留响屋企.

應該係15歲以下唔可以獨留, 之前有報導提過.
不過, 到得12歲, 其實真係可以照顧到自己, 講緊可能係幾個鐘咁.
其實條例應該改下啦....我地呢d雙職父母, 如果唔係有能力請外傭, 都好多要獨留小朋友在家一陣架啦.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 幸福黃太太 於 10-2-9 21:57 發表
我都想問同一個問題, 點解唔係工人訓廳既?
或者工人同小朋友一間房~

我又覺得樓主呢個係冇辦法中嘅辦法
工人要有固定同埋有遮擋嘅地方休息

別墅

原帖由 123BB 於 10-2-10 09:20 發表
我女返小學我已經唔請工人,請家務助理啦, 依家閂埋門一家人,真係好開心呀。

我都想...... 但想問, 如果子女放假, 可以點安排 ?
由其子女放長假 (如 : 新年, 復活節, 聖誕節.....)
家務助理可長時間留於你家中代為照顧嗎 ?
如不是學校假期, 是否會代接送子女上學 ?
薪金怎樣計算 ?
sorry ~ 太多問題 !

伯爵府

我仲複雜, 兩個都輪休輪班, 紅日都要返工,
無家人可以幫手, 鐘點唔使諗, 唔知比公主折磨到幾時,

政府真係對請公主的僱主不薄, 公司請人可以扣稅, 我地無不特止, 仲要比個個月比$400(暫免除外)+超正福利, 不知物道理,

鼓勵生育用把口就得?

珍珠宮

如果我失業, 又决定以後唔do既, 咁就可以唔用工人喇~~

我個case, 反而唔係睇小朋友有幾大~

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至