跳至

首頁
12345...13

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

唔好成日"聽人講" 啦!

你係咪想問官立或資助小學, 定係直資呀?

如果係官立或資助小學, 就睇吓D offical o既 website 好過啦~

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

KIDS411,

小一除直資收生 及 律官校既叩門一環先有INTERIVEW, 小一首輪選校係唔需要遞交任何成績表文件, 係計分制...

萬一首輪未有份兒, 就會等每年一月份收到電腦派位表中央派位, 即係我地平時講既大抽獎, 都係唔需要遞交任何成續表..

當完成大抽獎, 即係第三輪6月份叩門一環, 你就需要為小朋友準備一份PROFILE去你心儀既小學填表一併遞交...

你今年揀小學咩?

大宅

睇成績/交成績表的係直資 & 私立小學.

津校到左叩門階段都要交成績.

雖然唔係所有幼稚園都會有成績表, 但都會有評估表, 有獎狀.

另外, 除左幼稚園比的成績表/評估表, 好多家長都會安排小朋友學興趣班, 咁樣, 興趣班都會有cert, 考小學時要出示埋, 有幾多比幾多啦.

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

公爵府

剎到埋身先算啦!

咁早緊張, 眼角有魚尾紋架!

男爵府

我個囡準备選小學la!!!緊張c la!!!!份申請表好難填甘,好多吾明!!!

大宅

原帖由 chu87377 於 10-9-6 23:12 發表
我個囡準备選小學la!!!緊張c la!!!!份申請表好難填甘,好多吾明!!!

學校有冇派教統局果隻光碟呀? 睇咗就一清二楚了~

大宅

我出年先揀小學, 今年已經好緊張, 見朋友去睇小學開放日, 我都好想去睇下..我想問下大家如果有20分係唔係好大機會入到架

公爵府

chu87377 ,

唔明邊項, 問下, 解答你

coyeeyee ,

手上20分, 睇下你揀邊間, 兩間舊墟就未聽過入唔到, 相反阮鄭就入唔到, 可能兩間舊墟係開大班, 而阮鄭廣福做小班教學既關係, 不過今年我朋友既唔知咩親戚朋友係大抽獎時, 阮鄭銀禧排第二都入到...?(補充我未親眼見過張FORM架)

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

現在例出比效受歡迎小學今個學年的班級結構,家長可作參考:

重要日子:九月二十四日至三十日(交表)

2010/11班級結構:

保良局田家炳千禧小學 小一5班
聖公會阮鄭夢芹銀禧小學 小一5班
大埔舊墟公立學校(寶湖道)小一5班

大埔舊墟公立學校 小一4班
大埔崇德黃建常紀念學校 小一4班
香港教育學院賽馬會小學 小一3班
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

別墅

20分 真係好視付你選咩小學, 因為如果基督教小學, 真係大把人都會有20分. 我識人兄姐係畢業生(阮鄭-廣福), 第一輪入唔到, 但係第二輪就OK o左.
出口日本鞋仔專門店
適合6-24個月bb, 歡迎到以下Shopping-kingdom選購
http://www.shopping-kingdom.com/index.php?app=store&id=33265

大宅

請問第二輪係唔係大抽籤入到, 咁係係唔係第一及第二都係寫阮鄭呀

原帖由 fkkfi 於 10-9-7 11:22 發表
20分 真係好視付你選咩小學, 因為如果基督教小學, 真係大把人都會有20分. 我識人兄姐係畢業生(阮鄭-廣福), 第一輪入唔到, 但係第二輪就OK o左.

大宅

Mrs. so,

其實20分好多人都有, 真係睇好唔好彩囉, 仲有一年時間比我觀察

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

學校網

甲類*

Type A *

乙類*
Type B *

Sub-total

1 - 3

1 - 3

4 - 10

Beyond 10

1 445

* : 學校自行分配學位分為兩類:
甲類供有兄姊在該小學就讀或父母在該小學就職的申請人的學位,此類學位約佔學校小一學額百分之三十; 乙類根據「計分辦法準則分配的學位,此類學位佔學校小一學額不少於百分之二十。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

我想問下賽小同田千又如何?

自行賽小15分是否很難?

統一派位田千放第2是否可行? 好煩惱!

大宅

原帖由 heygirl 於 10-9-7 14:02 發表
我想問下賽小同田千又如何?

自行賽小15分是否很難?

統一派位田千放第2是否可行? 好煩惱!

我地之前都有好多家長放田千係第2/3位都入到~~~
至於賽少, 唔放第一位就一定入唔到!

公爵府

賽小開三班, 真係有競爭。

田千第一輪拎住15分北區既都收左,如果放二三唔難,中途插班都有位。。。

大宅

想問阮鄭(廣福)得15分, 係唔係冇機會入?

另外蔡衍濤小學ok嗎?

Hello! 我叫 Vinci, 係囝囝, 我係05年10月2號出世!你地快d去睇下我個blog!

首頁
12345...13

尾頁

跳至