論盡家傭

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

11月中入紙去AGENT, 咩時候先有imm. no? 工人大約咩時候先黎到? 我工人依個月走啦, 點算?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我只係知道成個程序要2.5個月左右,才會到香港...

大宅

咁即喺話最快都要1月尾, 咁我真喺C得
原帖由 wcpcelia 於 10-12-5 15:56 發表
我只係知道成個程序要2.5個月左右,才會到香港...

水晶宮

6-8weeks

大宅

我都係7-8個星期到, 但一要打電話追

大宅

6-8 week / 7-8 week咁快?

請問你地喺由入紙去agent 定imm.寄信通知你ref. no.開始計呀?

我現在還未收到imm的信呀

大宅

有冇人可以答我呀, tks~

大宅

我都唔知入紙呢回事,我個agent話5-6weeks就得.

28/10簽約,但agent話因星期一先會做野,所以等於1/11簽;
2/12收都入境處的信,有ref. no.封信係30/11發的;我check返原來agent23/11先同我去交form.
我call agent佢話應該13/12左右就ok了(唔知係咪真).當然我自己都會追入境處啦

男爵府

畀面勳章

你個印/菲是否"現醒" ?
我個菲頭一個星期入菲律賓領事館. (7 DAYS) 27/9
再入一個星期入境處取號碼 (要僱主追入境處 5-6 DAYS)4/10
再入加急信比入境處(我前印是肺癆)25/10批左VISA
再等工人由菲律賓飛抵港 (6/11避過左菲保險事件)

前前后后共6星期.mouth:
不過兩公婆工作,我要每天4時下班(要測試老闆對我底線)趕回家接囝校車,自已一腳踢家務....非人生活

大宅

我個喺海外菲傭, 但佢已經完成training(菲gov必要的), 我11月中簽完, agent話佢16號左右send過去菲比工人簽, 我cfm咗工人已經簽咗, 但我現在連imm的信還未收到, 所以好擔心囉

原帖由 fw9166 於 10-12-6 15:56 發表
我個菲頭一個星期入菲律賓領事館. (7 DAYS) 27/9
再入一個星期入境處取號碼 (要僱主追入境處 5-6 DAYS)4/10
再等工人由菲律賓飛抵港 (6/11避 ...

大宅

你個喺印/菲呀? 有ref no.幾耐先追入境處加快呀?

原帖由 Nail 於 10-12-6 15:43 發表
我都唔知入紙呢回事,我個agent話5-6weeks就得.

28/10簽約,但agent話因星期一先會做野,所以等於1/11簽;
2/12收都入境處的信,有ref. no.封信係30/11發的;我check返原來agent23/11先同我去交form.
我call agent佢話應 ...

別墅

原帖由 fw9166 於 10-12-6 15:56 發表
再等工人由菲律賓飛抵港 (6/11避 ...

我想問清楚d, 如果agent入左文件去入境處,
係咪要等到有ref. no.先可以打去追??
如果未有ref. no.我追唔追到??

文件入左入境處, 等幾多日先收到ref.no.?

男爵府

畀面勳章

回覆見"紅字"

我想問清楚d, 如果agent入左文件去入境處,
係咪要等到有ref. no.先可以打去追?? 自已追快D,只要講僱主資料,入境處一按機就查到,唔洗等入境處寄封信到AGENT,AGENT亦唔會幫你追得咁貼囉.我一日打2次,早上一次,下午一次,仲check埋入境處網頁是否已批visa
如果未有ref. no.我追唔追到?? 未收到,都可以追,但入境處都會等有no>才會受理...

文件入左入境處, 等幾多日先收到ref.no.? ...5-6天就有no.

男爵府

畀面勳章

你的文件要寄去菲律賓度叫工人簽署,相對要耐d<我工人係香港大家到agent度即簽,所以一定比你快,而且簽完係即入香港菲律賓領事館.
因工人是現醒,佢不能夠等我,..(14天期) 所以佢簽晒d野返菲律賓等入境處批visa才返港..

不過我agent都係"寬老懶理",全靠自已早午打一次追入境處,等得個agent幫手追都死左....

原帖由 坤囡囡 於 10-12-6 16:04 發表
我個喺海外菲傭, 但佢已經完成training(菲gov必要的), 我11月中簽完, agent話佢16號左右send過去菲比工人簽, 我cfm咗工人已經簽咗, 但我現在連imm的信還未收到, 所以好擔心囉

...

別墅

原帖由 fw9166 於 10-12-6 16:58 發表
回覆見"紅字"

我想問清楚d, 如果agent入左文件去入境處, 是
係咪要等到有ref. no.先可以打去追?? 自已追快D,只要講僱主資料,入境處一按機就查到,唔洗等入境處寄封信到AGENT,AGENT亦唔會幫你追得咁貼囉.我一日打2次,早 ...

我比較蠢.....

係咪如果agent話已經入左文件去入境處, 第二日我就可以打去入境處追?

如果照你所講, 有ref.no先受理, 係咪未有ref.no.時就打去講僱主資料要求加快!! 咁ref.no.會唔會快d出到?

你入左文件去入境處, 幾耐先出ref.no.?

你有左ref. no.之後幾耐先批visa?

我上星期先簽, 我諗緊有冇可能1月中甚至頭工人可以上工,我真係等工人救命架....

大宅

文件入了入境處就一個星期會有ref. no., 一有ref no.就可追.
但係我都唔知點追好,一來個電話勁難打,打極都係留言,同埋唔知仲可以同個staff講乜,所以我只打了1次,email了2次,fax了1次,聽日試下打唔打到

男爵府

畀面勳章

我早午打去都係要講彩數,一係晨咁早,同埋就黎收工時....不停打,重撥功能就發揮作用
要有恆心,因為自已又要返工,又要4點仆去接校車仲辛苦...所以我好比心機勁打...追個工人快D黎架.

原帖由 Nail 於 10-12-6 18:01 發表
文件入了入境處就一個星期會有ref. no., 一有ref no.就可追.
但係我都唔知點追好,一來個電話勁難打,打極都係留言,同埋唔知仲可以同個staff講乜,所以我只打了1次,email了2次,fax了1次,聽日試下打唔打到 ...

大宅

Nail

入境處過邊有消息未呀?
原帖由 Nail 於 10-12-6 18:01 發表
但係我都唔知點追好,一來個電話勁難打,打極都係留言,同埋唔知仲可以同個staff講乜,所以我只打了1次,email了2次,fax了1次,聽日試下打唔打到 ...

大宅

未呀,尋日入境處打來話要補文件,我即刻話俾agent聽,agent補返(搞錯,竟然交漏!!).今日我打去入境處,佢話收到文件,而家主任仲睇緊.

原帖由 坤囡囡 於 10-12-8 16:50 發表
Nail

入境處過邊有消息未呀?

大宅

吓, agent交漏定你比漏? 咁你之後要追下啦, 唉, 我都唔知幾時先攪掂

原帖由 Nail 於 10-12-8 17:05 發表
未呀,尋日入境處打來話要補文件,我即刻話俾agent聽,agent補返(搞錯,竟然交漏!!).今日我打去入境處,佢話收到文件,而家主任仲睇緊.

首頁
12345...9

尾頁

跳至