跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女有讀障成績唔好, 知道一定冇可能入brand1中學, 請問有冇brand2頭中學推介.
thanks!

伯爵府

牛年勳章

有讀障成績唔好,難以入到 band 2頭學校,入到也可能年年要留級,應選擇配合子女程度的學校。

band 2 學校有救恩、圓玄、何中、孫方中及聖道。

大宅

原帖由 tictactoe 於 11-3-6 08:30 發表
有讀障成績唔好,難以入到 band 2頭學校,入到也可能年年要留級,應選擇配合子女程度的學校。

band 2 學校有救恩、圓玄、何中、孫方中及聖道。

Thanks tictactoe
我原本想比個女讀 '恩主教' 係唔係機會好低? 而以上幾間學校的校風同學生係唔係都ok?
謝謝!

大宅

原帖由 tictactoe 於 11-3-6 08:30 發表
應選擇配合子女程度的學校。

比你好彩入到去但跟唔上, 永遠都係比人忽略的一群, 到時無晒各方面ge自信心, 真係可以影响佢一世ga! 有時我地做事唔好以大人觀點去睇最終受害人/受益人都係個小朋友. 以為比最好ge 嘢佢, 到頭來係辛苦咗佢.

我同亞仔星期六先見完恩主教中一interview, 聽亞仔講d小朋友程度真係可以几參差. 首輪只得2個機會, 咁咪因大人的"心願"而浪費咗囉.

救恩係band 2 最好的一個選擇(我個人認為),今年都近800人入表比band 1 入表的人仲要多, 加上又縮班, 你一定要計埋條數在內.

大宅

你自選選左邊兩間?
你個女係band 幾學生?

原帖由 honeysara 於 11-3-6 07:26 發表
我個女有讀障成績唔好, 知道一定冇可能入brand1中學, 請問有冇brand2頭中學推介.
thanks!

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實自行學位只係俾band 1頭既學生玩,
band 1中至band 1尾只係陪玩,band 2以下更加...........唉.......
所謂54個學額,扣埋校董/校長d"老友記",
學校有得揀都揀band 1頭/中 既學生,
所以唔好俾自己/子女太大壓力.
好明顯'恩主教'自行只會收band 1生,
如果囡囡唔係band 1,入讀既機率自己唔大.

大宅

除左孫方外, 我都有朋友D仔囡讀救恩、圓玄、何中, 佢地都覺間學校好好, D老師好關心學生, 佢地D仔女都讀得好開心

原帖由 honeysara 於 11-3-7 07:13 發表

Thanks tictactoe
我原本想比個女讀 '恩主教' 係唔係機會好低? 而以上幾間學校的校風同學生係唔係都ok?
謝謝!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

如果咁多間救恩叫做最好校風...

孫中有家長話佢係山無得外出LUNCH, 校風較好, 但係成績就麻麻, 運動一流既學校...

救恩唔係升左呢咩, 我朋友女女係救恩畢業, 佢話救恩係BAND ONE喎...

伯爵府

牛年勳章

教育局是沒有將學校分band的,學校的所謂banding通常是指其中一新生的banding。
5年前,救恩的確是band 1 的。
現在,區內學生人數急降,band 1生一定選英中,不會選救恩。

孫方中由於在山上,學生很少在大埔某處聚集,很難得知其校風。

不過,學生的banding決定學校的校風。

原帖由 mrs.so 於 11-3-7 15:53 發表
如果咁多間救恩叫做最好校風...

孫中有家長話佢係山無得外出LUNCH, 校風較好, 但係成績就麻麻, 運動一流既學校...

救恩唔係升左呢咩, 我朋友女女係救恩畢業, 佢話救恩係BAND ONE喎... ...

大宅

Tictactoe:

你又點睇羅定邦呢?
救恩 同羅定邦你會選那一間呢?

原帖由 tictactoe 於 11-3-7 20:22 發表
教育局是沒有將學校分band的,學校的所謂banding通常是指其中一新生的banding。
5年前,救恩的確是band 1 的。
現在,區內學生人數急降,band 1生一定選英中,不會選救恩。

孫方中由於在山上,學生很少在大埔某處聚集,很難得知其 ...

公爵府

咁即係救恩現時唔係揀BAND ONE學生組別, 即使BAND TWO組別既學生都收...

但係上年我跟朋友女女返去救恩參加中五畢業禮, 佢地既老師話佢地只會揀BAND ONE組別既學生, 唔達標係唔會收到INTERVIEW信, 咁因為縮班關係, 所以要收其他組別既學生?

何中/圓玄我一向都覺得佢地係同LEVEL學校, 不過我對於何中較熟悉, 我既母校, 好唔好見人見智...

公爵府

另外, 想問下羅定邦/三育兩間直資有咩特點係值得入讀?

因為朋友仔仔今年升中, 有人話羅定邦學費貴, 唔係簡介會所講咁好, 至於三育, 學費較平, 亦係全英語上堂, 又有外國交流團, 學校嚴謹學生操行, 其實係唔係, 麻煩比點意見!!!

唔該哂!

伯爵府

牛年勳章

救恩當然想只收band 1生,但有幾多 band 1生會將救恩作第一志願? 而且自行學位只佔三成,統一派位佔七成。

原帖由 mrs.so 於 11-3-7 21:49 發表
咁即係救恩現時唔係揀BAND ONE學生組別, 即使BAND TWO組別既學生都收...

但係上年我跟朋友女女返去救恩參加中五畢業禮, 佢地既老師話佢地只會揀BAND ONE組別既學生, 唔達標係唔會收到INTERVIEW信, 咁因為縮班關係, ...

公爵府

我又覺得唔係咁睇喎, 有家長為求保險, 第一輪入兩間時, 一間一定係必想入, 第二間一定係保險, 例如:第一間係莫記/王記/恩記/柏雨/沐恩, 第二間保險就揀救恩, 我見好多家長都係咁入表, 咁其實係好唔好呢?

大宅

據我所知教恩大部份學生都係band 2 頭的
好似我仔學校為列, 入教恩都係band 2 頭學生
當然都有d好似你所講band 1 尾的買個保障, 係大抽獎時將教恩放係2-3位,所以教恩都有收小部份band 1 學生
原帖由 mrs.so 於 11-3-7 21:49 發表

但係上年我跟朋友女女返去救恩參加中五畢業禮, 佢地既老師話佢地只會揀BAND ONE組別既學生, 唔達標係唔會收到INTERVIEW信, 咁因為縮班關係, ...

大宅

我個仔的一班band 1尾的都有人選救恩(讀得無咁大壓力), band 2 頭至中的都會選佢, band 2尾後的又想博一博好過去咗d 唔知mug 地方. 可能係咁所以救恩的入表名額先至多過d band 1 校.

我見老c時, 佢都係話救恩是band 2 頭wor, 但我都信如讀到英文班的話都係唔錯ga. 我最buy 係feel 到2位校長好有校育熱誠.

原帖由 tictactoe 於 11-3-7 22:02 發表
救恩當然想只收band 1生,但有幾多 band 1生會將救恩作第一志願? 而且自行學位只佔三成,統一派位佔七成。

公爵府

謝謝兩位!

因為有幾間中學已經轉左校長一段時間, 好多唔同既轉變, 所以都係要密切留意中學情況!

原帖由 縉媽 於 11-3-8 09:50 發表
我個仔的一班band 1尾的都有人選救恩(讀得無咁大壓力), band 2 頭至中的都會選佢, band 2尾後的又想博一博好過去咗d 唔知mug 地方. 可能係咁所以救恩的入表名額先至多過d band 1 校.

我見老c時, 佢都係話救恩是ban ...

大宅

mrs so. 你兩個仔現在讀幾年級呀? 大仔係米5年及級?

原帖由 mrs.so 於 11-3-8 09:54 發表
謝謝兩位!

因為有幾間中學已經轉左校長一段時間, 好多唔同既轉變, 所以都係要密切留意中學情況!

公爵府

我大仔4年班, 細仔1年班...

原帖由 MonAnson 於 11-3-8 10:06 發表
mrs so. 你兩個仔現在讀幾年級呀? 大仔係米5年及級?

大宅

2年後到你個仔升中時, 唔知教育政策又有冇野改呢
今年都算多了, 334, 微調, 縮班, 真令我地無所適從

原帖由 mrs.so 於 11-3-8 10:14 發表
我大仔4年班, 細仔1年班...

首頁

尾頁

跳至