自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

昨晚回家, 我收到MPF的年結通知書. 原來我儲左10年零7個月的錢, 回報只賺$8700多. 咁平均一年只有810多DD 錢增長. 咁我點退休呀. 基金佬, 你點做野呀. 我已65%高增長 + 35% 是保本都系咁.

大宅

MPF一定要取消!

大宅

支持 取消mpf

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 B-bu 於 11-3-8 09:08 發表
昨晚回家, 我收到MPF的年結通知書. 原來我儲左10年零7個月的錢, 回報只賺$8700多. 咁平均一年只有810多DD 錢增長. 咁我點退休呀. 基金佬, 你點做野呀. 我已65%高增長 + 35% 是保本都系咁. ...
我都係, over 10年都係賺得萬幾蚊....上年仲要賺得3佰幾蚊....好想拎返d錢呀...再咁落去, 渣都無

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仲要... 到時被公司炒 或 退休, 果一半仲要比公司來抵銷 D 長期服務金

都唔知還個諗埋呢 D 廢方案

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我全部大中華都係賺八成(9年多)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

好媽媽勳章

CANCEL MPF :tongue:

伯爵府

我同事仲慘100%高風險, 反蝕幾萬銀. 咁其實我地點選才對呀. 高又蝕, 低又只可保本. 如保本, 不如放在銀行saving. 好似我一半一半咁, 得個幾百$1年, 我自已走去買股票都賺到回來啦. 駛乜佢地幫我呀

伯爵府

樓主 65% 係高風險? 咁梗係蝕晒啦. 我只會買中險同低險, 10 年間 turnover 係 45%, 我又幾滿意喎.

王國長老

王國長老

原帖由 rabbit75 於 11-3-8 09:33 發表

我幾年前轉左做大中華, 跟住冇理過d statement
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 B-bu 於 11-3-8 09:08 發表
昨晚回家, 我收到MPF的年結通知書. 原來我儲左10年零7個月的錢, 回報只賺$8700多. 咁平均一年只有810多DD 錢增長. 咁我點退休呀. 基金佬, 你點做野呀. 我已65%高增長 + 35% 是保本都系咁. ...

唔係wor....
我個戶口係 2000年開始 至 2003年 仲郁緊 之後就停左保留 , 一直無入錢落去 , 所以入面在 2003時只係得無2萬.... 即由 2003尾至 2010 都係自己在滾存....

我揀左 80% 係恆指股票個d ...20% 係最保本個隻....
今年年報.... 現在有4萬幾wor.... (唔知有無看錯)...

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

畀面勳章

我由始至終都唔識睇張MPF結算表
日本の平安を祈ります

大宅

其實我都唔係好識
醉心於 - 蝶古巴特拼貼 、黏土、 等 手工藝

decoupage 是一種活用專用紙及餐巾剪裁技法,
拼貼出既復古又新潮的傢具、雜貨,
把一切平平無奇的事物改裝。

有興趣可以大家一起分享~~ ^^

伯爵府

原帖由 rabbit75 於 11-3-8 09:33 發表

兔兄, 你就好啦. 你公司用邊間架, 用佢地d乜野組合呀. 你知間間強積金組合都不同. 我見到的乜都有, D分佈好似炒埋一碟, 但求平衡到咁. 我地d收入不高, MPF的存款不高的人, 真系靠MPF真系死得.

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 大力mi 於 11-3-8 09:43 發表
我由始至終都唔識睇張MPF結算表

我又係睇唔多明 , 我直接打去 hsbc 熱線問....
個 staff 同我計番... 先知賺蝕
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我嗰份都唔錯喎!
加上又唔係而家提款,
唯有由得佢長擺囉。

大宅

紫荊花革命下一步要取消mpf~~~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我有個ac本來得幾千蚊(d保留賬戶)..最近賺左double wor...我好似係2個高風險..50%咩增長-50%香港股票

男爵府

support cancel mpf

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同老公就係全部100%高風險, 點知一個海嘯就無左 1/3

原帖由 B-bu 於 11-3-8 09:37 發表
我同事仲慘100%高風險, 反蝕幾萬銀. 咁其實我地點選才對呀. 高又蝕, 低又只可保本. 如保本, 不如放在銀行saving. 好似我一半一半咁, 得個幾百$1年, 我自已走去買股票都賺到回來啦. 駛乜佢地幫我呀 :igiveup ...

首頁

尾頁

跳至