嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好擔心~

大宅

37.2好正常喎,上次打針,個姑娘都話38度先要食葯的,不用胆心

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔係燒,但都要留意住

大宅

今日睇醫生都係37.2度,醫生話作發燒,俾左D退燒藥阿B食,食左1次.......
但係剛剛探都係37.2咁仲食唔食藥好??

kellyly  都唔係燒,媽媽唔好亂咁比BB食藥,你可以比多D水佢飲,而且仲可以抺身又可沖涼,發燒呢係37.8就要留意住LA,38就燒LA,有時熱少少都會37.2-3 KA  發表於 11-5-25 01:17
sukiau  作發燒 不是等於發燒, 我通常39先比退燒藥佢食  發表於 11-5-25 00:06

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

38以上先食.你可以同佢BATH

公爵府

如果你平時同bb 探開熱都係37.x 的話就不算燒law, 不過如果你bb 平時係36.x 的話, e+ 高左, 即是說bb 有病了. 不過唔係病得serious. 如果bb 表現得好不c 服, 即是37.x 我都會比佢食退燒藥, 尤其係訓覺前. 相反如果bb 表現得同平常一樣, 就可以不食. 但要留意, 通常一到半夜, d 燒會起得比平日西利, 係越夜越燒.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

唔算!

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

以我D仔為例,平時都係36.5左右,如果過咗37,我就肯定佢已經係開始燒

伯爵府

講左咁耐, 你用咩探法先..........

男爵府

我囝朝朝起身都37.7度, 過一陣會回落返37.1-2, 呢D係佢平時度數, 佢過咗38度我會留意住先, 開始再上先比退燒藥佢食, 有時D體溫會高D底D, 你BB37.2 就比退燒藥佢食梗係唔退燒, 因為佢都唔係發燒, 呢D度數留意住先都冇問題, 咁心急比BB退燒藥, 冇燒食藥唔好架, 連醫生都咁講

男爵府

好媽媽勳章

可參考仁安醫院資料 ;
http://www.union.org/paediatrics/tc_chi/knowledge_1.php

別墅

37.2度算正常, 一般38度以上才算發燒

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

醫生話超過37.5 先叫做發燒.
所以37.2 唔駛食藥.

別墅

同亞囝睇開果個兒科e生教我,如果bb發燒,咁就每5至10分鐘同bb探熱,到左一個度數停左先至比退燒葯bb食…

例如︰
第1次探到38.3,隔5分鐘探第2次係38.5,第3次係38.5,第4次係38.6,第5次係38.6… 到第8次都係38.6,咁先至食退燒葯…

如果去睇e生時,你就可以話比e生知bb最高燒係幾多…

仲有呀,個e生話退燒葯唔係用黎e亞b,只可以令bb病得舒服d…

大宅

環保接龍勳章

38度先要食退燒藥o架!
如果37.2度已經比藥佢食,到佢再高d燒時,d藥根本對佢起唔到作用o架啦,唔好亂比bb食藥,37.2度可以比d水佢飲or同佢沖個涼or用水同佢抺下身先啦,如果再高少少又未到38度,可以比退熱貼佢啦,唔好即刻就比藥佢食,佢係bb,唔係大人,大人食太多藥都唔好啦,何況係bb??

有時呢,做媽媽係會緊張個b,但都要有智慧去處理呢d事,咁阿b先會健康o架.

大宅

我問過3個醫生, 個個講法唔同, 37.3, 37.5都有, 好似上面幾位媽咪所講, 最重要係bb平時體溫幾多度?我個fd個仔是36.5, 我個女是36左右, 所以佢覺得38度先食退燒藥, 而我就覺得37.3度阿女就算有燒了。

子爵府

回覆 jj301 的帖子

我B個家庭醫生(A)話,退燒葯好傷肝架,唔好亂食.
佢指示係38.6度先食.
另一個睇開既醫生(B),就話38度可以食.
另要留意,退燒葯4小時食一次,B醫生開葯(份量一樣)話一日可六次,但A醫生話一日最多四次.
食完葯,退一陣,但葯力過,又會燒,又要食,一日總要食上五六次.
既然退燒葯食多唔好,我會跟A醫生指示一日最多四次.所以如日間燒得唔高,我唔會比BB食住.到黃昏通常開始燒得高D,半夜仲高.到時就可放心用葯.
我通常都38.3-4先比BB食.
如微燒,我會比多D水BB,幫佢沖身/抺身,比佢著少件衫,注意室温,令佢瞓多D覺,如見無用,愈燒愈高,先食葯.

洋房

我個BB 1個月大, 37.7我都唔知點好, 摸佢又好似有少少熱咁, 但係又話38先叫發燒, 又覺得佢唔知係咪忟得制所以熱啲啲......好擔心, 因為咁啱哥哥又發燒病咗..咁細個比哥哥傳染就唔知點算喇 !!

洋房

我個BB 1個月大, 37.7我都唔知點好, 摸佢又好似有少少熱咁, 但係又話38先叫發燒, 又覺得佢唔知係咪忟得制所以熱啲啲......好擔心, 因為咁啱哥哥又發燒病咗..咁細個比哥哥傳染就唔知點算喇 !!

首頁

尾頁

跳至