影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都認同 葉念琛的說法, 之前唔LIKE鄭嘉穎演戲, 今齣真係代表作, 可以提名視帝! 囧囧真係有好多進步空間, 阿釘我都好鐘意!

影迷情琛——怒火街頭

鄭嘉穎終於有部代表作了。

雖然憑《天幕下的戀人》勇奪當年視帝殊榮,也演過一系列高收視劇集像《宮心計》和《烈火雄心3》等等。但相比起同輩男藝員,鄭嘉穎總是欠了一點觀眾緣和收視保證。

一部《怒火街頭》終於扭轉了鄭嘉穎的星途,從今以後,他的演藝生涯上,終於擁有了一個家喻戶曉的角色——「Law霸」。

《怒》劇對鄭嘉穎的最大突破,要算是他由一向官仔骨骨、斯文俊朗的小生形象,搖身一變成為不修邊幅、遊戲人間的街坊大狀。看得到鄭為角色下過一番苦功和努力,他真的享受扮演這個「爛撻撻」的角色,無時無刻都豁出去演,換從前實在難以想像他會在劇集裏一邊洗澡,一邊扮低能大唱《多啦A夢》主題曲。另外,還有不少麻甩小動作和談吐,都是鄭精心設計又確實達到教人捧腹的惹笑效果。《怒》劇的成功,見證了鄭作為一個優秀演員的蛻變,他已經對任何角色也有一份包容和接受,形象其次,最緊要是如何找到發揮的空間,觀眾眼光從來雪亮清楚,一分耕耘一分收穫,努力從來不會白費。

怒》劇在近期的芸芸TVB劇集裏頭,在選角方面最具心思,那份破舊立新的奇招突出相當奏效。除了鄭嘉穎形象大變先拔頭籌外,找來第一次拍劇的外援李璨琛扮演社工,一轉他在電影演慣的蠱惑仔戲路,李的戇直和正義感贏得教人欣賞的好感,另外還有林子善的斯文大狀,關禮傑的粗魯阿Sir,陳敏之的長腿鳳姐到滕麗名的師奶師爺,全部都是新嘗試,卻又全部達到意想不到的驚喜效果,事實證明,角色設計是一部成功劇集取勝關鍵。

葉念琛

hoiching930  做得好呀  發表於 11-6-19 09:38
jaycee_mami  這劇每位角色都好鮮明, 人人有戲做.  發表於 11-6-17 16:47

伯爵府

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做得好好。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

呢次係幾順眼

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

今次真係做得好好

男爵府

BB防敏心得分享勳章

做得好好, i like it

伯爵府

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我一向都不太喜歡鄭嘉穎, 但佢今次做「Law霸」真係做得好好,值得一讃

sukiau  me 5  發表於 11-6-19 09:24
karkar39  X3  發表於 11-6-17 17:38
donkayu  ME too  發表於 11-6-17 17:33
prettylily  ME too......  發表於 11-6-17 15:43

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

畀面勳章

我晚晚都追

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呢套戲d男主角真係好睇亦都好驚喜
我真係估唔到+穎可以做得咁放咁攪笑
李燦森真係好討好
真係唔似古惑仔
junior直情笑水我
仲有關禮傑......雖然而家老咗好多
但我覺得佢仲好靚仔喎

jutau  關禮傑係超靚仔~ 我細路女睇佢時已覺得... 如果佢一直O係無線, 已紅左好耐  發表於 11-6-18 16:10

大宅

不過, 最美麗的第7天同烈3靚仔好多

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

題外話
""囧囧"" 呢個字點打?
我搵極都搵唔到點打喎

wcpcelia  我都唔識  發表於 11-6-17 16:03
mickeyeva  田金月 : 囧囧  發表於 11-6-17 15:48

珍珠宮

畀面勳章

李璨琛<<--做得好好, 好自然
鄭嘉穎<<--都算幾好, 不過有時太過刻意去爛撻撻, 唔夠自然。
林子善<<--好多時d演技都有d電影feel, 誇左d, 大刻意去突出, 反而唔自然。
陳敏之<<--個角色跟本唔合情理, 以佢既質數, 洗鬼做一樓一咩, 大把人包啦.
滕麗名<<--如果個師奶look再師奶d仲好, 化d更淡既妝就更加好。
胡囧囧<<--原全唔識欣賞佢, 演技一般, 樣又唔討好, 仲有d乞人憎.......

LamLamMummy  agree  發表於 11-6-17 21:11
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原來成篇野冇提過囧囧…証明佢幾可有可無

Prettypig  係喎!  唔講都無留意!!  真係可有可無  發表於 11-6-17 19:29

男爵府

畀面勳章

我覺得除左鄭家穎做得好之外, 另外李燦森, 林子善, 關禮傑都做得好好.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 Laipyerica 的帖子

陳敏之<<--個角色跟本唔合情理, 以佢既質數, 洗鬼做一樓一咩, 大把人包啦.

昨晚個集咪交待了因條腰俾滾油碌傷, 毁了容, 所以輪為在深水涉做一樓一, 但無客仔唱去條腰, 就算熄燈接客, 都摸到

Laipyerica  好似夾梗左小小囉。  發表於 11-6-17 20:04
180  哦....明白  發表於 11-6-17 15:58

公爵府

大廚勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

不嬲唔鍾意睇+wing做戲....今次我覺得佢做得好好

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

想問如想睇返第一集可以係邊到睇到 ? TVB 無左第1集

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:鄭嘉穎終於有部代表作了——怒火街頭(除了囧囧)。

首頁

尾頁

跳至