論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我見到近期多咗d帖寫介紹完約工人,又有媽咪估真假,好奇之下就去八下,我做開嗰間脚底按摩,對面係僱傭中心,d商場仔d人無嘢做,無聊就會聚埋吹水,我打探下發現一件事,原先以為agent上bk揾客,個agent話我知以前就多上網揾食,但都會係賣斷約工人,而家工人短缺使鬼上網咩!包裝下個工人大把人爭住要!

話反而d賓會揾d識中文嘅人上嚟扮前僱主,做槍手揾工,有d話完約係大話,可能係用旅行visa入境揾僱主,出新visa就要新護照,你根本唔會知佢個底,甚至有d係在職工人揾荀工,求其呃個僱主拖時間!目的好簡單,就係唔想分錢俾agent!又可以有時間慢慢揀!

大家要細想,每個家庭想請工人前一定有計劃過,會唔會咁多(好工人)唔要益你吖!係好大把親戚朋友吼住啦!使上網推介咩!

如果話同一個僱主用咗兩,三份約就可能信得過,僱主慳長服or小朋友讀書咁!
但其他...大家自己分析一下吧!別一睇見寫有(好工人)就撲埋去,一陣俾d工人利用完,過橋抽板得不償失呢!!!小心!小心!

SuperD  總之唔好盡信 ! 搵人做妹好易 !  發表於 14-2-28 16:12
noproblemom  有道理  發表於 11-9-29 11:16

水晶宮

禁止訪問

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

完全正確
邊有咁大隻乜乜周街跳

大宅

公爵府

好心水清呀!!!

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

好多時有人登好工人,就好多媽咪急急回覆話想要,其實咁會好易中招

伯爵府

回覆 ci8 的帖子

所言甚是,又學到野~

男爵府

sorry, 唔係好明, 甘佢地有乜著數呢? 其實係咪個工人唔係甘好,
但又話好好甘呢....

ci8  分一千幾百俾朋友,點都著數過俾七個月or三個月  發表於 11-8-22 15:07

男爵府

ci8 發表於 11-8-22 12:27
好多時有人登好工人,就好多媽咪急急回覆話想要,其實咁會好易中招
有些回覆話要果D可能都係妹黎㗎!

複式洋房

男爵府

好媽媽勳章

但我試過留兩、三次言,都冇人覆我或俾工人資料我,咁又會呃我d乜呢?

ci8  可能揾到另一個目標咪唔覆你  發表於 11-8-22 15:05

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

thanks for your sharing

有時真係 真假難分 ... 唉!

子爵府

ci8 發表於 11-8-22 03:43
我見到近期多咗d帖寫介紹完約工人,又有媽咪估真假,好奇之下就去八下,我做開嗰間脚底按摩,對面係僱傭中心,d商場仔d人無嘢做,無聊就會聚埋吹水,我打探下發現一件事,原先以為agent上bk揾客,個agent話我知以前就多上網揾食,但都會係賣斷約工人,而家工人短缺使鬼上網咩!包裝下個工人大把人爭住要!

話反而d賓會揾d識中文嘅人上嚟扮前僱主,做槍手揾工,有d話完約係大話,可能係用旅行visa入境揾僱主,出新visa就要新護照,你根本唔會知佢個底,甚至有d係在職工人揾荀工,求其呃個僱主拖時間!目的好簡單,就係唔想分錢俾agent!又可以有時間慢慢揀!

大家要細想,每個家庭想請工人前一定有計劃過,會唔會咁多(好工人)唔要益你吖!係好大把親戚朋友吼住啦!使上網推介咩!

如果話同一個僱主用咗兩,三份約就可能信得過,僱主慳長服or小朋友讀書咁!
但其他...大家自己分析一下吧!別一睇見寫有(好工人)就撲埋去,一陣俾d工人利用完,過橋抽板得不償失呢!!!小心!小心!

別墅

我都覺得好可疑!多謝提點!

別墅

回覆 ci8 的帖子

Many thanks for sharing.

What you said is exactly what happened to me. My existing bad bun bun was introduced by the notiorious Sxxligxx. They sold her as a "finished contract", but could not show me the passport and the reference letter. They called the ex-employer and talked to me. The reason was strange as her children have grown up and they did not need a maid. But the children were around 10.

The maid always said her passport was lost. Before her visa was approved and she worked in my house, her passport was lost two times. When she arrived my home, I copied her visas before her new passport was issued. She was really holding VISITOR VISA before she came to my house. I did not understand why she took visitor visa to stay in HK. I did not ask her because she always tells lies. She did not know how to do housework and in fact, she did not work at all. She is always talking on the phone, playing FB and SMS. I always wondor how her ex-employer keep her for two years. From what you said, I now understand I was cheated by the bad agency and this bad bun bun.

She has many relatives in HK. She is rich and gets many mobiles. It is highly probable that she came to HK by visitor visa and get free tours. I swear I will not be cheated again. But, how can other employers avoid being cheated by these bad people?

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 cokcok28 的帖子

你的工人係VISITOR VISA, 咁你有無同佢申請WORKING VISA?

首頁

尾頁

跳至