跳至

首頁

尾頁

別墅

呀仔今朝4am突然發燒39度,全身慶哂,面仔通紅,吃了退燒葯,今朝仍然38.3度。佢咁大個仔第一次發燒,身為媽媽嘅我好應該留係佢身邊陪佢,但我公司呢排很缺乏人手,做到各同事都冧哂檔,我真係唔想再令同事們百上加斤,而家唯有由我媽帶呀仔去睇醫生,我真係好無奈,好唔開心

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我囝囝都係11/10出世,但已經唔係第一次發燒病啦,佢今早又著涼了
放心啦,小朋友好快康復, 我地返工,真係唔可以毎次佢地唔舒服都陪住佢地,尤其日後返學仲病得多。
比心機,快D做完工作衝返屋企同BB玩

大宅

回覆:呀仔發燒中,我仲去返工,真係好無奈...

可憐天下父母心
好快好返,仲會快高長大!

水晶宮

係啦...真係好擔心架...但又無可能次次病次次請假架...

大宅

我都明白你, 請假咪最多請到1,2次, 你估唔洗做咩, 同事唔出聲, 自已都唔好意思la....唉

加油加油...
p/s 你bb咩事呀, 我bb早兩日就發燒出玫瑰疹..

別墅

支持你,昵d就係我地做在職媽媽嘅無奈

別墅

多謝JM們支持呵!
Itting2001, 係呀,我仔也是出玫瑰疹,發燒左三日,其間有兩次仲燒到40度,擔心c我。而家bb已退燒,亦已經出到全身疹,希望bb快d康復啦

大宅

回覆 fanchan007 的帖子

請問出玫瑰疹除咗發燒仲有冇其他病徵? 阿囝今朝又係燒到39.4度,暫時食緊退燒藥,book咗e生晏d先有得睇.
上2次病都有鼻水、咳,今次只有發燒!
唉!真係情願自己病,睇見佢地冇胃口食嘢,忟忟憎憎,唔識玩唔想笑咁......

複式洋房

回覆:ringmike 的帖子

好明白各位在職媽媽嘅苦況,我個仔已經試過腸胃炎+ 發燒!
大家一齊努力!

別墅

Hi Ringmike, 我bb只是一味發燒同無胃囗,吃左退燒葯就退燒,葯力一過,又再發燒,所以一定要不斷同bb check體溫。 我發現臨天光(即零晨四五點), bb是燒得特別勵害,所以你要特別留意呵。

大宅

係呀!尋晚2點食咗藥都退燒,到6點夠鐘食時已經去到39.4,跟住要食勁d嗰隻退燒,之後又退都冇咁担心,點知今晚7點食完,9點唔夠唔退之餘總燒到39.9要隔6個鐘先可再食,依家燒到懵懵地,發晒忟憎,e生話冇病徵只可以睇住先,過2日如果退燒出疹,就係可能出玫瑰疹,依家只可以等.

別墅

Hi ringmike, 係呀,我仔都試過食普通退燒葯唔退反升,後來加食勁d果隻才禁得住咋。出疹後,我地用金銀花煲水比bb抹面抹身沖涼,兩日後d紅疹已經退左好多,你不妨參考一下。祝你bb早日康復,捱多陣,d疹出左就無咁辛苦架嗱(d疹唔痕唔癢架)...

大宅

唔該晒你!
最慘係阿囝已經係食緊勁嗰隻,所以先冇符!!!
我唯有幫佢浸水降温,真係好頭痕!

別墅

如bb睡着了,試下用嬰兒退燒貼,貼在額上和頸上,和將咬牙膠雪凍比bb擠住咬下。天氣涼了很多,小心沖涼時凍親bb,幫bb抹身時記謹抹'格la底'和身體各摺位呵...不用擔心,bb好快好返!

複式洋房

各位媽媽照顧bb之餘都要顧下自己啊,之前阿仔又係燒到39.9度,之後又腸胃炎;大人2個禮拜冇覺好瞓,結果俾佢d菌傳染埋,一家三口都病晒,真係好辛苦

大宅

引用:Hi+ringmike,+係呀,我仔都試過食普通退燒

原帖由 fanchan007 於 11-09-26 發表
Hi ringmike, 係呀,我仔都試過食普通退燒葯唔退反升,後來加食勁d果隻才禁得住咋。出疹後,我地用金銀花煲 ...
真係唔痕?我個仔不停抓頭,成頭頂都紅bok bok,又唔訓。我幫佢成身搽止痕藥膏。希望快D過。

別墅

回覆:duceduce 的帖子

Hi duceduce, 真的不痕掛?!(係醫生同網上d資料講嘅...),我bb生到全身全面都係,但我真的唔見佢r喎,至於r頭係佢忟憎嘅小動作,佢一唔高興或者熱就會狂r個頭,你煲d金銀花幫bb冲涼抹身抹頭吧,可以令紅疹快點退...

大宅

引用:Hi+duceduce,+真的不痕掛?!(係醫生同網上d

原帖由 fanchan007 於 11-09-30 發表
Hi duceduce, 真的不痕掛?!(係醫生同網上d資料講嘅...),我bb生到全身全面都係,但我真的唔見佢r喎,至於r ...
琴晚煲左,謝謝

大宅

duceduce,

你阿B又係出玫瑰疹呀?阿囝一直食退燒藥都退燒,到第3日半夜燒到40.5,食咗退燒藥3個鐘依然40.2,仲開始打冷顫,嚇到我心都跳埋出黎,真係唔入急症室唔得,結果照肺又冇事,只是持續高燒,但係佢地完全冇俾藥我個囝,只是不停等,等到上房(after 2 hour),依然冇藥(40.2),但已經夠鐘食藥好耐,佢話e生未開冇辦法,你幫佢浸浴先,真係吹漲,到朝早7點先俾藥,同我e生開嗰d一樣,當時我諗入急症究竟為乜?阿囝成晚驚到喪喊,邊個行埋黎都喊,望下又喊望下又喊,又唔肯瞓,我一直企住抱佢行黎行去,佢唔淮我坐,我直頭攰到想死,抱住24磅7個鐘,直至婆婆黎接力,阿囝都開始退到38.5,之後隔離床仲黎件疴嘔交叉感染點算,阿囝齋燒乜事都冇,我強力要求出院,e生見阿囝驚成咁(仲喪喊緊),等所有報告出咗冇事就俾出,so far冇事番去覆診就得.搞咗咁耐,阿囝第5日終於出疹,我就得番半係人命

大宅

fanchan007,

不過再提一提,今次都有個意外收穫,係我放低佢係床開水浸浴時,阿囝喊到顛,狂喊"mama,mama呀,阿ma呀",當時我又開心又心up,平時覺得阿囝叫"阿ma呀"係撞口掛,今次好肯定佢知我係乜水!

首頁

尾頁

跳至