嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我個囡係早產b,34週幾出世,一路都覺得佢學野比同年bb慢,同佢去睇醫生同去健康院,醫生都話因為佢係早產學野係會比人慢,但到以家我真係有啲擔心,bb行路方面真係唔係好好,左腳好似成日拖住行,到現在都唔肯自己行,但try我過佢對腳,係好有力,但唔知點解佢仲唔肯自己行,定係bb仲未準備好,會唔會有問題...

別墅

回覆:幸福的小寶 的帖子

沒問題,不要擔心何況你阿b得15個月大慢慢鼓勵bb行多一點,一夠力几曰就學識行啦。

大宅

畀面勳章

你bb係更正年齡15個月定係實際年齡15個月?15個月未識行好多b都係,每個bb發展有快有慢,唔好太擔心啦!

大宅

畀面勳章

回覆 heeheehahamama 的帖子

其實我都唔知點計,囡囡出世到以家15個月,但眼見好多同年既BB都已經識行,同佢返PLAYGROUP,好多MAMA都問,點解仲未識行,我明白好多BB發展都唔同,所以,以家為由同佢行多啲...
謝謝大家...

大宅

我朋友個早產BB, 18個月大,死都唔肯自己行,去做評估話bb缺乏自信和細膽,要爸爸媽媽多d鼓勵佢。 經過不斷的鼓勵,又真係見效,個多月後bb自己就行得好好.

子爵府

我個囝唔係早產都要18個月先識行,同埋健康院d姑娘都會mon住bb個進度,所以唔需要太擔心呢?

大宅

畀面勳章

回覆 Jellypig 的帖子

我個囡又係勁細膽同無自信,跌過一次就唔做,教佢攞星星餅又係,跌過一次就唔攞,我為由不停教,不停同佢講,以家攞餅食好叻,幾細粒既野都攞到,係行就比人差,我已經不停鼓勵佢,成日都讚佢叻叻,我諗緊洗唔洗同佢睇醫生???

大宅

其實15個月未識行唔係出奇丫.更加上佢係早產BB呢! 我朋友BB係外母湊,評估結果話係湊BB果個方法有問題,所以bb缺乏自信.我朋友就拿拿淋自己攞番嚟湊(其實都係請大假).幾個月內bb大有進步.連playgroup的媽咪都明顯覺得個bb醒左,開心左.

大宅

畀面勳章

實際年齡係出世日計,更正年齡係預產期計。睇你其他回覆,15個月係實際年齡,早產b的發展2歲前係睇實際年齡,所以你個b未識行都唔算好大問題呀!我個女都係早產b,實際年齡都係15個月,佢都未識行,扶住就可以行十幾步,自己就連企都未穩,不過我又唔太擔心。係呀,返playgroup係得佢連企都唔ok,不過,我目的係俾佢見多啲小朋友,多啲群體生活,唔係去比較囉。你咁諗會唔會好啲?

大宅

畀面勳章

回覆 heeheehahamama 的帖子

謝謝你!!!聽你講完,個心又好似舒服好多喎,我比佢返playgroup都係想佢見多啲小朋友,同多啲人玩,又真係唔係想比較,不過做mama 就咁,一有人問自己小朋友既野,就有少少唔開心...
其實昨日都還有同老公講過這個問題,老公都話不如去問下醫生,我都諗住黎緊帶佢去私家打針時再問下醫生...但以家聽你講完,有好似無咁多煩惱,有時唔知道,身邊有無人識,真係唔知點做好.

大宅

畀面勳章

其實我自己都唔知要點教先之係啱,一有時間我就會同佢玩,教佢比玩具,玩假想遊戲,認生果,我明白我呢個囡要花很多時間教,可能每次都要一段很長時間,不過我無放棄,但有時就係覺得很累...

大宅

畀面勳章

回覆 suetlam 的帖子

可能我真係過份擔心...
因為我會比囡囡返n班,下星期仲要去in,都未識行,去到都唔知算好...mouth:

大宅

加油呀! 千祈唔好氣想埋的負面野,你所做的雖然未必立刻見到成果,但bb一直進步中喎! 佢因為係早產,所以比人學野慢少少啫. 其實佢越大,同其它bb的差距會越來越收窄.唔好俾咁大壓力自己,bb會feel到架.

大宅

回覆:Jellypig 的帖子

朋友個囡報n班時未識行,學校話識行先可以收佢.

大宅

畀面勳章

其實見到bb有進步,真係好開心,有時都會覺得直得既...
謝謝你...

大宅

畀面勳章

真係唔收,咁我仲同唔同bb去in好.......

大宅

Interview果陣時唔識行啫,但正式開學前佢已識行....現在已經返緊n班啦!相信你囡囡都係咁!明天開開心心去interview啦!

大宅

畀面勳章

我希望學校會咁諗...
我們不是明天In,是下星期六.......hehe

別墅

回覆:15個月bb仲未識自己行

唔洗咁擔心,我個囡都18個月先識放手行

大宅

畀面勳章

回覆:Joeyhiuji 的帖子

謝謝你的回覆,眼見好多同年的小朋友都識行,自己真係有啲擔心。但現在放心很多了。

首頁

尾頁

跳至