懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

在東區醫院生BB的媽媽,可以幫幫手!
可以話我知在東區醫院要帶咩指定物品入院生BB?
可以PM.....thank you

大宅

畀面勳章

雖然我暫時都係得8w幾,不過我都係會係東區醫院生,我都想知d資料,唔知有無jm可以提供下呢~thx so much~~
呀B你要加油呀!! 爸爸媽媽點都會係你身邊支持你!! 你好叻架!!

大宅

其實係登記後第一次去醫院檢查時,姑娘有派到d資料比我地架!好彩我仲有keep住,等我話比大家聽!

(1)接近預產期時,有「見紅」、腹部陣痛、陰道有羊水流出等任何現象發生時應立即到本院待產。早上七時至晚上八時請到正院地下入院登記處入院,其餘時間可往急症室之登記處。

(2)必須物品

(a) 產料記錄咭
(b) 丈夫及孕婦身份證
(c) 孕婦未滿十八歲者須帶結婚証書

(3)日常用品

(a) 洗漱用品
(b) 暖水壺、水杯
(c) 胸圍兩個(以備後用)、拖鞋
(d) 網褲
(e) 產婦專用衛生巾三包(請勿用黏貼型)
(f) 藍紙墊20張(二包)
(g) 大毛巾(沐浴用)

(4)嬰兒用品

(a) 初生嬰兒紙尿片
(b) 包嬰兒之毛巾兩條
(c) 紙面巾兩盒
(d) 棉花一包(抹臀用)
(e) 初生嬰兒羊毛內衣兩件
(f) 出院時應帶備嬰兒衣服及包被

(5)探訪指引
(a) 產前及產後房探期請遵照醫院指引。產房只限丈夫探訪及陪同孕婦分娩。
(b)每次探訪只限兩人,為兒童健康著想請勿攜帶十二歲以下之兒童入病房內。
(c) 請勿帶薑酒、蔘類、藥品給予產婦服用。

(6)財物處理
(a) 請勿攜帶貴重財物入院,病人須自行保管個人財物,如有任何損壞及遺失,院方並無責任。

以上就係醫院比的須知,但係我會再添加少許物資!希望幫到東區媽媽。

bo_chau    發表於 11-10-26 21:50

大宅

畀面勳章

回覆:parkview1224 的帖子

真的很感激你的幫忙
Thank you

大宅

回覆 parkview1224 的帖子

我想問下嬰兒用品, 要2條毛巾包BB, 但醫院唔係用佢地果D架咩, 點解仲要帶? 我問過健康院的姑娘, 佢地話唔知, 收我打去東區問. 但打去無人聽.

大宅

我想問下嬰兒用品, 要2條毛巾包BB, 但醫院唔係用佢地果D架咩, 點解仲要帶? 我問過健康院的姑娘, 佢地話唔知, 收我打去東區問. 但打去無人聽.

大宅

我5月係東區生,未生B前問姑娘佢地都係話要帶包嬰兒之毛巾兩條同初生嬰兒羊毛內衣,但係兩樣都係無用過!!!

複式洋房

回覆:在東區醫院生BB的媽媽

你地edd係幾時?我係13/12

複式洋房

有冇人知東區陪產係咪要提早申請丫?

別墅

回覆:little_alice 的帖子

我9月尾係東區生完,其實BB毛巾可以係唔駛帶,但嗰時我有帶,後尾都用來怕佢凍比佢當被仔,妳都可以帶一張比佢當被仔嘅,至於BB包被就出院嗰日叫屋企人攞嚟

別墅

回覆:Viviflower 的帖子

妳係咪指老公陪產,唔洗特別申請,係妳入產房之前,姑娘或阿姐會叫妳打比妳屋企 人叫佢嚟,不過係入產房前萬一佢冇叫妳打電話,妳就要問佢妳係咪可以叫屋企人嚟呢?

別墅

9月份在東區生完,個人認為必備要帶嘅嘢。
1.入院所需嘅所有文件。
2.產婦圍生巾,當中一定要一包有扣嘅for醫院阿姐用,我產後住咗醫院三日兩夜用了三包產婦M巾,令外兩包我買貼嘅,方便!
3.床墊.個人認為無論大張或細張,一包就夠!我買大張三日兩夜都係用咗一張。
4.網褲.一包有六條,視乎妳會唔會一日換兩條,我一日換一條三日兩夜一包夠用,有淨出咗院照用,因傷口未好著網褲感覺舒服D
5.牙膏,牙刷。
6.沖涼用品(有些人唔係一入院就即日生,可能等一兩晚,我就等咗一晚所以我沖咗一次涼),個人護膚品(視乎個人需要)個人毛巾(唔沖涼都要帶)。
7.拖鞋。
8.盒裝紙巾兩盒,一盒for自己,一盒阿姐會問妳攞去育嬰室for BB。
9.濕紙巾。
10.尿片。
11.水壼。
12.自己&BB出院衫,(另外分一袋等出院當日叫屋企人攞嚟。
13.下體沖洗器(阿姐會教妳用花灑沖洗傷口,但因怕發炎我每次去完小便都會用沖洗器沖吓傷口,感覺乾淨舒服D)
令外可以帶條毛巾比BB在自己床邊時當被用吓,不過唔帶都冇問題,係咁多,希望幫到妳啦!

阿豬ma    發表於 11-10-19 11:50

大宅

我剛有左5week幾, 都會在東區醫院生...希望大家可以多多交流...

別墅

引用:9月份在東區生完,個人認為必備要帶嘅嘢。

原帖由 sue59 於 11-10-19 發表
9月份在東區生完,個人認為必備要帶嘅嘢。
1.入院所需嘅所有文件。
2.產婦圍生巾,當中一定要一包有扣嘅for ...
令外重要帶把鎖仔,鎖住D貴重嘢,有需要可帶埋電話叉電,不過醫院唔會比妳大搖大擺差,最好夜晚偷雞差!

別墅

parkview1224 發表於 11-10-18 17:21
其實係登記後第一次去醫院檢查時,姑娘有派到d資料比我地架!好彩我仲有keep住,等我話比大家聽!

(1)接 ...
我今個月尾edd... 個柜究竟放唔放到咁多野呢??

大宅

回覆 sue59 的帖子

想問下健康院/東區有無幫你驗b鏈呀?

別墅

回覆:little_alice 的帖子

冇啊!但我個朋友上年係東區生就有驗,唔知點解?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

little_alice 發表於 11-10-18 22:50

我想問下嬰兒用品, 要2條毛巾包BB, 但醫院唔係用佢地果D架咩, 點解仲要帶? 我問 ...

我帶咗一條,不過最後都冇需要用,
佢地都包住BB,仲加毛巾熱鬼死囉

大宅

little_alice 發表於 11-10-19 13:04
回覆 sue59 的帖子

想問下健康院/東區有無幫你驗b鏈呀?

請問驗b鏈係咩野來架? 唔明, 可以解答下嗎? thanks.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我頭兩胎都係東區生(順產),呢胎都會係(明年5月)...多多指教!

首頁

尾頁

跳至