懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我99話我要返工,餵得一個月不如唔好餵,冇意思....又話食奶粉都係一樣.唔好辛苦自己.
想問下各位媽媽有咩意見?

男爵府

回覆:其實餵人奶同奶粉係唔係分別好大?

1個月都好呀 人奶始終天然好多 對小朋友點都係好d

男爵府

aquariusemily 發表於 12-1-5 10:59
我99話我要返工,餵得一個月不如唔好餵,冇意思....又話食奶粉都係一樣.唔好辛苦自己.
想問下各位媽媽有咩意 ...

點會冇用, 尤其初頭既初乳抗體最豐富, 食人奶既bb病痛少好多架~老人家係唔多支持母乳餵哺, 你可能會遇倒好多阻力, 堅持呀~ 或者你過「母乳餵哺」o個版問下意見

大宅

回覆 penguinding 的帖子

我就係覺得點解我係bb 媽咪連餵唔餵人奶都唔可以自己決定...
多謝你意見呀!如果人奶真係好過奶粉好多,我一定會堅持!!

男爵府

aquariusemily 發表於 12-1-5 11:20
回覆 penguinding 的帖子

你老公支唔支持? 其實餵人奶都好辛苦, 如果老公唔支持好易放棄

男爵府

陪月勳章

引用:我99話我要返工,餵得一個月不如唔好餵,冇意

原帖由 aquariusemily 於 12-01-05 發表
想問下各位媽媽有咩意 ...
其實你99真係唔想你咁辛苦。
如果你決定返工後唔pump人奶餵,而家咪抱住餵得幾多得幾多既心態law。

複式洋房

2016畫展勳章

bb食人奶少啲敏感呀,而且初乳好有營養,喂一個月都好呀,加油呀

男爵府

人人都話飲人奶會聰明D, 而飲奶粉會易肥~

子爵府

回覆 aquariusemily 的帖子

我諗你奶奶都係怕你辛苦!
我個朋友岩岩生完,佢餵人奶真係好辛苦,上奶係一個問題,又要餵得密,見佢真係無時得閒!

珍珠宮

回覆:aquariusemily 的帖子

人奶係bb最天然的食物,又有好多益處,bb會健康啲,對mama都好,可以的話餵到就要餵。番工都可以泵出來餵,事在人為,我放完八星期假要番工都餵到,不知不覺都就快11個月,開頭係勁辛苦,但捱過開頭兩個月就好好多,為咗bb,係值得的。同埋就算唔餵都唔會係因為99的說話,你先係bb媽媽,希望你都可以做個奶媽啦

伯爵府

好媽媽勳章

人奶係最適合bb食用架, 所有奶粉既成份都係模仿人奶,
所謂"模仿", 即係唔可以完全一樣, 咁當然人奶係好d架啦~~

你可以上網search下, 網上都有好多有用info可以參考.

侯爵府

陪月勳章

奶粉只係無晒D抗體﹐
但偏偏哩樣係現今BB最需要o既o野﹐
勸你餵得幾多咪幾多﹐
有幾少日子都係有!

大宅

我都係餵左2個月人奶到 , 之後返工就冇餵la...
我覺得餵人奶真係幾好, 我個仔個陣飲人奶, 有雙下巴tim...自己又快d修復.
係就會辛苦d, 不過見到bb健康成長, 幾辛苦都值得!!
做媽媽既, 都係想bb得到最好的!!!

大宅

人奶好似係有抗體嘅作用~

頭一個月飲都好好呀~等佢打好d 個底!!

我老公話佢有同事返工竟然揼奶放係公司雪櫃添~

同埋餵人奶同bb的距離又拉近d, 我支持妳盡量餵人奶~

男爵府

陪月勳章

你可以泵d人奶出黎, 等你返左工搵人餵佢

大宅

引用:人人都話飲人奶會聰明D,+而飲奶粉會易肥~

原帖由 騰雞魚 於 12-01-05 發表
人人都話飲人奶會聰明D, 而飲奶粉會易肥~
我朋友飲人奶大,佢係全班(包括小學,中學)最大隻。但年年考第尾。

男爵府

kissobaby 發表於 12-1-5 14:48
我朋友飲人奶大,佢係全班(包括小學,中學)最大隻。但年年考第尾。

...

凡事總有例4既~

大宅

我99都反對,而家十一日,都係諗住餵到幾多就幾多,bb係自已,你要加油。

子爵府

雖然明白有時屋企人因為怕我地太辛苦而唔想我地餵人奶,
但係呢,係咪應該要尊重媽媽的意願,以及為BB著想呢?

義正辭嚴咁"反對"餵哺母乳,真係有d過分!

我自己上月胎都餵得太成功,點都係唔上奶,但係當係點點心意都餵到五六個月,努力!

公爵府

環保接龍勳章

一個月都好呀,你知唔知頭一個星期既初乳好多抗體架?係BB最好最好既食物,亦係你送俾BB最好既禮物,如果餵得順利,返左工仲可以泵。呢個年代唔會生好多BB,呢個唔餵下個唔餵就愈來愈少機會餵,都係一個好好既體驗嘛,試下先啦。

首頁

尾頁

跳至