婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

簡單要求例如入屋除鞋保持地板衛生之嘛(已經預備咗專屬拖鞋比佢)!講咗幾十次都唔理,照行入屋彷如冇人之境!亞仔得5個月~又乜鬼都放入口~
62就以為大家都好衛生,d玩具紗巾跌落地照用。
今朝終於忍唔住冷靜地「提醒」99入屋除鞋,點知我一句佢十幾句訓示我「太衛生」,小朋友要「食d細菌」身體先好喎...

係咪我唔啱?

侯爵府

回覆:一件小事...

同99唔同,就一定係你唔岩。要99改變,就更加係你唔岩。 搵c6出口啦。再唔係自己辛苦d,佢一面行,你一面抹羅。辛苦你了。

terrychk  你講得啱~~下次都係叫C6講~~唉...依家自己條氣唔上唔落...  發表於 12-2-13 09:50

大宅

我唔覺得有錯囉!第一,入屋除鞋係禮貌!阿「長輩」一定識掛!況且而家啲細箘咁惡,「鍛鍊」身體唔係用呢個方法囉,簡直係籍口!我習慣用毛巾抺地,逐格抺,而家大住個肚,抺地辛苦咗,99係咁ga wo••••••第一次唔除鞋,仲要行埋入房!第二次99又係咁ga wo,已經叫c6請佢除鞋,即黑面,悔氣!係咪想做死人ga!

terrychk  我都好唔明點解咁簡單嘅要求都做唔到~~你大住個肚要小心啊,唔好咁操勞~  發表於 12-2-13 10:06

男爵府

入屋除鞋係好基本的事。叫你老爺奶奶瞓落地板上,睇下佢地願唔願意!提下佢,咁可以「鍛煉身體」、「身壯力健」、「長生不老」呀!

terrychk  有時「長輩們」嘅嗜好係同我哋d班後生作對...我怕佢真係夠膽死做比我睇...  發表於 12-2-13 10:16

冬天的味道

別墅

99係咁架啦!就算除左鞋,佢D腳氣大,行完都有一個痕,好聲好氣同佢講,地磚凍呀,穿返對拖鞋先啦,仲話唔洗啦,最鐘意扮妹仔 ,周圍行,扮勤力!

terrychk  磚地真係好凍...你99年紀大唔怕入風咩?  發表於 12-2-13 10:14

大宅

老人家成日會搵以前佢教仔女的果套搬返出嚟架,因為佢地覺得佢個仔女咁樣揍都可以健康成長,而家d細路有幾巴閉啫!
我地首先要明白佢地果代d思想,但都要佢地接受呢個世代d細菌有幾咁恐怖,多溝通同諒解啦,要長氣地同佢地講,要接受佢地慢慢改!
你可以做嘅係可以放張消毒地毯喺門口,咁起碼佢入屋時唔記得除鞋,對鞋都叫做消咗毒,另外,要多d灌輸小朋友受感染的新聞同而家d細菌隨時攞你命新聞,等佢地知道唔係得你講,只係你好彩,個仔女冇被傳染到啫!
總之家和萬事興啦!祝福你!

terrychk  多謝你嘅正能量...新抱講都冇用...真係要print d 新聞比佢睇先信~~  發表於 12-2-13 12:29

男爵府

畀面勳章

回覆 terrychk 的帖子

d老人家就咁係...只要唔想做的.佢地大把理由.但佢想人地做但人地又唔想做的.佢又會有成百個理由話番你轉頭..有時真係講都

terrychk  係啊...真係冇氣再講...一時一樣...一時又話我呢d唔乾淨果d要洗勤d...  發表於 12-2-13 12:27

男爵府

環保接龍勳章

唔係啊化~要「食d細菌」身體先好喎... 同佢講食屎啦,唔好食飯啦,屎夠多菌啊

我99之前都係,佢係除,不過係行咗入屋係我房門口除,對鞋仲要放係我房門口,佢自己屋企就識入屋除鞋,之後佢來親,就叫個工人一路跟尾,將佢對鞋放返係門口,加上娘親大人,開到口話阿b周圍爬,dirty啊,依傢未識入屋除鞋囉:;pppp:

terrychk  知錯能改就好!!我都好渴望有呢一日...  發表於 12-2-13 12:22

侯爵府

引用:簡單要求例如入屋除鞋保持地板衛生之嘛(已

原帖由 terrychk 於 12-02-13 發表
簡單要求例如入屋除鞋保持地板衛生之嘛(已經預備咗專屬拖鞋比佢)!講咗幾十次都唔理,照行入屋彷如冇人之境 ...
你咪照辧煮碗,搵個落雨天去企屋企唔好除鞋通屋走。睇佢有咩反應囉!

terrychk  我62一定一個飛身撲出黎清理...佢兩個性格好唔同...  發表於 12-2-13 12:16

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:簡單要求例如入屋除鞋保持地板衛生之嘛(已

原帖由 terrychk 於 12-02-13 發表
簡單要求例如入屋除鞋保持地板衛生之嘛(已經預備咗專屬拖鞋比佢)!講咗幾十次都唔理,照行入屋彷如冇人之境 ...
我會攞人哋個仔隻去街鞋俾佢食D細菌。任食放題。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

99 故意同新抱作對,要你屈服,咁佢就高興了。因為要擺奶奶款。

跟衛生、除鞋無關。

terrychk  都好似係喎??!  發表於 12-2-14 10:32

子爵府

回覆 Sayuri_Li 的帖子

agree!

講開衛生問題, 如係你話佢地唔啱... 佢地會話"以前d細蚊仔係垃圾崗度養大架...咪又係咁大...使似你地咁緊張..."
但如果阿B係你身邊有咩整污漕左少少, 你唔即刻同阿B抹/ 換後備衫 (少少污漕咋下...), 你就會俾人話"點做人老母ga...",

但係最氣頂係...你唔可以用番佢ge垃圾論/ 細菌論來還拖!!!!

terrychk  最怕就係聽到佢講「我舊時咁咁咁」「依前冇你依家咁麻煩」即時扯開話題  發表於 12-2-14 10:31

珍珠宮

要求入屋除鞋都唔係過份姐下嘛!
又唔係要佢著到阿董太咁~

terrychk  我一返到屋企最歡喜就係除鞋...大解放!!但可能佢覺得要佢除好麻煩...  發表於 12-2-14 10:28
輸入搜索內容

大宅

一件小事...

無錯!話完又係咁話完又係咁,我99都係講極都唔鬼聽仲要我次次岩岩先拖完地俾佢踩到黑灑又拖過

terrychk  跟住成日話又好似唔尊重佢咁...頭痛!!  發表於 12-2-14 10:27

侯爵府

無錯~入屋緊係要除鞋啦,點知你係街踩到咩,你唔要衛生,唔代表其他人唔要

terrychk  佢哋自己屋企冇呢個習慣~~所以認為我多此一舉...  發表於 12-2-14 10:25

男爵府

我奶奶又係咁,你要講明要佢除鞋先除,仲要除完手都唔洗就想摸阿女塊面(當時阿女未滿月)。
我立即叫佢去洗手洗,佢洗完返黎仲話BB唔駛咁乾淨,我C6仲要應同佢話佢由細食垃圾嘢大,身體都好好,反而我揀黎揀去,怕物怕物,就多病痛,所以烏糟都唔怕。
我即場,同C6講:既然你食垃圾大,咁今晚開始我同垃圾筒"莊"飯俾你食,用"痰罐""莊"湯你飲,睇你死唔死!
從此之後,無人夠膽再提!

terrychk  你好勁啊!!你c6真係唔知「訂」...  發表於 12-2-14 10:24
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

大宅

如果你反駁99,佢就有位入你,話你無家教、唔尊敬老人家、無禮貌。

terrychk  bingo...佢已經嬲咗我...  發表於 12-2-14 10:23

大宅

一件小事...

我好乞人憎, 我企係門口叫人入屋除鞋,99試過叫我唔好咁做,但我無理,照舊企喺門口叫人除鞋先好入屋,反正唔鍾意你,你點做都係唔啱,我係唔會理。唔鍾意就唔好黎

terrychk  我冇勇氣咁做.....   發表於 12-2-14 10:22

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

禁止訪問

一件小事...

首頁

尾頁

跳至