婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實從細到大,我呀媽都控制我同我姐姐,(大小既事佢都要知) 係好關心我地,但關心得過曬火!!!
小時無論m come , 佢都要知,仲要m 既顏色,份量都要同佢講...仲要去完toiet 要佢來沖水 訓zzz吾比關門,如果關左門轉頭佢一定開番你對門, so 對女仔來說都幾辛苦.......
現在我有第2胎28w la, 大仔都3.5 years , 我呢排情緒都吾穩定,因為我呀媽真係好煩.....上星期大仔生病,但只係小問題...佢一知道即電話審犯甘:仲咩會病?咩病?睇左e生?睇咩e生? 仲咩睇呢個e生,仲咩吾睇反果個e生?呢個e生係那? 係咩e生來? 係吾係兒童e生? d 藥係咩藥? d 藥得吾得? 問到我好蚊!!!
跟住日日好早打來問,有無反到學?有無燒? 有無探熱? 探左熱未?食左藥未?
我知佢關心,但真係好過曬火....早個月只係冷dd , 大約12,3 度,佢便會日日打來,冷呀吾好比佢反學....有時我同我大仔去左街,佢打電話來問去左那? 仲咩去呢度? 去呢度做咩? 同誰去? 幾時反?
即使係我老公既野佢都係甘問,我老公只係放工食埋飯先反,佢一知道佢便會問: 佢食咩飯? 在那裡食? 公司食飯? 那一區食飯?
好似我尋日上網買張2手bb 床甘小事,我都吾想應佢,佢問: 咩床? 新吾新? 有幾新?新先好要, 清吾清潔? 係咩人賣? 賣果個人係咩人來?仲咩果個人會賣? 仲咩果個人吾要?
我真係快頂吾順,我好怕我媽打電話來

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:其實從細到大,我呀媽都控制我同我姐姐,(大

原帖由 粉紅冰 於 12-02-16 發表
其實從細到大,我呀媽都控制我同我姐姐,(大小既事佢都要知) 係好關心我地,但關心得過曬火!!!
小時無論m come ...
買左咩,做過咩,發生過咩都吾好同佢講啦

男爵府

環保接龍勳章

真係煩到嘔

佢係咪諗住你仲好細,三歲 定係佢無朋友無記托,所以日日都要揾你

伯爵府

自己阿媽就直接講俾佢聽你既感受啦.

大宅

manman800800 發表於 12-2-16 12:03
真係煩到嘔

佢係咪諗住你仲好細,三歲 定係佢無朋友無記托,所以日日都要揾你 ...

係呀,佢真係無朋友,佢煩我姐姐仲緊要.....要我姐姐日日放工都打電話比佢

大宅

gk678 發表於 12-2-16 12:08
自己阿媽就直接講俾佢聽你既感受啦.
佢吾認為自己有問題

伯爵府

比著我會煩到喊左

伯爵府

粉紅冰 發表於 12-2-16 12:10
佢吾認為自己有問題
佢唔洗有問題架.
宜家係你有問題, 個問題就係唔要佢有問題呀嘛.
同佢講佢無問題, 所以, 叫佢就下你啦.

大宅

我以為我呵媽管住我,原來天外有天。我呵媽又係成日打比我,叫我食多d蕃茄,叫我早d 瞓。叫我吳可以比個仔介奶,叫我吳好出咁多街,叫我吳好成日買野,叫我吳好著咁多黑色衫,叫我吳好咁信個工人...。每一次叢復又叢復。我只會答:哦!哦!哦!好呀! 好。。都話知道了。

大宅

gk678 發表於 12-2-16 12:19
佢唔洗有問題架.
宜家係你有問題, 個問題就係唔要佢有問題呀嘛.
同佢講佢無問題, 所以, 叫佢就下你 ...

真係好多謝你~~

大宅

粉紅冰 發表於 12-2-16 12:09
係呀,佢真係無朋友,佢煩我姐姐仲緊要.....要我姐姐日日放工都打電話比佢
我都係每日返工前一個電話

伯爵府

粉紅冰 發表於 12-2-16 12:22
真係好多謝你~~
兩母女無隔夜仇呀嘛, 最多之後氹返佢囉.

別墅

睇左你呢個post先知一山還有一山高,原來我媽已經唔煩,唔知你媽有無機會識下朋友,咁真係好好多,因為我daddy靜佢就好動,所以我地3姊弟成日都鼓勵我媽出多d街,見多d朋友,而家佢個個weekend都有節目,成功轉移佢的視線

男爵府

其實你唔好同佢講咁多嘢,佢甘本都唔知又點會問呢?

例如:你個囝唔舒服,你老公去食飯,買左二手床等等

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

你阿媽真係緊張過頭喇, 同佢傾下啦.....咁樣真係煩到嘔~

伯爵府

畀面勳章

引用:其實從細到大,我呀媽都控制我同我姐姐,(大

原帖由 粉紅冰 於 12-02-16 發表
小時無論m come ...
你媽好似我一個舊同事,個女的m巾佢要佢看左先丟掉,原因係要知道個女身體情況有冇排卵!好變態!
一曰幾十個call,無時無刻要知個女做甘咩?個女都成20多啦!買底衫都要佢買!食咩都係佢安排!控制慾超強!好恐怖

cc_lws  買底衫都要佢買!!! same here!!! -..-"  發表於 12-2-19 18:50

大宅

chunkiuBma 發表於 12-2-16 12:50
其實你唔好同佢講咁多嘢,佢甘本都唔知又點會問呢?

例如:你個囝唔舒服,你老公去食飯,買左二手床等等 ...

我仔唔舒服係因為我爸上來我屋企~ 買二手床係因為我同老公去左搬,要請她來睇住大仔,佢住我後面果座~

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

聽都,如果係我,我一定癲咗,完全想像唔到點生活

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

我睇到都頂唔順啦
妳真係慘....
前面是絕路~希望在轉角

大宅

首頁

尾頁

跳至