夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近唔知做咩, 平時老公返工收到好夜, 我就好掛住佢

但係佢一放假, 應該好地地, 不過我就會為左佢一兩句潑冷水說話, 失控咁喊自己入房左好耐,
我知道唔係好大問題, 不過我控制唔到, (因為由細到大我都唔習慣喺人面前喊),
個轉變太大, 明明知道係好少野但就係覺得好傷心, 次次起碼喊成個鐘,
佢問我點解喊, 我又答唔出喎, 因為平時我都係同佢玩串咀, 唔會咁樣樣...

到尋日佢又放假, 佢特登過陪我出去行下當散步,
但出門口時我只不過為左佢唔帶多一個環保袋我就佢扁咀, (又係為左少少野),
我又覺得咁都唔就我, 又好想喊.....

今次仲要出住街咁嗚咽, 我只係十幾年前因為屋企親人走左先喺街喊過, 一路都冇再咁做,
明知超樣衰都忍唔到

但對c6黎講, 佢理解唔到咩事, 仲要已經連續三個假期我都係佢面前喊,
咁就到佢唔高興, 食飯唔出聲, 我知道我衰左架喇, 咁我好聱好氣同佢講野,
跟住食完飯C6粒聲唔出就入左地鐵閘話返屋企, 但我都未開始行街

於是我又覺得好傷心, 又一路喺度喊, 返到屋企自己佢入左房, 我就喺廳, 直到99返黎,
我就同我99自首, 好彩99都明話大肚婆係咁, 你有冇同佢解釋,
我話冇, 佢嬲緊我都唔想聽我講野住啦,
之後c6食晚飯又係冇出過聲, 食完就入房, 我咪入房囉, 諗住同佢傾計, 點知佢打機

佢又唔講野, 我又忽然超眼訓, 我自己訓左

跟住訓到兩點醒左, 佢唔喺張床度, 之後我聽到隔離房有聲, 應該係去左玩電腦,
我就睇住個鐘, 兩點, 三點, 四點, 佢先返黎訓

好彩, 可能係99幫左我口兩句, 佢又好似下左道氣, 見到我未訓, 就叫我早d訓,
跟住我又喊過

我諗我c6都好無奈, 我叫佢唔好理我自己訓先啦, 因為太夜
而我都覺得我好似癲左咁, 好辛苦, 第二朝7點先訓得返......
到我醒返, c6打電話黎問我食左飯未, 跟住講多兩句, 佢就話我好奇怪...
咁我終於開口解釋, 我真係控制唔到, 唔知點解就覺得好傷心

好彩佢冇嬲到......
(如果比我都嬲, 帶個大肚婆出街又係咁喊, 周街d人一定以為係c6唔好所以我先喊)

希望快d到6月中, 小b出左世之後我相信我會好返 mouth:mouth:" />

wongjoetabo  有bb真係煩  發表於 12-3-9 17:35

大宅

你可能有產前抑鬱?

要多d同人傾下計~

我都啱啱有左~我朋友都叫我小心有產前抑鬱?叫我多d同其他人一齊,傾計

男爵府

回覆 chacha1211 的帖子

應該未到咁嚴重, 只係情緒波動比較大,
同埋平時都好地地, 又冇話真係覺得每日都好難過, 只係可能有少少野觸碰到神經就黎料

可能"似"住自己大肚, 想個老公就多D, 不過C6 GET唔到, 我就發癲咁掛.....

當然我都有搵朋友傾計, 多謝關心

禁止訪問

子爵府

咁你大緊肚就情有可原嘅

你C6要明白, 所有奇怪嘢都係荷爾蒙作祟

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

回覆 angelic 的帖子

嗯~開頭可能係少事咋~(因為荷爾蒙影響真係好大)

而且其實喊唔係壞事~加油呀~最緊要開心

唔好比悲觀既情緒影響, 同埋唔好諗埋一面~

禁止訪問

回覆:我失控, 我癲左 T.T (純抒發, 不喜勿插, 我知衰的)

大宅

回覆:我失控, 我癲左 T.T (純抒發, 不喜勿插, 我知衰的)

我岩岩有左bb頭一兩個月都係咁,當時我c6又係好果番工好晏收工,番8放12咁,我自己係屋企無番工安胎又好掛住佢,成日喊有時仲會係佢面前喊,又訓唔著,成日喊喊到c6好煩,最後我地坐低傾下,佢又應成每晚放工都會同我傾計,我去到第三個月就無事啦!你都試下同你c6傾下啦

男爵府

回覆 yikaho 的帖子

個心情係好矛盾, 理性知道係好小事, 但情感上就好想喊

男爵府

回覆 lolmum 的帖子

係, 好彩99會幫口, 我同C6有咩問題都會是但一個講兩句, 令件事唔好惡化, 呢樣係我覺得要好好喺佢身上學習嘅野

男爵府

回覆 Rachel1985 的帖子

係, 比我自己都會咁諗, 所以我認係我衰, 冇怪C6

男爵府

回覆 constant1102 的帖子

係啦, 佢就係返早出晚歸嘅工, 所以一有機會就好似好想痴到佢實一實, 但我以前唔係咁,

(佢之前成日話冇冷淡, 因為佢係可以行街攬攬錫錫, 仲要不避忌咁喺佢D同事前拖哂手, 而我唔係好接受得到呢D野嘅人, 我會覺得唔好意思)

可能對C6黎講, 我呢幾個月轉變都幾大下, 佢一時都未適應得到,

今早同佢傾電話都同佢講左, 我都唔知自己點解會咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我失控, 我癲左 T.T (純抒發, 不喜勿插, 我知衰的)

我都係有左,好似你咁,不過依家冇咩,其實可能你覺得佢粉左時間陪你先會咁o者,個時老公成日出街我都唔開心,有次睇睇下電視就咁喊左,嚇死佢,依家佢冇成日陪朋友我就好番
放輕鬆d啦,多d同老公講下自己感受啦,會好d架

侯爵府

我失控, 我癲左 T.T (純抒發, 不喜勿插, 我知衰的)

你要趁你清醒時同老公講如果你見我越來越嚴重,無論生左未,都要帶我睇醫生,唔係可能好大件事。

男爵府

回覆 fanny3315 的帖子

可能係我自大 (對自己情緒過份自信), 平時係我話我C6 EQ低,
所以喺佢面前冇咩特前正視自己問題, 好在佢尋日有嬲, 如果唔係我可能唔會自我檢討,
下次又黎可能仲大獲...

而家提醒緊自己, 下次佢放假唔好亂黎...

祝各位大肚JM唔好好似我咁, 少少事無啦啦比C6嬲

男爵府

回覆 華美 的帖子

應該點界定呢, 因為, 我"病發"日, 就係佢休息日子, 平時對住其他人, 我正常的~~

我都有同產檢醫生講, 我喊多左, 但佢話有D大肚婆係咁, 只要冇自殘傾向, 同埋唔會超唔開心, 唔開心到唔想食野勁失眠等等, 就問題不大...

所以我都唔知出去睇醫生, D醫生會點 (我怕我睇完醫生, 醫生話我小題大做我仲激氣)

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係咪對BB出世後好多野都冇信心去處理?好多野都唔知點做?

或者可以試下睇多D湊B各樣野,令到自己更有信心去應付未來日子。

侯爵府

引用:回覆 華美 的帖子 應該點界定呢, 因為, 我

原帖由 angelic 於 12-03-07 發表
回覆 華美 的帖子

應該點界定呢, 因為, 我"病發"日, 就係佢休息日子, 平時對住其他人, 我正常的~~
我諗如果發展到見唔到老公又喊,佢返工又喊,咩都提唔起興趣,諗起bb都唔開心,或者覺得bb好煩等等,或者老公覺得好頂你唔順,就要揾專業意見,比得起就睇私家,政府甘缺人,你一日未刀仔吉大脾佢都實話你無事。

禁止訪問

男爵府

回覆 華美 的帖子

你講得有道理, 其實我心入面係怕生完之後, 我先黎料, 因為習慣一個人自由自在咁多年, 有時諗起小B就出世就好大責任, 個感覺就好似倒數緊咁, 所以睇多幾次老公放假我係咪又會係咁先, 不過如果我去睇都一定睇私家, 政府我信佢唔過

首頁

尾頁

跳至