親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位, 去旅行會唔會入機場的候機室? 有邊一張信用咭可以帶小朋友入去(14歲) ?
我有國泰AE, Citibank Premier Miles Platinum.

大宅

一張信用卡可以一個人入去

你用AE你自己入
CITIBANK就俾你小朋友入

大宅

你用AE你自己入
CITIBANK就俾你小朋友入

大宅

回覆:機場候機室

我都有呢啲信用咭,乜唔係要儲一定積分先可以嗎

大宅

回覆:jennifertse 的帖子

真的嗎?太好了!
我上佢地網見只可以咭主本人,家人要付款。

大宅

回覆:441 的帖子

係唔係唔洗簽帳都得?

大宅

引用:一張信用卡可以一個人入去你用AE你自己入CI

原帖由 jennifertse 於 12-03-28 發表

你用AE你自己入
Hi Jennifertse

唔好意思,想再問清楚是否真的一張咭入一個人!
如果我老公都有兩張咭,都可以帶朋友一齊入,不用對名!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實最好問清楚銀行, 以我所知, 渣打infinite咭可以免費使用機場候機室(要預先打去咭中心預約), 不過只限咭主, 附屬咭持有人都唔得, 另外, 同行親友如果要使用機場候機室就要俾錢, 好似百幾定二百幾蚊一位.

另外, 之前聽朋友講中銀白金咭都可以免費使用機場候機室架!

rain621  中銀白金咭要簽滿$80000, 下一年先免費.  發表於 12-3-30 12:13

男爵府

中銀白金卡係要每年簽滿一個指定金額先會知下年可以比你用幾多次的

同埋一定要係卡主先可以用, 因要對名

男爵府

441 發表於 12-3-30 06:38
Hi Jennifertse

唔好意思,想再問清楚是否真的一張咭入一個人!

要對名的

大宅

回覆:441 的帖子

我的經驗係
我有兩張可以入候機室的信用卡
的朋友當時也想入
但他無卡
咁候機室接待員就問我有無多一張
咁我就係哂2張可以入候機室的信用卡佢
兩個人成功入到

大前提係信用卡人一定要出現!

男爵府

引用:各位,+去旅行會唔會入機場的候機室?++有邊

原帖由 441 於 12-03-28 發表
各位, 去旅行會唔會入機場的候機室? 有邊一張信用咭可以帶小朋友入去(14歲) ?
我有國泰AE, Citibank Prem ...
我既經驗係LoOK張咭之後入得,唔駛對名的

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我係中銀架, 我要對名, 先入得.
一張咭一人, 我仔要收220一位

男爵府

咁我同我老公都有cathay AE同DBS AE,可唔可以帶一對仔女入呢?一個5歲,一個10歲。响呢D候機室係咪有野食架?

大宅

但用CATHAY AE的時要注意

你果張CATHAY AE係普通咭(應該係綠色的)定Elite (應該係黑銀色的) 呢?

如果係普通咭, 係要有張劵先可以入的
張劵係申請咭時送的, 生日亦會送的

如果無帶劵, 即使有咭都係入唔到的
但係Elite咭呢, 就好似唔駛用劵都入得

其實, CITI 的REWARDS咭都可以入的
但入的果個月份或下個月份, 要簽滿5000蚊先係免費
如果唔係就得收250/位

即係4月3日入候機室
要係4月份, 或5月份簽滿5000蚊先係免費喇!!

候機室裡面呢, 係有野食野飲的
可以上網, 亦有雜誌睇, 有插穌可以叉電
用CATHAY或CITI的
通常都只可以去環亞的候機室
咁其實香港機場好似有三個環亞的候機室
咁以GATE 1-4 附近果個, (即華航候機室旁)
係最大最多野食的
其他果D就麻麻地喇~

咁所以如果想去一個好少少的候機室
即使登機閘口唔係1-4
都最好去1-4果個好少少, 最多唔好坐咁耐啦~, haha~

大宅

回覆:jennifertse 的帖子

Hi Jennifertse,
唔該妳先
我打咗去環亞求證,妳講妳是正確。

jennifertse   you are welcome~
nice trip!  發表於 12-3-30 23:12

大宅

hi 441 & jennifertse,
我有CITI premier, cx elite, ae plat charge card仲有3張priority pass, 咁如果我一個人有6張, 我total可帶6個人入? 因有時會random check我boarding pass.. pls advise. thanks

男爵府

引用:但用CATHAY+AE的時要注意你果張CATHAY+AE係

原帖由 jennifertse 於 12-03-30 發表
但用CATHAY AE的時要注意

你果張CATHAY AE係普通咭(應該係綠色的)定Elite (應該係黑銀色的) 呢?
但我用CITI Premier 係唔駛比錢,又唔駛限你的簽額喎

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:但用CATHAY AE的時要注意你果張CATHAY AE係

大宅

回覆 fishyvette 的帖子

我覺得應該係咁的

CITI premier - 1個

cx elite - 1個

ae plat charge card(唔清楚可不可以入, 如果可以) - 1 個

仲有3張priority pass - 只限登記人入的

PRIORITY PASS有少少唔同的

因為三張都唔同名

只限同名先入得的

接待員會對名

咁所以如果你有你自己用PRIORITY PASS入

其餘3個朋友用你信用卡入

咁即只可以四個人喇

如果三張PRIORITY PASS都係你名下的

咁就唔清楚可唔可以俾人用

打去問下比較安全喇~

首頁